4 צפייה בגלריה
חליל עוואודה
חליל עוואודה
חליל עואודה
אחת הדרישות שמעלה ארגון הג'יהאד האיסאלמי במגעים מול ישראל בתיווך המצרים היא לשחרר את העציר המנהלי פעיל הארגון חליל עואודה (40), שלפי הנטען מאושפז במצב קשה במרפאה של כלא איילון ברמלה. עואודה, נשוי ואב לארבעה שנעצר על-ידי כוחות הביטחון בדצמבר האחרון, שובת רעב כבר יותר מ-140 ימים.
מיד לאחר מעצרו של ראש הג'יהאד האיסלאמי בג'נין בסאם א-סעדי וחילופי האש שבהם נהרג חמוש פלסטיני, הוחלט במערכת הביטחון לסגור כבישים מרכזיים בדרום ולבטל את תנועת הרכבות באזור אשקלון מחשש לנקמה של ארגון הטרור באמצעות ירי טילי נ"ט מכיוון עזה. המתיחות בגזרה נמשכת גם הבוקר (שישי).
4 צפייה בגלריה
כביש חסום ליד רצועת עזה
כביש חסום ליד רצועת עזה
כביש חסום בעוטף עזה
(צילום: רויטרס)
4 צפייה בגלריה
באסם א-סעדי ג'יהאד אסלאמי
באסם א-סעדי ג'יהאד אסלאמי
בכיר הג'יהאד האיסלאמי א-סעדי ותיעוד מעצרו
על-רקע העלאת הכוננות וחסימות הכבישים בדרום, שגררו לא מעט תרעומת בקרב תושבי העוטף, דורשים בג'יהאד האיסלאמי מישראל לאותת למשפחתו של א-סעדי שהוא בריא, להפסיק את הפעילות הצבאית בגדה המערבית ולהתחייב "לסיים את סבלו" של העציר המנהלי עואודה. בישראל דחו את הדרישות והבהירו אמש: "לא ננהל משא ומתן עם ארגון טרור".
לטענת הג'יהאד האיסלאמי, מצבו הבריאותי של העציר שמתגורר בעיירה הפלסטינית אידנא סמוך לחברון מוגדר כחמור, ולכן הם היו רוצים לראות אותו משוחרר מבלי שייגרם לו כל נזק גופני. לפי "מועדון האסיר", ארגון פלסטיני שנועד לדאוג לצורכי האסירים בעת מעצרם או לאחר שחרורם, עואודה מצוי בסכנת מוות. הוא כבר הקפיא את שביתת הרעב אחרי 111 ימים, עת שקיבל כביכול הבטחה לשחרורו, אולם בחר לחדש אותה בתחילת החודש אחרי שהבין כי לא כך המצב.
4 צפייה בגלריה
פעילי הג'יהאד
פעילי הג'יהאד
מאהר אל-אחרס. האיומים עזרו, העציר המנהלי שוחרר
הדרישות לשחרור עצירים מנהליים מהג'יהאד האיסלאמי שפתחו בשביתת רעב התרחשו כמה פעמים בשנים האחרונות. פעם אחר פעם אותם מעצרים כללו פעילים של הארגון בגדה - והובילו לאיומים חריפים מצד חבריהם ברצועת עזה בדבר הסלמה ביטחונית אם חייהם ייפגעו.
חאדר עדנאן נחשב לחלוץ השיטה: ב-2015 הוא הפסיק את שביתת הרעב שלו ושוחרר כגיבור שבועות ספורים אחר כך. אחריו שוחררו באותה השיטה בדיוק סאמר עיסאווי, ת'אא'ר חלאחלה, מקדאד קוואסמה, מאהר אל-אחרס, קאיד אל-פספוס והישאם אבו הוואש. בכל המקרים ישראל בחרה אולי להרחיק הסלמה צבאית בעזה בטווח הקצר, אך הבהירה לארגוני הטרור שיש בידיהם לכופף אותה באמצעות איומים בעימות.