המלחמה באוקראינה גורמת למצוקה במדינות רבות באירופה, אך מדינה קטנה שגובלת ברוסיה נהנית בימים אלה מפריחה כלכלית מפתיעה: הסימנים מראים שקצב הצמיחה שלה ב-2022 הוא מהמהירים בעולם, בעקבות הגעתם של רבבות רוסים שנמלטו ממולדתם בגלל המלחמה.
בזמן שמדינות רבות נמצאות על סף מיתון, בגאורגיה, שבה חיים 3.7 מיליון בני אדם, מעריכים שהצמיחה הכלכלית תגיע השנה ל-10%. "בפן הכלכלי מצב העניינים בגאורגיה טוב מאוד, יש בה סוג של פריחה", אמר וכטנג בוטשריקידזה, מנכ"ל בנק TBC - הבנק הגדול בגאורגיה. "המצב של כל התעשיות הוא טוב מאוד, מהחברות הקטנות ועד לתאגידים. אני לא יכול לחשוב על תעשייה כלשהי שסבלה מבעיות השנה".
לפחות 112,000 רוסים היגרו השנה לגאורגיה. הגל הראשון, שבו חצו את הגבול מרוסיה כ-43,000 בני אדם, היה אחרי שרוסיה פלשה לאוקראינה ב-24 בפברואר. הגל השני החל בסוף ספטמבר, בעקבות הודעתו של ולדימיר פוטין על גיוס מילואים כדי לתגבר את הכוחות הרוסיים באוקראינה.
הפריחה הכלכלית של גאורגיה – שטרם ברור אם היא תהיה קצרת מועד - מבלבלת מומחים רבים. הם העריכו שהמדינה, שבעבר הייתה חלק מברית המועצות, תספוג מכה כלכלית קשה בעקבות המלחמה באוקראינה. ליחסים של גאורגיה עם המעצמה שסמוכה אליה יש חשיבות גדולה על ההון הכלכלי שלה, באמצעות ייצוא ותיירות.
הבנק האירופי לשיקום ולפיתוח (EBRD) העריך בחודש מרץ שהסכסוך באוקראינה יחריף את מצבה של הכלכלה הגאורגית. גם התחזיות של הבנק העולמי היו קודרות, ובאפריל העריך הבנק שהצמיחה בגאורגיה בשנת 2022 תרד מ-5.5% ל-2.5%.
"הציפיות שהיו לנו הן שהמלחמה באוקראינה תגרום להשלכות שליליות בצורה משמעותית על הכלכלה הגאורגית. למרות הציפיות האלה, עד כה אנחנו לא רואים התממשות של הסכנות האלה", אמר דימיטר בוגוב, כלכלן בכיר ב-EBRD שמומחה למזרח אירופה ולקווקז. "אנחנו רואים את הכלכלה הגאורגית צומחת בצורה יפה השנה, צמיחה דו-ספרתית".
בשנת 2008 גאורגיה נלחמה לזמן קצר בכוחות הרוסיים שסייעו לבדלנים בטריטוריות אבחזיה ודרום אוסטיה. כעת המדינה "קוטפת את הפירות" של קרבתה למעצמה. מדיניות ההגירה של גאורגיה ליברלית, ומאפשרת לרוסים ולאזרחים ממדינות אחרות רבות לחיות בשטחה ללא ויזה, לעבוד ואף להקים עסק.
כמחצית מהרוסים שהגיעו השנה לגאורגיה הם אנשי הייטק ועובדי תעשיית הטכנולוגיה. "מדובר באנשים יוקרתיים ועשירים, שהגיעו לגאורגיה עם כמה רעיונות עסקיים - ומגדילים את הצריכה בצורה דרסטית", אמר דאביט קשלבה, חוקר בכיר בבית הספר הבינלאומי לכלכלה באוניברסיטת טביליסי. "אנחנו צפינו שלמלחמה יהיו הרבה השפעות שליליות, אבל התברר שהמצב די שונה. התברר שזה חיובי". בין אפריל לספטמבר הרוסים שהגיעו לגאורגיה העבירו למדינה דרך הבנקים ושירותי העברת הכספים סכום כולל של יותר ממיליארד דולר – פי 5 מהתקופה המקבילה אשתקד.
