ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו העלה ביממה האחרונה הילוך במאבק שלו נגד המפגינים אשר במחאה על הגבלות הקורונה משתקים בשבועיים האחרונים חלקים מהבירה אוטווה ומשבשים את החיים במקומות אחרים, בהם מעברי גבול עם ארה"ב. אמש הכריז טרודו על הפעלת סמכויות חירום שבעבר נעשה בהן שימוש רק במקרים נדירים ביותר בקנדה. הסמכויות הללו יאפשרו לממשלתו לנתק את המפגינים ממקורות המימון שלהם ולשלוח שוטרים מהמשטרה הפדרלית לתגבר את כוחות השיטור המקומי ברחבי קנדה.
"החסימות של המפגינים פוגעות בכלכלה שלנו ומסכנות את ביטחון הציבור", אמר טרודו במסיבת עיתונאים. "איננו יכולים לאפשר – ולא נאפשר – לפעילות מסוכנת ובלתי חוקית להימשך". ההחלטה של ממשלת טרודו להפעיל את סמכויות החירום עוררה ביקורת חריפה מצד האגודה הקנדית לזכויות האזרח: היא טוענת כי התנאים אינם מצדיקים הפעלה של חוק סמכויות החירום, שלדבריה נועד לסייע להתמודד עם איומים על "הריבונות, הביטחון והשלמות הטריטוריאלית".
המחאה שמטלטלת את קנדה החלה ב-29 בינואר: מי שיזמו אותה היו נהגי משאיות שזעמו על תקנה הקובעת כי יחויבו להציג אישור שהתחסנו נגד קורונה בבואם לחצות את הגבול בין ארה"ב לקנדה. הנהגים נסעו אל הבירה אוטווה במסגרת מה שכינו "שיירת החופש", החנו את משאיותיהם בכבישים מרכזיים בבירה, חסמו דרכים והקימו אוהלים וצריפים. מאז במשך ימים ולילות הם צפרו, השמיעו קולות סירנה וירו זיקוקים. ככל שחלף הזמן גבר תסכולם של התושבים והרשויות, במיוחד אחרי שאל נהגי המשאיות וחבריהם הצטרפו אלפי מפגינים אחרים, שהפכו את מפגן הכוח הנקודתי-לכאורה למחאה נרחבת יותר על הגבלות הקורונה של ממשלת טרודו.
במהלך ימי המחאה חסמו מפגינים המשתייכים לתנועת "שיירת החופש" במשך שישה ימים גם את גשר השגריר – דרך מסחר חיונית בין אונטריו שבקנדה לדטרויט שבארה"ב. המשטרה פינתה אותם משם ביום ראשון השבוע. במקביל חסמו מפגינים מהתנועה מעברי גבול באלברטה, מניטובה וקולומביה הבריטית. תנועות מחאה דומות קמו בימים האחרונים בצרפת, אוסטרליה וניו זילנד, ובמידה מצומצמת יותר גם בישראל.
שרת האוצר של קנדה ציינה כי במסגרת צעדי החירום שהוכרזו, אתרים למימון המונים, כמו אלה שבהם גויסו בשבועות האחרונים מיליוני דולרים עבור המפגינים המתבצרים באוטווה, יוכלו להיות נתונים לפיקוח של חוקרים העוקבים אחר כספים שמיועדים לטרור. הצעדים גם יאפשרו לבנקים קנדיים להקפיא את חשבונותיהם של מי שחשודים במימון המתבצרים החוסמים את הכבישים והכיכרות ולהשעות את ביטוח הרכב של המפגינים.
מתנגדי החסימות הטיחו בשבועות האחרונים בראש הממשלה טרודו כי המשטרה נוהגת במפגינים ברכות רבה מדי, ועל רקע זה החליט טרודו לשלוח שוטרים פדרליים למשימה. "אף שהשוטרים המקומיים עשו כמיטב יכולתם, כעת ברור שליכולת של כוחות אכיפת החוק לאכוף ביעילות את החוק נשקף אתגר גדול". במחוז אלברטה שבמערב קנדה דיווחה המשטרה כי היא פיזרה השבוע קבוצה של מפגינים חמושים שהיו ערוכים ומוכנים להשתמש באלימות במעבר גבול לארה"ב. 13 אנשים נעצרו שם עם כלי נשק, תחמושת ואפודים חסיני-כדורים.
טרודו: "הפעלת הסמכויות תהיה ממוקדת"
הפרלמנט הקנדי צריך לאשר את הפעלת סמכויות החירום בתוך שבעה ימים, ומפלגת השמאל "המפלגה הדמוקרטית החדשה" כבר הודיעה כי תתמוך במהלך ותסייע לממשלת המיעוט של המפלגה הליברלית של טרודו להעביר את ההחלטה. טרודו הבטיח שהפעלת הסמכויות תהיה ממוקדת מאוד, תיעשה רק באזורים שבהם הדבר נחוץ – וגם תוגבל בזמן.
בינתיים באוטווה נמשכת התבצרות המוחים. אף שנדרשו להתפזר מיד, נהגי המשאיות ותומכיהם ממשיכים לחנות במרכז העיר ומבהירים כי אין בכוונתם להסתלק. "אנחנו לא עוזבים, אנחנו נשארים כאן הרבה זמן", אמר גורד, נהג ממניטובה שהחנה את משאיתו מול הפרלמנט הקנדי. לטענתו הפעלת סמכויות החירום "היא רק עוד שיטת הפחדה". בעודו מדבר, מפגין אחר הגיע והגיש לו ארוחת בוקר וורד אדום.
דני דיגנובה, מפגין ממונטריאול, עמד ליד הכניסה לפרלמנט ואמר שהוא לא מודאג מהפעלת סמכויות החירום, ושיישאר עד שההגבלות יוסרו. הערב דיווחה רשת CBC הקנדית כי מפקד משטרת אוטווה, פיטר סלולי, החליט להתפטר מתפקידו בשל הביקורת על תפקוד המשטרה תחתיו בימי ההתבצרות.
זו הפעם השנייה בלבד בתולדות קנדה שסמכויות חירום כמו אלה שמפעיל כעת טרודו מופעלות שלא בזמן מלחמה. ראש הממשלה הקודם לעשות זאת היה אביו של טרודו, ראש הממשלה הליברלי פייר טרודו. הוא עשה זאת ב-1970, אחרי שארגון בדלני חמוש בקוויבק חטף שר מקומי ודיפלומט בריטי.