במערכת המשפטית קיימת דאגה ניכרת מהחלטת הממשלה הצפויה בקרוב, שתאשר הסדרים פנסיונים שיאפשרו פרישה מואצת של יועצים משפטיים ותיקים של משרדי הממשלה. לפי הצעת ההחלטה, יועץ משפטי שישלים תקופת כהונה בת שבע שנים - יסיים את העסקתו עד 31 בדצמבר השנה.
1 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
היועצים המשפטיים של נתניהו וסמוטריץ' יפרשו בסוף השנה?
(צילום: חיים צח / לע״מ)
בדברי ההסבר של ההצעה נכתב כי "במסגרת החלטת ממשלה, הוקם צוות בין-משרדי לבחינת סוגיות הנוגעות למערך הייעוץ המשפטי למשרדי הממשלה. בדוח שהגיש הצוות נאמר כי תפקידו של היועץ המשפטי במשרד ממשלתי הוא תפקיד בכיר, קשה ומורכב אשר מוביל לשחיקה וסטגנציה של כוח האדם בשירות המשפטי, לרבות עזיבת דור הביניים ופגיעה בקידום כוח האדם הפנימי.
"הצוות המליץ כי כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה תיקצב לתקופה אחת בת שבע שנים, ובהתאם למדיניות ביחס למשרות בכירות נוספות בשירות המדינה, יזכה לשבעה חודשי שכר כתקופת הסתגלות", נכתב בהסבר. "הממשלה אישרה בהחלטתה את המלצות הצוות. לאחר גיבוש הסדר כספי, יועץ משפטי שהשלים תקופת כהונה בת שבע שנים יסיים את העסקתו עד ליום 31.12.2024".
אותם יועצים שיסיימו את העסקתם יקבלו אומנם מענק פרישה עד 20 משכורות, אך קיים חשש כי ההחלטה הזו, שנראית פרוצדורלית, תוביל להאצת פרישה של יועצים משפטיים ותיקים שמונו לפני שהוחלט על קדנציה של שבע שנים ליועצים. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תידרש בקרוב לסוגיה גם כן.
חשש נוסף שקיים בעקבות ההליך המסתמן הוא שבבת אחת יפרשו יועצים רבים שפעלו בהתאם ל-DNA של השירות המשפטי, ושהליך בחירת היועצים המשפטיים במשרות אמון יואץ.
מקור בכיר במערכת המשפט הסביר כי אם תתקבל ההחלטה בממשלה, היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג, המצוי ביחסים קשים עם "הבוס" שלו בצלאל סמוטריץ' - יאולץ לפרוש מיד. כמו כן, באפריל צפויה לפרוש גם היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, שלומית פרגו ברנע, המצויה בעימות מתמיד עם לשכת ראש הממשלה.
כבר בשנה שעברה, בימי המהפכה המשפטית, העלתה הממשלה הצעה חדשה, שהוקפאה מאז, לפיה היועץ המשפטי לממשלה ייבחר בכל פעם על ידי הממשלה המכהנת ובאמצעות ועדת איתור שתיבחר על ידה. כלומר, משרת היועמ"ש תהפוך למינוי פוליטי, בניגוד למצב הנוכחי שבו מינוי היועמ"ש מוסדר בשורת החלטות ממשלה, חוקי כנסת שונים וכן ועדה ציבורית.