תלמידי תיכון ממועצת התלמידים והנוער הארצית נפגשו אמש (רביעי) עם מנכ"ל משרד החינוך, אסף צלאל, ואמרו לי כי השיח המפלג בין מתנגדי ותומכי המהפכה המשפטית מחלחל גם אל בתי הספר - ויוצר מתיחות ומריבות בין חברים לספסל הלימודים.
התלמידים סיפרו במפגש כי השיח החברתי האלים מחלחל לכיתות הלימוד ופוגע קשות בחברויות. "הגענו למצב שתלמיד שונא את חברו לכיתה רק בשל דעותיו ועמדותיו הפוליטיות", סיפרו התלמידים.
על רקע המהומות בוועדת החוקה, הפגנת הענק מחוץ לכנסת והתבטאויות חריפות של פוליטיקאים ומובילי המחאה, קיים צלאל מפגש עם תלמידי תיכון מכל המגזרים והקשת החברתית מרחבי הארץ. מטרת המפגש הייתה לשמוע מהם אילו נושאים מעסיקים אותם ובאילו נושאים לדעתם מערכת החינוך צריכה להתמקד. הם אמרו לו כי תלמידים שומעים את האמירות והשיח הקיצוני ומבטאים אותו בכיתה ובבית הספר. "המצב הזה מייצר שיח לא מכבד וגורם למתיחות בין מי שהיו חברים", הם סיפרו.
התלמידים הציעו אפשרויות שונות לאיחוי הקרע וליצירת שיח מכבד, בהן מפגשים בין בני נוער מכל חלקי החברה הישראלית או יציאה לטיולים משותפים, שמאפשרים שיח על הסוגיות החברתיות הבוערות. נציגי המועצה העלו את החשש מהקיטוב המעמיק בחברה שמגיע גם לבתי הספר. בנוסף אמרו התלמידים כי הם חווים קשיים בהתמודדות עם אופיו הלא מכבד של השיח הציבורי לאחרונה.
"אנו, תלמידי ישראל, מבקשים לקרב את החלקים השונים בחברה מתוך הבנה שאנו עם אחד, ודורשים שיח מכבד", אמ במפגש יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, רן שי. "נוביל בימים הקרובים מהלך שמטרתו תהיה לקרב בין בני הנוער, ואנו מאמינים שמהנוער תבוא הבשורה לחברה הישראלית כולה. שמחנו למצוא את מנכ"ל משרד החינוך כשותף לעשייה החשובה הזו".
מנכ"ל משרד החינוך אמר להם כי על מערכת החינוך להתעסק ביצירת חיבור, שיחזיק את החברה הישראלית בתקופות של משבר וקושי. "האמירות וההתנהגויות שמקרינות שנאה מחלחלות פנימה, אליכם, ואסור שאנחנו נשכח את זה", אמר צלאל לתלמידים. "בעוד כמה שנים אנחנו נפקיד בידיכם את מדינת ישראל, וחלק מכם יובילו אותה וינהיגו אותה. אנחנו צריכים להיות עסוקים כעת בבניית החיבור ביניכם כדי שבהמשך, כשהמדינה תהיה בידיים שלכם ותעברו ימים קשים, תצליחו לעבור אותם יחד. בזה אני מצפה שמערכת החינוך תתעסק ותתמקד".
צלאל אמר כי הוא מצפה מכל אנשי החינוך להקפיד על ממלכתיות, איזון ושיח מכבד בתקופה המתוחה הזו. "אנו חושבים שבעת הזו, שבה המדינה מתמודדת עם סוגיות חברתיות מורכבות ולעיתים אף סוערות, האחריות מוטלת עלינו, מערכת החינוך כולה יחד עם התלמידים. עלינו לשמש דוגמה לשיח מכבד ולפעול יחד לחיבור ולאחדות בינינו".