ביישוב עפרה עדיין לא מצליחים לעכל את מותו של החוקר הנערץ זאב (ז'אבו) חנוך ארליך (70), שנהרג בהיתקלות עם מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון אתמול (יום רביעי). "כולם פה הולכים עם הראש למטה", סיפר יואב אליצור, חברו הטוב של ארליך, "קשה לחשוב על משהו שיותר מתאים לו כמו להיפרד מהעולם הזה בזמן שהוא חוקר מצודה".
ארליך נחשב לאחת הדמויות המוכרות ביהודה ושומרון ובארץ כחוקר היסטוריה וגיאוגרפיה, וערך את סדרות הספרים "שומרון ובנימין" ו"מחקרי יהודה ושומרון". הוא היה ממקימי עפרה, והותיר אחריו את אשתו תמר, שישה ילדים ונכדים.
"יש לו כבר מזמן קשרים עם הצבא", אמר אליצור, "הוא בעצמו היה בקבע שנים רבות, שירת כקצין מודיעין ועבר גם היתקלויות. הוא הכיר את כל השטח כמו שמעטים מאוד מכירים. הוא היה חוקר ישראלי יחיד במינו, שלא ויתר על המקומות ועל האתרים הנמצאים בכפרים עוינים. במסגרת התוכנית שלו עם הצבא הוא היה מדריך יחידות חדשות שהגיעו לשטח. הוא היה חוקר אתרים, יוצא בלילות לכל מיני מקומות ומגיע לכפרים".
אליצור ציין: "התחושות קשות מאוד, מבחינתי זו אבלות על אח. אנחנו 50 שנה ביחד, נפגשנו עוד במלחמת לבנון הראשונה. אנחנו גרים במרחק של שני בתים, ארוחות שבת רצות יחד פעם אחר פעם, וחצי מהספרייה שלו מושאלת אצלי. זה קשה, מקרה מאוד עצוב. אזכור ממנו המון צחוקים, אי-אפשר להיפרד מהם. המחקר היה הדבר שהכי עניין אותו. המשרד שלו היה הרחוב – הוא היה תמיד הולך ברחוב, מדבר בטלפון ומתאם את הסיורים שלו".
"הנחיל לחבר'ה צעירים את המשמעות, את אהבת הארץ"
יהודה אמיתי (35), אחיינו של ארליך, ספד לו: "היה לנו קשר מיוחד. למדתי ממנו לאהוב את הארץ דרך הרגליים. מעט מנחם אותי לדעת שהוא נהרג בשליחות שלו ועשה אותה עד הדקה האחרונה. הוא הנחיל לחבר'ה צעירים את המשמעות, את אהבת הארץ, את העקשנות ואת העומק שלו".
אמיתי הוסיף כי "אין מפקד בכיר בצה"ל שלא זכה ממנו לסיור אישי מהחרמון ועד אילת, המון סיורים ביהודה ושומרון. מפקדים קיבלו ממנו הדרכה אישית. הייתי יכול לשלוח לו תמונה מכל מקום בארץ, והוא ישר ידע ושלח מקורות ומסמכים. הוא היה גוש של ידע. הקשר בינינו היה גם צבאי – הוא חקר ולמד על מלחמות ישראל, אני מ"פ במילואים, ויצא שבמהלך השירות שלי הוא התלווה אלינו לכמה סיורים".
אמיתי ציין כי ארליך היה "מסביר לחיילי צה"ל על המקום שבו הם נמצאים ועל המשמעויות ההיסטוריות והארכיאולוגיות שלו. הרבה פעמים זה רובד מאוד משמעותי שהוא היה נותן לכוח במשימה שלו. אני חושב שאין מ"מ, מ"פ, מג"ד או מח"ט שלא שמח כשז'אבו היה חלק ממספרי הברזל שלו".
לדבריו, "כשאתה נלחם, אתה צריך לא רק קלע ונגביסט, אתה צריך גם מישהו שיסתכל על האבנים שעליהן אתה דורך, ויגיד לך ש'האבן הזאתי היא גלגול של איזה בית קדום יותר שהיה פה'. ככה אתה מבין שהציר הזה שאתה שומר עליו הוא ציר היסטורי, כבר אלפיים שנה משתמשים בו. אני זוכר הרבה פעמים שחיילים בהתחלה היו קצת נרתעים מדברים כאלה – מה זה קשור? למה מצטרף אלינו מישהו? ואחרי שעה עם ז'אבו, הם פשוט לא רצו שהוא יפסיק לדבר".
