אחרי שבמהלך השבוע התנהלו שיחות במטה המודיעין המצרי בין נציגים של חמאס והרשות הפלסטינית בנוגע להסדרה בעזה – שצפויה לכלול פיקוח משותף, מצרים הניחה הצעה חדשה על השולחן. בכיר מצרי פירט בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" כי התוכנית החדשה כוללת הפסקה מדורגת של הלחימה בעזה תוך נסיגה של הצד הישראלי ממעבר רפיח, במקביל להכרזה על הפסקת אש זמנית למשך כ-60 ימים. חמאס, נזכיר, דרש גם נסיגה ישראלית מציר פילדלפי.
כשבוע לאחר כניסת הפסקת האש הזמנית לתוקף, לפי הבכיר המצרי, יתחיל תהליך של החזרת חטופים ישראלים שנותרו בחיים. במקביל, ישוחררו גם מאות מחבלים פלסטינים מבתי הכלא בישראל, זאת בהתאם למפתחות שיסוכמו בין הצדדים. במהלך 60 ימי הפסקת האש ישראל תשמור על נוכחות צבאית בעזה. עוד עוסקת ההצעה באפשרות חזרת פליטים פלסטינים לצפון הרצועה, כפי שדורש חמאס.
באשר למעבר רפיח, על-פי התוכנית הוא צפוי לעבור לניהולה ולפיקוחה של הרשות הפלסטינית. במגעים קודמים, בישראל עלתה אפשרות לשמור יכולת פיקוח מסוימת באמצעות מצלמות במעבר רפיח. כמו כן, לדבריו של המקור המצרי הבכיר, תוקם ועדת ניהול משותפת מהגדה המערבית ורצועת עזה שבה יהיו כ-15-10 "טכנוקרטים פוליטים פלסטינים עצמאים". הוועדה תתנהל בפיקוח נציגים אמריקנים.
המקור המצרי הדגיש כי 60 הימים הראשונים ייקבעו כ"ימי מבחן" לשני הצדדים – ישראל וחמאס – וכי אם התוכנית תחזיק מעמד, זה יהיה "סיומו של הסכסוך בין הצדדים". באשר להיתכנות בפועל, הוא טען כי "חמאס מפגין גישה חיובית" ומדגיש כי הארגון יסכים להקמת הוועדה שתפעיל מחדש את המעברים. ייתכן גם שהמצרים יזהירו בהצעתם מאפשרות קיומם של צעדים שעלולים לאיים על הסדר החדש.
הכוונה היא להשלים את המהלך עוד לפי שהנשיא האמריקני החדש דונלד טראמפ ייכנס לבית הלבן. עם זאת, המקור המצרי טען כי גם הנשיא ביידן וגם טראמפ קיבלו דיווחים על אודות התוכנית החדשה. ולמרות זאת, חמאס עדיין לא השיב בחיוב להצעה - וגם לפי שעה לא הצהיר על שינוי עמדות. ככל הידוע, ארגון הטרור מתעקש גם בימים אלה על הפסקת המלחמה ונסיגה מלאה של ישראל מרצועת עזה.
ב"אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, נכתב הבוקר כי מצרים ממתינה היום לתגובת ישראל בנוגע להצעה שהגישה להפסקת אש זמנית. לפי מקורות, קהיר הזהירה במגעים עם גורמים ישראלים, כי סירוב להצעה פירושו "כניסה למנהרה חשוכה ללא כל תקווה להציל את החטופים בחיים".
"טראמפ רוצה עסקה לפני ההשבעה - ב-20 בינואר"
במקביל למצרים, גם קטאר חוזרת למרכז הבמה. השליח החדש של טראמפ, סטיב וויטקוף, נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם ראש ממשלת קטאר מוחמד א-ת'אני בניסיון להגיע להפסקת אש ברצועה ולעסקת חטופים עוד לפני ההשבעה. בשבי בעזה עדיין נמצאים 100 חטופים, רבים מהם בחיים.
