עם חודשי המלחמה חלפו עונות השנה והעונות החקלאיות. באוקטובר החלה עונת הזיתים, "הזהב הירוק", אחת העונות החקלאיות החשובות ביותר באזורנו, והיא התנהלה גם באזורים מסוימים בישראל וגם בחלק ממדינות ערב תחת אש.
ארגון הטרור חיזבאללה הביא אסונות כבדים מאוד על תושבי לבנון. במשך שנים הוא ביסס עצמו בתוך האוכלוסייה האזרחית בדרום המדינה, וגם באזור אל-בקאע במזרח לבנון ובאזור הדאחייה של ביירות. לכל מקום שאליו הגיעו פעילי ארגון הטרור, הגיעו גם אמצעי הלחימה, וצה"ל פעל בשבועות האחרונים כדי לנטרלם.
החזית שפתח ארגון הטרור חיזבאללה ב-8 באוקטובר נגד ישראל לאות "תמיכה ברצועת עזה" הרחיקה את חקלאי דרום לבנון מאדמותיהם וניתקה אותם ממקור הפרנסה שלהם. אלא שחלקם בחרו בכל זאת להגיע לאזורי הסכנה. ברשתות התקשורת הערביות פורסמו בשבועות האחרונים סרטונים מעונת המסיק בדרום לבנון, שהציגו חקלאים המתעקשים להגיע ולמסוק למרות הלחימה בכפרים ובעיירות בגבול. הסכם הפסקת האש שנכנס הלילה לתוקף עתיד כמובן לשנות את המצב בגבול ולאפשר להם להגיע לאדמות, לסוף העונה.
סרטון שפורסם ברשתות הערביות בשבוע שעבר הציג חקלאים מהכפר אל-כפיר הנמצא במחוז א-נבטיה בדרום לבנון, כ-21 ק"מ מגבול ישראל, שבו האוכלוסייה בעיקרה נוצרית ודרוזית. אחד החקלאים מהכפר עמד ליד עץ הזית שלו, מקור פרנסתו, ואמר: "העץ הזה הוא עץ של שלום. הענף הזה הוא ענף של שלום". חקלאי אחר סיפר: "זה לא בלי פחד. אנחנו במלחמה בדרום לבנון". הוא הודה כי אין לו כל אפשרות לדעת אם תקיפה תתפוס אותו או לא ונותר רק "לסמוך על אללה".
ברשת "אל-ערבייה" הסעודית, שפרסמה גם היא את הסרטון מאל-כפיר, הדגישו כי לתושבי כפרים אחרים בדרום לבנון כלל לא התאפשר למסוק השנה, עקב התעצמות הלחימה והעובדה שהמשפחות עזבו את אדמותיהן. עוד דווח בערוץ כי הבנק העולמי העריך את ההפסדים של עונת הזיתים, עקב התקיפות והעקירה, בכ-58 מיליון דולר. גם ברשת "אל-ג'זירה" שוחחו בימים האחרונים עם אנשי הכפר אל-כפיר. "אנשים רבים לא הגיעו למסוק השנה והביאו פועלים", סיפר סלים כסאב, בעל בית בד במקום. "יש חשש מהמלחמה. לא לכולם יש אומץ להגיע לכאן".
חיזבאללה פעל ופועל נגד ישראל ונגד כוחות צה"ל גם מבין מטעי הזיתים בדרום לבנון, וכל מקום שממנו ארגון הטרור מאיים על ישראל הוא יעד לתקיפה. התקשורת הלבנונית דיווחה בחודשים האחרונים לא פעם על תקיפות ישראליות לעבר מטעי זיתים בדרום המדינה. בסוף השבוע אף תיאר כתב רשת "אל-מנאר" של חיזבאללה, עלי שועייב, נוכחות של "טנקים בין מטעים". ב-14 בנובמבר דווח בלבנון על הרוג בתקיפה ישראלית לעבר מטע זיתים בכפר אל-הבאריה שבדרום המדינה.
בסוריה רגילים למסיק תחת כטב"מים
באוקטובר האחרון ארגון הטרור חיזבאללה ירה מטח לאזור הקריות שבו נהרגו מינא שפיק חסון וכרמי רג'א חסון, אם ובנה משפרעם, בזמן מסיק זיתים. אך עונת המסיק לא מתנהלת תחת אש רק בלבנון ובישראל. סוריה, הנמצאת כבר שנים רבות בלחימה בלתי פוסקת, למודת ניסיון בכל הקשור למסיק תחת אש. הרשתות המזוהות עם האופוזיציה הסורית תיעדו בימים האחרונים את המשפחות המוסקות באזורים המאוימים. אחד הכתבים הסתובב בין אנשי הכפר מעארה א-נסעאן שבמחוז אידליב ושוחח איתם ועם ילדיהם על החשש. "המשפחות נמצאות תחת הסיכון הגדול ביותר להיפגע מכטב"מים של חיזבאללה, של המיליציות הפרו-איראניות ושל משטרו הפושע של אסד", אמר בכתבה.
אחד הארגונים האזרחיים בסוריה פרסם ברשת הנחיות לעונת מסיק בטוחה, הכוללות נקיטת זהירות בעת כניסה לכל שטח חקלאי, במיוחד כאשר מדובר בשטחים שהיו נתונים לתקיפות קודמות או כאלה הקרובים לאזורים המותקפים כדבר שבשגרה. עוד כוללות ההנחיות בדיקה של האדמות על-ידי גורם אחד ואישור כי האזור נקי משרידי לחימה או חפצים חשודים, ונכתב בהן למוסקים כי במקרה של מציאת חפץ חשוד יש להתרחק, ליצור קשר עם מרכז ההגנה האזרחית הקרוב ביותר, לדווח ולחכות להגעת צוות מקצועי למקום.
גם אצל שכנותינו הערביות הנוספות מתקיים כמובן מסיק השנה, אך באווירה רגועה יותר. עם זאת ראוי לציין כי בירדן למשל מטרידות את החקלאים בעיות אחרות, כמו גניבות תוצרת חקלאית ואתגרי ריסוס. במדינה מדווחים על אחוז שמן טוב יותר בזיתים השנה לעומת השנה שעברה, מה שעשוי להביא לשפע בשמן. עונת הזיתים היא מקור הכנסה עבור משפחות רבות באזור, לא רק עבור בעלי המטעים, אלא גם עבור הפועלים, הנהגים, בתי הבד, מפעלי האריזה, הסוחרים וכל הלוקחים חלק בשרשרת הייצור. בזמני לחימה, השרשרת נפגעת: אין ידיים עובדות במסיק, ואין מספיק זיתים שיגיעו לבית הבד. התוצאה מורגשת לא רק בישראל, אלא גם במדינות שסביבה.