"היה חבר קהילה משמעותי, הרוח החיה בכל מפגש"
מיכל כהנא, חברתו של ארליך, סיפרה: "ז'אבו, חבר אהוב לצוות בית ספר שדה, היה סייר וחוקר ארץ ישראל יוצא דופן. איש שטח אמיתי, אוטודידקט שידעו הפנומנלי היה לאגדה. הוא כתב מחקרים רבים, ערך והוציא לאור ספרים בנושאים מגוונים – יהודה ושומרון, עבר הירדן המזרחי ועוד. ז'אבו היה איש של דחיפות – אצה לו הדרך, רצה להספיק ולגלות עוד. סקרנותו הייתה כשל ילד, בלתי נלאה, חוקר ודורש כל מבנה ותופעה. הוא טייל על ההרים, קיפץ על גבעות וזחל במנהרות. אהבתו לארץ ניכרה בכל צעד שפסע ובכל מחקר שפרסם".
היא הוסיפה: "מעבר להיותו חוקר וסייר, ז'אבו היה איש משפחה למופת – בן זוג, אבא וסבא נהדר שכולם העריצו. הוא עזב את בית ספר שדה לטובת שירות משמעותי בצבא, שירת כקמ"ן בחברון, והיה בין מקימי יחידת מרעול. בתוך כל אלה, הוא היה גם חבר קהילה משמעותי, הרוח החיה בכל מפגש. בכל הזדמנות הוא העביר שיעורים והרצאות, שיתף בידע העצום שלו והצית השראה בכל מי שהקשיב לו. הוא היה דמות מרכזית שתרמה לחוסן ולחיי התרבות של הקהילה. ז'אבו הותיר אחריו מורשת של חקר, סקרנות, אהבה לארץ ישראל ומסירות למשפחתו ולקהילתו. זכרו ימשיך ללוות את כולנו, חבריו ומשפחתו, כמודל לאדם שלם שצעד תמיד קדימה באמונה, בידיעה ובאהבה. יהי זכרו ברוך".
התקרית החריגה, שצה"ל החל לתחקר אותה, התרחשה אתמול סמוך לשעה 15:00, בנקודה עמוקה יחסית של הפעולה הקרקעית של צה"ל, תחת אוגדה 36, 6-5 ק"מ מהגבול, באזור שצופה על צור ושפלת החוף.
רמ"ט גולני ירום, שבעבר איבד רגל בקרב בלבנון כמ"פ צעיר, הגיע לנקודה שבה נהרג לוחם גולני בתחילת השבוע. המרחב נחשב לתחת שליטה של צה"ל מאז, וראש מטה חטיבת גולני, אלוף משנה במיל' יואב ירום, הגיע למקום עם ארליך, שהיה חמוש בנשק אישי, לבש כנראה מדים וציוד מיגון – אך לפי צה"ל היה במקום כאזרח ולא כחייל.
השניים החלו לסקור מבצר עתיק סמוך למסגד בנקודה גבוהה ברכס, מבלי שידעו ששני מחבלים הסתתרו שם בימים האחרונים. מטרתם הייתה ככל הנראה לגלות חללים חשודים או בעלי ערך היסטורי במבצר שבשטח לבנון, אך כבר כעת ברור בצה"ל שנסיבות כניסתו של האזרח לנקודה היו בניגוד לפקודות ומוגדרות כ"אירוע חמור ולא תקין". שני המחבלים פתחו באש מטווח קצר – וארליך וסמל גור קהתי נהרגו. לוחם נוסף נפצע קשה, ואל"ם במיל' ירום נפצע בינוני.
אף שלפי צה"ל ארליך נכנס ללבנון כאזרח, אמיתי טוען כי לא כך הדבר. "חשוב להגיד, הוא לא היה אזרח, הוא היה חייל, הוא היה מחויל בשירות מילואים מלא וזאת הסיבה גם שהוא הוכר כחלל צה"ל, באותה הפעילות הוא היה חייל מילואים", אמר ל-ynet.