בעוד פחות משבועיים יציינו באוקראינה וברוסיה שנה שלמה למלחמה שבה פתח הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, אבל הסוף עדיין לא נראה באופק. הערכה פסימית למדי לגבי עתיד המלחמה השמיע בסוף השבוע אחד ממקורביו של פוטין, האוליגרך יבגני פריגוז'ין, שעומד בראש חברת שכירי החרב "קבוצת וגנר" שלוחמיה לוקחים חלק מרכזי בקרבות במזרח אוקראינה. בריאיון נדיר אתמול (יום שבת) העריך פריגוז'ין שהרוסים יצליחו להשלים את כיבוש כל חבל דונבאס רק בתוך שנה וחצי ואולי אף שנתיים. לדבריו כיבוש שטחים מעבר לחבל הזה, עד נהר הדנייפר שחוצה את אוקראינה, ידרוש שלוש שנים לפחות.
בריאיון המצולם לבלוגר הצבאי הרוסי סמיון פגוב, ציין פריגוז'ין כי להבנתו התוכנית הנוכחית של מוסקבה הינה להשתלט לחלוטין על המחוזות דונייצק ולוהנסק בחבל דונבאס – שפוטין כבר סיפח רשמית באוקטובר אשתקד יחד עם עוד שני מחוזות כבושים-חלקית – ולא לנסות לכבוש שטחים נוספים. "כפי שאני מבין, אנחנו צריכים לסגור לחלוטין את הרפובליקות של דונייצק ולוהנסק ובעקרון זה יתאים לכולם כרגע", אמר פריגוז'ין תוך שהוא מתייחס לכינוי של המדינות הבלתי-מוכרות שהקימו המורדים הפרו-רוסים באותם מחוזות עם תחילת הסכסוך בדונבאס ב-2014 – מדינות שכבר לא קיימות למעשה מאז הסיפוח הרוסי.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• זלנסקי התקבל כגיבור בפסגת האיחוד האירופי: "אנחנו מגינים גם עליכם"
• פגש את המלך: זלנסקי בביקור פתע בבריטניה, שתאמן טייסים אוקראינים
• הברית עם טהרן מתהדקת: "רוסיה תבנה מפעל מל"טים איראניים – ותשפר אותם"
• מול שכירי החרב של פוטין: "הם דורכים על גופות חבריהם, זה נראה כמו סרט זומבים"
פריגוז'ין עומד כאמור בראש "קבוצת וגנר", מיליציה רוסית פרטית שהחלה את פעילותה בעשור שעבר עם פרוץ הקרבות במזרח אוקראינה, ומשם התרחבה לסוריה, לוב ואפריקה שמדרום לסהרה. הארגון מגייס לשורותיו חיילים לשעבר בצבא הרוסי, וגם אסירים מבתי כלא ברוסיה הוזמנו להצטרף אליו תמורת חנינה. בקרבות באוקראינה לוקחים כעת שכירי החרב חלק מרכזי, ולפי הערכת ארה"ב ל"וגנר" יש כ-50,000 לוחמים באזור, מהם 10,000 שכירי חרב "רגילים" ועוד 40,000 אסירים משוחררים. פריגוז'ין טען שלשום כי הארגון הפסיק למגייס אסירים משוחררים, אך את הטענה הזו לא ניתן לאמת.
פריגוז'ין בן ה-61 הוא בעצמו אסיר לשעבר שישב שנים בכלא אחרי שהורשע בהונאה, אך בעקבות קריסת ברית המועצות שוחרר לחופשי, נכנס לעסקי המסעדנות ופתח מסעדה יוקרתית בסנט פטרסבורג שאליה הגיעו לקוחות עשירים ומוכרים, בהם הנשיא-לעתיד פוטין. חברת הקייטרינג שהקים פריגוז'ין, "קונקורד", החלה בהמשך לעבוד עם הקרמלין, וכך הוא זכה לכינוי "השף של פוטין". באמצעות חוזי ענק שאותם קיבל מהשלטונות צבר פריגוז'ין הון עצום, המגיע למיליארדים רבים.
"אפס" שאיפות פוליטיות
האוליגרך אמנם אינו מדבר בשמו של הצבא הרוסי, אבל הוא נחשב מקורב מאוד לפוטין והתבטאויות בריאיון בסוף השבוע מעניקות הצצה נדירה למדי לציפיות במוסקבה בכל הנוגע לעתיד המלחמה. אף שפוטין עצמו רמז בעבר על כך שהיעד הנוכחי הוא השלמת כיבוש חבל דונבאס, בקרמלין נמנעים מלספק תחזיות כלשהן לגבי המלחמה – והצהירו רק כי מה שהם מתעקשים לכנות "המבצע הצבאי המיוחד" ימשיך עד אשר יעדיו יושלמו.
התחזית הפסימית-משהו של פריגוז'ין מגיעה על רקע הקשיים הרבים שבהם נתקלו הכוחות הרוסיים לאורך המלחמה, שכשהחלה עם הפלישה הנרחבת ב-24 בפברואר העריכו במוסקבה כי תסתיים בתוך ימים אחדים. פריגוז'ין תקף בעבר בחריפות את מפקדי הצבא הרוסי על רקע המפלות המשפילות שנחל בשנה עברה – מכישלון כיבוש קייב ועד הנסיגות מאזורי חרקוב וחרסון – והמתקפות הללו תרמו להערכות שיש לו שאיפות פוליטיות. אולם בריאיון הנוכחי הוא נמנע מביקורת על הצבא הרוסי והצהיר, תוך שהוא מביט ישירות לעדשת המצלמה, כי יש לו "אפס" שאיפות פוליטיות.
