בצ'ילה עלה היום (ב') ל-122 מספר הנספים הרשמי בגל השריפות הקטלני ביותר בהיסטוריה המודרנית של המדינה. עוד מאות בני אדם נעדרים, וקרוב ל-3,000 כבאים, חיילים ומתנדבים נאבקים בלהבות שממשיכות להשתולל בגלל החום, היובש והרוחות העזות.
השריפות במרכז צ'ילה פרצו בשלהי השבוע שעבר, ובסוף השבוע הן התפשטו לשכונות מגורים בערי החוף ויניה דל מאר וולפראיסו, השוכנות בחבל ארץ פופולרי למדי בקרב תיירים. הן חוללו הרס אדיר, ובסך הכול נגרם נזק לכ-14 אלף בתים. בצילומי רחפן מאזור ויניה דל מאר נראו היום שכונות שנחרבו לחלוטין ושכל שנותר מהן הוא בתים מפויחים ואפר. לפי הדיווחים, בוויניה דל מאר לבדה יש כ-190 נעדרים.
נשיא צ'ילה גבריאל בוריץ' קבע כבר אתמול כי מדובר באסון הכבד ביותר שפקד את ארצו מאז רעידת האדמה והצונאמי ב-2010, שבהם נספו כ-500 בני אדם. הנשיא וממשלתו הכריזו על מצב חירום, ובאזורים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר הוטל עוצר. לפי העדכון האחרון, כוחות החירום שם נאבקים כעת ב-165 שריפות פעילות: הם כוללים כ-1,400 כבאים וכ-1,300 אנשי צבא ומתנדבים, ונעזרים ב-31 מסוקים ומטוסים.
הנשיא בוריץ' הביע אתמול חשד כבד שלפחות חלק מהשריפות פרצו כתוצאה מהצתות. בהמשך מסרה משטרת צ'ילה כי עצרה שני בני אדם בחשד שהציתו דלקות. ממשלתו של בוריץ' הכריזה על שני ימי אבל לאומי, שהחלו היום, והנשיא הבטיח: "צ'ילה כולה סובלת, אבל נצליח שוב לקום על הרגליים".
הרוח הרגישה כמו הוריקן
השריפות בצ'ילה פרצו על רקע גל החום הכבד שפוקד אותה, את ארגנטינה ומדינות נוספות בדרום אמריקה. מומחים מזהירים כי בשל שינויי האקלים צפויים גלי חום כאלה להיעשות שכיחים יותר ויותר בחודשי הקיץ בחצי הכדור הדרומי. למזג האוויר הקיצוני בצ'ילה תורמת גם תופעת "אל-ניניו" המתחוללת השנה, תופעה שבמסגרתה בין השאר מתחממים מי האוקיינוס השקט. בחודשיים האחרונים גרמה "אל-ניניו" לבצורת ולטמפרטורות גבוהות במערבה של יבשת דרום אמריקה.
תושבים באזורי השריפות בצ'ילה סיפרו גם היום שהאש תפסה אותם בסוף השבוע לא מוכנים ונעה לכיוונם במהירות אדירה. "זה לקח רק 10 דקות – הסתכלנו עליה, הסרנו את המבט, הסתכלנו שוב – והיא כבר הייתה על הקירות שלנו", העיד אברהם מרדונס, תושב ויניה דל מאר שחמק רק בקושי מביתו הבוער ביום שישי. "כל הגבעה בערה. האש כילתה הכול – בתים, זיכרונות. עכשיו אין לי כלום חוץ מהבגדים וזוג נעליים שקיבלתי במתנה. הצלחתי רק להציל את הכלב שלי". כשחזר אתמול לשכונתו החרבה כדי לראות מה נותר ממנה גילה שכמה משכניו נספו.
ג'סיקה בריוס, שאיבדה גם היא את הבית שלה מסרה עדות דומה לשל מרדונס: "האש הגיעה בתוך עשר דקות. היה עשן, השמיים נעשו שחורים והכול הפך חשוך. הרוח הרגישה כמו הוריקן. זה היה כמו להיות בגיהינום".
בסוף השבוע אמרה ראש העיר ויניה דל מאר, מקארנה דיפמונטי, כי מה שאירע לעירה הוא "קטסטרופה חסרת תקדים, מצב שלא ידענו באזור הזה מעולם". היום התברר כי אחד האתרים שנהרסו בעיר הוא הגן הבוטני המפורסם שלה, שהוקם ב-1931. הגן נשרף כליל, ונספו בו עובד ושלושה בני משפחה שלו שגרו במקום.
ברשתות החברתיות בצ'ילה נפוצו בסוף השבוע תמונות של נהגים כלואים בין להבות ענק גם בקצה של "דרך 68" המפורסמת, דרך שבה נוסעים אלפי תיירים מדי שנה בדרכם לחופי האוקיינוס השקט. "זה גיהינום", אמר רודריגו פולגר, שאיבד את ביתו באל-אוליבאר, שגם אליה הגיעו השריפות: "הבית שלי עלה בלהבות, זה היה כמו גשם של אפר".