דרישה לפסילת חברת הכנסת מלקדם את הצעת החוק שהיועצת המשפטית לממשלה קבעה כי היא "הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה-פקטו לעיר מקלט מפני חקירה והעמדה לדין פלילי: ח"כ אפרת רייטן (הדמוקרטים) פנתה היום (שני) ליועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפק, וביקשה ממנה למנוע מח"כ טלי גוטליב (הליכוד) לקדם את הצעת החוק להרחבת החסינות לחברי הכנסת בטענה של ניגוד עניינים.
החוק השנוי במחלוקת, שאושר אתמול בוועדת השרים לענייני חקיקה לפני המשך קידומו במליאת הכנסת, קובע כי חוק החסינות לחברי כנסת יתוקן כך שלא תיפתח חקירה פלילית או תביעה אזרחית נגד חבר כנסת - אלא אם הכנסת תאשר זאת ברוב של 90 חברי כנסת, ורק במקרים שבהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידו.
ח"כ רייטן כתבה ליועצת המשפטית של הכנסת: "ביום רביעי אמורה ההצעה לעלות להצבעה בקריאה טרומית. לפי ההצעה לא יהיה ניתן לפתוח בחקירה פלילית או לנהל הליך אזרחי נגד חבר כנסת, אלא אם 90 ח"כים הצביעו על הסרת חסינותו לאחר שהשתכנעו שהמעשה או ההתבטאות נשוא התביעה או החקירה לא נעשו במילוי תפקידו".
רייטן ציינה בפנייתה את תביעת לשון הרע שהגישה פעילת המחאה פרופ' שקמה ברסלר נגד ח"כ גוטליב שעדיין מתבררת בבית המשפט המחוזי בלוד. לדברי רייטן, הצעת החוק שמקודמת על-ידי גוטליב אמורה לכאורה לחול גם על הליך זה. בנוסף מציינת רייטן את העובדה שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הורתה למשטרה לפתוח בחקירה פלילית נגד ח"כ גוטליב בחשד ל"גילוי מידע סודי", בעקבות הציוץ שפרסמה ברשת X שבו חשפה את זהות בן זוגה של ברסלר כאיש שב"כ.
רייטן ציינה במכתבה כי לפי כללי האתיקה, "חבר הכנסת לא ייזום דבר שיש לו בו ענין אישי ולא יהיה שותף ליוזמה כזו. נוכח האמור, אבקש כי היועצת המשפטית לכנסת או ועדת האתיקה יודיעו לח"כ גוטליב, בטרם ההצבעה הצפויה ביום רביעי הקרוב, כי היא מנועה מלקדם את ההצעה שבנדון ולהעלותה להצבעה זאת נוכח ענינה האישי בה, כפי שמורים כללי האתיקה".
בנוסף ציינה רייטן את טענותיה לגבי החוק עצמו. לדבריה, "היועצת המשפטית לממשלה הציגה בוועדת השרים חוות דעת לפיה ההצעה אינה צולחת את המבחנים החוקתיים וכי היא מהווה פגיעה חמורה בעקרון שלטון החוק ובשוויון בפני החוק. אני סבורה כי על אף הנוהג לפיו הייעוץ המשפטי לכנסת מציג את עמדתו ביחס להצעות חוק בשלב הדיון בוועדה זהו מקרה חריג שבו מן הראוי לנקוט דפוס פעולה שונה".
לסיכום דבריה, ציינה רייטן: "מן הראוי שבמצב מיוחד וחריג זה תוצג בפני חברי הכנסת עמדת היועצת המשפטית לכנסת ביחס להצעה עוד בטרם ההצבעה בקריאה הטרומית, וזאת כדי להסיר מכשול מחברי הכנסת ולשמור על כבודה של הכנסת ואמון הציבור בה".