ארצות הברית קיבלה אמש (רביעי) עוד תזכורת למתח האדיר ששורר בה בצל מלחמת התרבות בין שמרנים לליברלים, כשצעיר בן 26 מקליפורניה נעצר חמוש ליד ביתו של שופט בית המשפט העליון ברט קבאנו בחשד שהתכוון לרצוח אותו. לפי כתב האישום שכבר הוגש נגדו, הצעיר, ניקולה ג'ון רוסקי, כעס על מעשי הירי ההמוניים ברחבי ארה"ב ועל כוונתו לכאורה של בית המשפט העליון להפוך את פסק הדין ההיסטורי מ-1973 שהתיר הפלות בכל 50 המדינות. הוא רצה לנקום על כך באמצעות רצח קבאנו, אחד מששת השופטים השמרנים בעליון.
רוסקי נעצר מעט אחרי השעה 1:00 בלילה לפי השעון המקומי ליד ביתו של קבאנו בפרבר של וושינגטון השוכן במרילנד. הוא היה חמוש באקדח גלוק 17 ובסכין ולבש אפוד טקטי. נוסף על כך היה מצויד בשתי מחסניות, גז מדמיע, אזיקונים, פטיש, מברג, לום ונייר דבק. שני אנשי ביטחון הבחינו בו, והוא עצמו שוחח בטלפון מחוץ לבית עם המשטרה ועדכן אותה שהגיע לרצוח את קבאנו ואז להתאבד.
בהמשך סיפר רוסקי לשוטרים שכעס על הטבח בבית הספר בטקסס שבו נרצחו 19 ילדים ושתי מורות, ועל כוונתו של העליון להפוך את פסיקת ההפלות, כפי שנחשפה לכאורה במסמך שהודלף בחודש שעבר. כעת הוא מואשם בניסיון לרצח, ואם יורשע הוא עשוי להישלח ל-20 שנה בכלא. בשימוע שנערך לו אמש בבית המשפט השתהה רוסקי בדבריו כמה פעמים, וכשנשאל אם הוא מבין מה מתרחש וחושב בבהירות הוא השיב: "אני חושב שאני מבין די בהיגיון את מה שקורה, אבל לא הייתי אומר שאני חושב בבהירות". רוסקי, שהוא לדבריו סטודנט בקולג', אמר כי הוא נוטל תרופות, אבל לא פירט.
ארה"ב, נזכיר, מתמודדת בשנים האחרונות עם פילוג פוליטי, חברתי ותרבותי עמוק, וסוגיות הנשק וההפלות הן שניים מהנושאים שעומדים בלב המחלוקת. בעוד הדמוקרטים ומצביעיהם תומכים ברובם המוחץ בהקשחת חוקי הנשק כדי להפחית את מעשי הטבח שפוקדים את המדינה שוב ושוב ובהשארת הזכות להפלות רחבה ככל האפשר, הרפובליקנים ברובם מתנגדים לכל פגיעה בזכות לשאת נשק המעוגנת בחוקה, ומבקשים לצמצם את הזכות להפסקת היריון, משום שהם רואים בה גזילת חיים של אדם לכל דבר.
קבאנו מונה לשופט בבית המשפט העליון ב-2018 בתום שימועים דרמטיים שאחריהם עקבו בכל העולם, בצל הטענות נגדו כי בימיו באוניברסיטה תקף מינית נשים. באמצעות מינויו נתן הנשיא דאז דונלד טראמפ לרפובליקנים רוב של 5 שופטים שמרנים מול 4 ליברלים בבית המשפט בעליון, רוב שעד לתום כהונתו של טראמפ כבר צמח ל-6 מול 3. עובדה זו הגבירה מאוד את הסיכוי של הרפובליקנים ותומכיהם להעביר בבית המשפט החלטות המשקפות את עמדותיהם הפוליטיות.
לפי החוקרים, רוסקה האמין כי קבאנו יסייע לרכך את ההגבלות על נשיאת נשק, ולכן רצה להתנקש בו. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן גינה אמש בתוקף את האיום על קבאנו, ושר המשפטים מאריק גרלנד מסר כי איומים בהפעלת אלימות נגד שופטים ושימוש בה בפועל פוגעים בלב הדמוקרטיה האמריקנית.
חודש של הכרעות: הוגברה האבטחה סביב השופטים
מעצרו של רוסקה בא בשעה שבית המשפט העליון נערך לפרסם שורה של פסיקות בעלות פוטנציאל נפיץ והיסטורי בנוגע לזכות לשאת נשק ולזכות להפלות, שתי סוגיות טעונות מאוד מבחינה פוליטית. הוא צפוי לפרסם אותן עד לסוף החודש הנוכחי. בתחילת חודש מאי הודלף מבית המשפט מסמך טיוטה שנכתב על-ידי שופט העליון השמרן סמואל אליטו, וממנו עולה לכאורה כי בית המשפט מתכוון לבטל את פסק דין "רו נגד ווייד" מלפני 50 שנה, שקבע בשעתו כי לנשים יש זכות חוקתית להפלות בכל רחבי ארה"ב.
אם המסמך הזה מלמד, כפי שחושדים, על דעת הרוב בעליון, פירוש הדבר הוא שמרגע פרסום הפסיקה מדינות רבות בארה"ב יוכלו להפעיל מיד איסור מוחלט או כמעט-מוחלט על ביצוע הפלות. הסיכוי שכך יהיה עורר זעם בקרב תומכי הזכות להפסקת היריון, וכבר הוביל לאחרונה להפגנות מחוץ לבתיהם של שופטי העליון קבאנו, אליטו ונשיא בית המשפט ג'ון רוברטס. אחרי ההדלפה וההפגנות הוגברה האבטחה סביב השופטים, ומחסומים משמעותיים יותר הוצבו סביב בית המשפט עצמו.
אף שקבאנו הוא אחד מששת השופטים השמרנים בעליון הוא נחשב לקשוח פחות בעמדתו מאשר אליטו וכמה מהשופטים האחרים במחנה שלו. הדלפת המסמך בחודש שעבר עוררה השערות שלפיהן המדליף ביקש להפעיל לחץ על בית המשפט לנקוט בעניין ההפלות עמדה המשקפת את עמדתו שלו, של המדליף, תהיה אשר תהיה. חלק מהפרשנים סבורים שרוברטס וקבאנו עשויים לנקוט עמדה מתונה יחסית בהחלטה הסופית ולגרום לכך שלפחות חלק מההגנות שניתנו בפסק דין "רו נגד ווייד" יישמרו.
עד סוף החודש צפוי בית המשפט להכריע גם בעניין החלטתן של הרשויות במדינת ניו יורק לדרוש מאזרחים לקבל אישור לפני שיותר להם לשאת נשק בפומבי. בפסיקתו הוא עשוי לרכך את הגבלות הנשק שם, ולהפחית מאוד את האפשרות להטיל הגבלות מסוג זה במדינות אחרות.