גאורגיה מקווה שהמהגרים החדשים יצליחו לצמצם את הפערים בין הכלכלה הגאורגית לכלכלות של מדינות במערב. "הם מאוד צעירים, הם בעלי הכשרה טכנולוגית ויש להם את הידע – עבורנו ועבור חברות גאורגיות אחרות זו הזדמנות טובה למדי", אמר בוטשריקידזה, מנכ"ל הבנק הגאורגי TBC. "הטכנולוגיה היא אתגר מרכזי עבורנו, ולצערנו בצד הזה אנחנו מתחרים בחברות הייטק בארה"ב ובאירופה. המהגרים האלה מאוד יעזרו לנו".
לא כולם נהנים מהצמיחה הכלכלית: הגעתם של עשרות אלפי רוסים, רבים מהם כאמור אמידים ועם זיקה לענף ההייטק, גרמה לעליית מחירים שגאורגים רבים סובלים ממנה. בכירים בעולם העסקים חוששים שגאורגיה תתקשה להתאושש ברגע שהמלחמה תסתיים, והרוסים יחזרו למולדתם.
אין מקום שבו ההשפעה של המהגרים החדשים מורגשת יותר מאשר שוק הנדל"ן בטביליסי. בעקבות הביקוש האדיר מכירי השכירות בטביליסי עלו השנה ב-75%. תושבים בעלי משכורות נמוכות, וסטודנטים, מוצאים את עצמם במרכזו של משבר דיור: נאנה שוניה, צעירה בת 19, התגוררה לפני המלחמה בדירה במרכז העיר תמורת 150 דולר לחודש. בחודש יולי בעל הדירה זרק אותה, ונאנה נאלצה לעבור לשכונת מצוקה בפרברי העיר.
"פעם היה לוקח לי 10 דקות להגיע לעבודה, עכשיו זה מינימום 40. אני חייבת לנסוע באוטובוס וברכבת התחתית ובדרך כלל נתקעת בפקקים", מספרת שוניה. היא מייחסת את הקושי לשינוי שנוצר בשווקים בעקבות הנהירה מרוסיה.
הלן, סטודנטית לרפואה בת 21 מהודו, נאלצה לשהות בחופשת הקיץ אצל חבר אחרי ששכר הדירה של הוכפל. "קודם היה מאוד קל למצוא דירה. כל כך הרבה חברים שלי היו צריכים לעזוב, בגלל שהרוסים מוכנים לשלם יותר מאיתנו". לפי קשלאבה, הנתונים מראים כי סטודנטים רבים דחו את לימודי התואר בטביליסי בגלל הקושי למצוא דיור בר השגה בעיר.
למרות הצמיחה המפתיעה, הכלכלנים ואנשי העסקים מזהירים שבטווח הארוך המלחמה תגבה מחיר מגאורגיה - במיוחד כשהמהגרים הרוסים יחזרו הביתה. שיו חטסוריאני, מנכ"ל אחת מחברות הנדל"ן הגדולות במדינה, אמר שבענף לא תולים תקוות גדולות במהגרים החדשים. הוא ציין כי מחירי השכירות אמנם מזנקים, אך ברווחים ממכירות של דירות לא נרשמו שינויים של ממש.
מכיוון שהכלכלנים מזהירים שהפריחה לא תימשך לאורך זמן, הם מעודדים את ממשלת גאורגיה לנהוג בזהירות ולצבור יתרות מטבע חוץ. "אנחנו חייבים להיות מודעים לכך שכל הגורמים שגורמים לצמיחה הזאת השנה הם זמניים, וזה לא מבטיח צמיחה בת-קיימא בשנים הבאות, אז לכן צריך להיות זהירים", אמר בוגוב מהבנק האירופי לשיקום ולפיתוח. "חוסר הוודאות עדיין שם והסכסוך יכול להכות בגאורגיה באיחור".