פולין ושלוש המדינות הבלטיות – ליטא, אסטוניה ולטביה – קראו אתמול (ב') לבלארוס לגרש משטחה את הלוחמים של "קבוצת וגנר", ארגון שכירי החרב של יבגני פריגוז'ין. ראש "קבוצת וגנר" הוגלה לבלארוס בחודש יוני יחד עם רבים מלוחמיו, אחרי המרד שהנהיג.
בשבוע שעבר נהרג פריגוז'ין בהתרסקות מטוס ברוסיה. לפי הערכות במערב המטוס הופל, כחלק מחיסול חשבונות של הנשיא ולדימיר פוטין עם האיש שהעז למרוד בראשי הצבא הרוסי.
"ביקשנו מהמשטר של הנשיא אלכסנדר לוקשנקו לגרש מיד את 'קבוצת וגנר' מבלארוס", אמר אתמול שר הפנים הפולני, מריוש קמינסקי, אחרי שנפגש עם עמיתיו מליטא, אסטוניה ולטביה.
בלארוס חולקת גבול משותף עם פולין, ליטא ולטביה – כולן חברות באיחוד האירופי ובנאט"ו. היא גובלת גם ברוסיה, בעלת הברית הגדולה שלה, ובאוקראינה. בפברואר 2022 פלשו כוחות רוסים לאוקראינה גם משטח בלארוס. בשבוע שעבר אמר נשיא פולין אנדז'יי דודה כי רוסיה החלה להעביר לבלארוס נשק גרעיני לטווח קצר, מהלך שלדבריו ישנה את המערך הביטחוני באזור.
לפי פולין, בבלארוס נמצאים כיום אלפי לוחמים של "קבוצת וגנר". לאחרונה אמר הנשיא הבלארוסי לוקשנקו – שתיווך בין הקרמלין לפריגוז'ין בהסכם לסיום המרד – כי בכוונתו להשאיר כ-10,000 לוחמים בארצו. אחרי ששכירי החרב של פריגוז'ין הגיעו לבלארוס הם החלו לאמן את הכוחות המקומיים ולערוך תרגילים משותפים. בתגובה תגברה פולין את כוחותיה בגבול ושלחה אלפי חיילים.
בהצהרה בחודש שעבר אמר פריגוז'ין כי אנשיו יחזקו את הצבא הבלארוסי – ובמקביל קרא ל"קבוצת וגנר" להיערך ליציאה לאפריקה. שכירי החרב שלו נשלחו בשנים האחרונות לכמה מוקדי סכסוכים ביבשת. את הסרטון האחרון שפרסם הקליט פריגוז'ין ככל הנראה באפריקה, לפני ששב לרוסיה.
שר הפנים הפולני אמר כי חלק משכירי החרב של "קבוצת וגנר" בבלארוס הם "פושעים ששוחררו מבתי הסוהר ברוסיה בתמורה להתחייבות להילחם באוקראינה". קמינסקי ציין כי מדובר בלוחמים שנאשמים בפשעים נגד האנושות. "זו קבוצה גדולה, שמסוגלת לעשות הכול", הזהיר.
פולין והמדינות הבלטיות הזהירו את בלארוס כי הגבול המשותף שלהן ייסגר, במקרה של "תקרית חמורה" של שכירי החרב בקרבת הגבול. בנוסף לאיום הביטחוני, שכנותיה של בלארוס מדווחות על עלייה במספר המהגרים הלא-חוקיים – בעיקר מאפריקה ומהמזרח התיכון – שמנסים להסתנן אליהן מבלארוס. לטענתן, בלארוס, רוסיה ו"קבוצת וגנר" לוקחות חלק פעיל בהברחת המסתננים.
ורשה האשימה את מינסק ומוסקבה בשליחת המוני מסתננים לגבול, כדי לערער את היציבות באיחוד האירופי. לפי משמר הגבול הפולני, במהלך 2023 ניסו 19,000 מהגרים להסתנן מבלארוס, בהשוואה ל-16,000 אשתקד. פולין הזהירה מתרחיש שבו שכירי החרב יתחזו למהגרים ויסתננו לשטח האיחוד. היא הדגישה שהיא מתייחסת ל"קבוצת וגנר" כאיום ביטחוני על פולין והאזור כולו.
"אנחנו דורשים מהרשויות במינסק ש'קבוצת וגנר' תעזוב מיד את שטחה של בלארוס, ושהמהגרים הלא-חוקיים יעזבו מיד את אזור הגבול ויישלחו בחזרה לארצות המוצא שלהן", אמר השר קמינסקי.
"קבוצת וגנר" נחלשה משמעותית מאז כניעתו של פריגוז'ין והגלייתו לבלארוס. עתידה כעת אינו ברור, והמומחים מעריכים ש"קבוצת וגנר" במתכונתה הנוכחית הגיעה לקיצה. בסוף השבוע פרסם הקרמלין צו של הנשיא פוטין, שדרש מלוחמי "קבוצת וגנר" להישבע אמונים למדינה - מהלך שעשוי לבשר על הכנה להשתלטות של רוסיה על חברת שכירי החרב של פריגוז'ין.
פורסם לראשונה: 22:58, 28.08.23