בחבל דונבאס, יצוין, רוסיה כבר השלימה באופן מעשי את כיבוש מחוז לוהנסק, וכעת עיקר מאמציה מופנים להשלמת כיבוש המחוז השני שממנו מורכב החבל, דונייצק. כבר חודשים שהקרבות הקשים ביותר שם מתחוללים סביב העיר בחמוט, אבל למרות האבדות העצומים שספגו שני הצדדים, והחורבן האדיר בעיר, האוקראינים ממשיכים להחזיק בה ומונעים בכך מהרוסים להתקדם לעבר ערים חשובות נוספות בשליטתם. בריאיון עמו הודה פריגוז'ין ששכירי החרב שלו ולוחמי הצבא הרוסי עדיין "לא קרובים" לכיתור בחמוט. לדבריו הלוחמים האוקראינים "מאומנים היטב" ונלחמים בצורה יעילה ועיקשת. הבוקר הצהיר פריגוז'ין כי כוחותיו כבשו את הכפר קרסנה הורה ליד בחמוט, אבל הטענה הזו לא ניתנת לאימות וממילא המשמעות האסטרטגית של כיבוש הכפר, שבו התגוררו ערב המלחמה 600 איש בלבד, לא ברורה.
באוקראינה ובמערב מזהירים כי כדי לשבור את הקיפאון הנוכחי בשדה הקרב, פוטין נערך לפתוח כבר בשבועות הקרובים במתקפה קרקעית נרחבת נוספת. לקראת האפשרות הזו קייב הגבירה את קריאותיה לארצות המערב לשלוח לה נשק מתקדם, ואחרי שהצליחה לשכנע אותן לספק לה טנקים היא מבקשת כעת גם מטוסי קרב – בקשה שנענית לפי שעה בשלילה. אבל למרות החשש מהמתקפה הרוסית העתידית, דובר המודיעין הצבאי של אוקראינה אמר בסוף השבוע לתקשורת המקומית כי לכוחות הרוסיים אין את המשאבים הדרושים להוציא לפועל מתקפה בהיקף נרחב. "היעד המרכזי של הכוחות הרוסיים הוא עדיין להשיג לפחות הצלחות טקטיות מסוימות במזרח אוקראינה", אומר הדובר אנדריי צ'רניאק.
במקביל להיערכות הרוסית למתקפה חדשה, מוסקבה לא זונחת את קמפיין ההפצצות האוויריות שלה, זה שבו היא פוגעת שוב ושוב בתשתיות אוקראיניות אזרחיות, בפרט תשתיות אנרגיה, ולפי קייב והמערב מטרתו היא למרר את חיי האוקראינים בחורף וכך לשבור את רוחם. ביום שישי היא שיגרה מתקפת טילים נוספת, ה-14 במספר מאז תחילת ההפצצות הללו בסתיו, ולפי הצבא האוקראיני נורו במסגרתה 71 טילי שיוט, 35 טילי S-300 ושבעה מל"טים "מתאבדים" מתוצרת איראנית.
איום רוסי חדש: "רובוטים ימיים"
האוקראינים טוענים כי יירטו 61 טילי שיוט וחמישה מל"טים. ביום שישי דווח בהמשך על מתקפה נוספת, וקייב טענה שהפילה עוד 20 מל"טים מהדגם האיראני "שאהד 136". הרשויות האוקראיניות דיווחו על הפסקות חשמל בכמה אזורים במדינה, אך מסרו כי המצב אינו חמור כפי שהיה במתקפות קודמות בעבר. סייעה בכך העובדה ששני כורים גרעיניים תוקנו והחלו לתגבר את מערך החשמל באוקראינה.
בסוף השבוע דווח גם על מתקפה חריגה יחסית מצד הצבא רוסי: ביום שישי הפיצו בלוגרים צבאיים ברוסיה וכמה אתרי תקשורת אוקראיניים סרטון שבו נראה כלי שיט בלתי מאויש מתפוצץ מתחת לגשר אסטרטגי באזור אודסה. בסרטון נראה אותו רובוט ימי נע במהירות במים לעבר הגשר ביישוב זאטוקה, כ-50 ק"מ דרומית-מערבית לאודסה, וכאשר הוא מגיע אליו נראה בסרטון פיצוץ עז. הסרטון אמנם אינו מאומת, אבל הרמטכ"ל האוקראיני ולרי זלוז'ני הודה אמש שהכוחות הרוסיים החלו להשתמש בכלי שיט בלתי מאוישים. הוא מסר כי שוחח על כך עם ראש המטות המשולבים של הצבא האמריקני, הגנרל מארק מילי, והביע בפניו חשש שמדובר באיום על התנועה הימית האזרחית בים השחור.
מדובר בשימוש המבצעי הידוע הראשון מצדה של רוסיה בכלי שיט בלתי מאויש במהלך המלחמה באוקראינה. איגור קורוצ'נקו, קצין בכיר לשעבר בצבא רוסיה שמתראיין רבות על הקרבות בטלוויזיה הרוסית, קרא אתמול לצייד את הרובוטים הימיים בחומרי נפץ עוצמתיים יותר על מנת שיסבו נזק רב יותר לאוקראינים. הגשר שבו אירע הפיצוץ, יצוין, כבר הופצץ מהאוויר על ידי רוסיה בתחילת המלחמה. הוא מחבר את אוקראינה לרומניה, ומשמש עורק מרכזי להעברת הציוד והנשק מהמערב.