גורם המעורה בשיחות אמר אמש לסוכנות הידיעות רויטרס כי וויטקוף פגש את נתניהו ואת ראש הממשלה הקטארי בסוף החודש שעבר. אותו גורם אמר כי הדבר מראה כי קטאר חידשה למעשה את מעורבותה כמתווכת מרכזית - לאחר שהודיעה כי היא מפסיקה לשמש ככזו בחודש שעבר. הוא אמר כי נושאים ונותנים מטעם חמאס צפויים לשוב לדוחא, ולארגן סבב שיחות נוסף בקרוב.
מהפרטים שנחשפו עולה כי וויטקוף פגש את ראש הממשלה הקטארי ב-22 בנובמבר בדוחא. "שניהם הסכימו כי נדרשת הפסקת אש לפני ההשבעה, ואז אפשר לעבור לנושאים נוספים, כמו ייצוב עזה והאזור", אמר הגורם. יממה אחר כך פגש וויטקוף את נתניהו בירושלים. שליחו של טראמפ נועד גם עם בני משפחות חטופים. "הוא שוחח איתם על מאמצי הצוות של טראמפ להגיע לעסקה לפני ההשבעה", אמר הגורם.
לפי הדיווח, ב-24 בנובמבר - יומיים אחר כך - טס מוחמד א-ת'אני לווינה, ונועד בחשאי עם ראש המוסד דדי ברנע, שהוביל את השיחות מול קטאר ב-14 החודשים האחרונים. "יש תוכניות לסבב נוסף, אבל עדיין לא נקבעו תאריכים", אמר. בריאיון לרשת הבריטית "סקיי ניוז" אמר ראש ממשלת קטאר כי טראמפ רוצה להגיע לעסקה לפני שייכנס לתפקידו. הוא הביע אופטימיות זהירה בנוגע לכך, ואמר כי יידרש "לחץ מקסימלי" על כל הצדדים.
גורם ישראלי בכיר אמר בתחילת השבוע כי אם ארגון הטרור יסכים להגליה (גירוש) סמלית של מנהיגי חמאס מעזה - אפשר אולי יהיה ללכת על עסקה שכוללת הפסקה של המלחמה, אך הבעיה כאן היא הנראות. לדבריו, נתניהו לא יכול לאפשר תמונה של חזרת חמאס לשלטון.
אך למרות האופטימיות הזהירה בישראל, בכירים בחמאס אמרו כי הם "מחכים לשינוי בעמדה הישראלית". לדבריהם, חמאס עדיין עומד על דרישותיו: הפסקת הלחימה, נסיגת צה"ל מכל הרצועה, הבטחה לשיקום הרצועה והכנסת סיוע באופן אינטנסיבי. מנגד, גורמים בפתח שדנים עם חמאס והג'יהאד האיסלאמי על ה"יום שאחרי" אמרו כי ישנה "התקדמות זהירה יחסית" בעניין הסכמת חמאס לוועדה לניהול הרצועה.
אח החטוף: "הלחץ הצבאי הורג אותם"
ניסן קלדרון, אחיו של עופר קלדרון שנחטף ב–7 באוקטובר מביתו בניר עוז עם ילדיו סהר וארז (שכבר הוחזרו), אמר הבוקר בריאיון ל-ynet: "כבר 425 ימים שצריך להביא את האנשים שלנו הביתה. ממשלת ישראל קונה לעצמה עוד קצת זמן". הוא התייחס לחילוץ גופתו של החטוף איתי סבירסקי, ואמר: "את החטוף ה-101 קיבלנו בשקית מת, והוא נחטף חי. הלחץ הצבאי הורג את החטופים. ראש הממשלה שותף לזה ש-7 אנשים לא בחיים היום. 12 שהיו בחיים במנהרות הגיעו לכאן מתים. צריך לעצור ולהביא אותם הביתה".
לדבריו, "הלחץ הצבאי לא הביא לכלום חוץ מעוד נרצחים. נתניהו איבד את האנושיות וכושר ההחלטה. הוא לא יכול להיות יותר מנהיג, הוא איבד את זה. נגמר הקסם שהיה לו. הכלכלה מתפוררת, הצפון מתפורר, הדרום מתפורר. אנחנו עוד לא בבית. אנחנו נוסעים בכל העולם להציל את האזרחים שלנו, ולממשלה לא אכפת".
שרון כידון וליאור בן ארי השתתפו בהכנת הכתבה