ברחבי העולם, כמו בישראל, ממשיכים לעקוב בדאגה אחר זן הקורונה החדש, אומיקרון: אמש (שבת) הודיעו בריטניה ואיטליה כי איתרו נדבקים ראשונים בזן הזה גם בשטחן. ביום שישי הייתה בלגיה למדינה הראשונה באירופה שמודיעה כי זיהתה נשא של אומיקרון בתחומיה, ובשבת בצהריים הודיעו גרמניה וצ'כיה על נדבקים ראשונים בו גם אצלן. גם הולנד חושדת שזיהתה כמה נשאים. לכול ברור כי בימים הקרובים יתגלו ביבשת, ובשאר העולם, נדבקים רבים חדשים – והמאמץ כעת הוא לנקוט צעד מגננה שיצמצמו את מספרם כבר עכשיו.
דאגה עולמית מהזן החדש – עוד כותרות:
• "לא להרגיז את נשיא סין": למה דילגו על אותיות בשם הווריאנט?
• שווייץ אוסרת לחלוטין כניסת ישראלים
• העולם עוצר טיסות מאפריקה: "זה מאוחר מדי"
• הזה החדש: כמה הוא מסוכן, והאם החיסונים מגינים מפניו?
עבור אירופה הבשורה שאומיקרון הגיע ליבשת היא מתסכלת במיוחד: מדינות אירופה מתמודדות זה כמה שבועות עם עלייה חדה במספר הנדבקים בקורונה, ובהתחשב בכך שאומיקרון הוא על פי החשד זן מידבק במיוחד – הוא עלול לחרב סופית את חלומותיהם של האירופים על חג מולד רגוע בחיק המשפחה. בשבועות האחרונים הטילו מדינות מאוקראינה, דרך אוסטריה ועד הולנד הגבלות חדשות על התושבים, אבל לעת עתה ההתפשטות נמשכת.
עד כה זוהה זן האומיקרון רשמית במדינת דרום אפריקה, בבוצואונה וכן בבלגיה, ישראל, הונג קונג, גרמניה, צ'כיה, איטליה ובריטניה. הולנד בודקת אם הזן הגיע גם אליה, אחרי ש-61 מבין כ-600 נוסעים שהגיעו אתמול בשתי טיסות מדרום אפריקה לאמסטרדם התגלו כנשאי קורונה. אמש הודיעה כי היא "חושדת" שזיהתה ביניהם כמה נדבקים הנושאים את הווריאנט החדש.
במהלך השבת הצטרפו שלל מדינות בעולם לישראל והטילו הגבלות חריפות על המגיעים אל שטחן ממדינות בדרום יבשת אפריקה, האזור שבו זוהה הנגיף לראשונה ושבו יש כעת התפרצות משמעותית שלו. ביממה האחרונה הצטרפו אליה בין השאר ארה"ב, מדינות האיחוד האירופי, ברזיל, קנדה, אוסטרליה ויפן.
בלי חיסונים, סכנת וריאנטים במדינות העניות
בדרום אפריקה, שכאמור בה זוהה לראשונה הנגיף, הביעו ביממה האחרונה שאט נפש מההחלטה של מדינות רבות לסגור את גבולותיהן בפני הבאים ממנה. בהודעת מחאה שפרסמה טענה הממשלה שם כי באופן פרדוקסלי מדינות העולם "מענישות" אותה דווקא על יכולתה המרשימה לזהות את הזן החדש בשלב מוקדם כל כך. דרום אפריקה היא מקום משכנם של כמה מהמדענים והאפידמיולוגים הבכירים בעולם, ואלה עזרו לזהות וריאנטים שונים של הנגיף בשלב מוקדם של התפשטותם. "כשלמדינה יש מדע מצוין, צריך להריע לה על כך, ולא להעניש אותה", מסרה ממשלת דרום אפריקה, החוששת מפגיעה בתיירות שלה ובכלכלתה.
התפשטותו של זן האומיקרון גם מזכירה לעולם את המצב המחפיר בכל הנוגע לחיסונים במדינות העולם השלישי: בעוד שבמדינות מפותחות רבות כבר נותנים כעת מנות בוסטר, כלומר מנה שלישית של החיסון – במדינות העניות והלא-מפותחות רק פחות מ-7% קיבלו עד כה את מנת החיסון הראשונה. ארגון הבריאות העולמי והאו"ם הזהירו במשך חודשים כי חוסר השוויון הזה, והעובדה שהנגיף יכול להמשיך להשתולל במדינות עניות, פירושם שתהיה לו הזדמנות גדולה יותר לפתח מוטציות וזנים חדשים – שבסופו של דבר יגיעו גם אל המדינות העשירות ויקשו עליהן להיחלץ מהמגפה למרות החיסונים.
"נמנע מווריאנטים חדשים לצוץ רק אם נוכל להגן על כל אוכלוסיות העולם, ולא רק על החלקים העשירים שלו", אמר אתמול סת' ברקלין, מנכ"ל ארגון GAVI Vaccine Alliance המקדם הפצה שוויונית של החיסונים.
בריטניה: עוד מסכות בחנויות ובתחבורה הציבורית
אמש, שעות אחרי שארצו הודיעה על נדבקים ראשונים בשטחה, כינס ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מסיבת עיתונאים והכריז על שורה של צעדים שמטרתם למנוע את התפשטות הזן החדש. בין השאר הודיע כי כל הנכנסים לבריטניה יידרשו מעתה לעבור בדיקת PCR בתוך יומיים מרגע הגיעם ולהיכנס לבידוד עד לקבלת תשובה שלילית. מי שבאו במגע עם נשא אומיקרון יידרשו להיכנס לבידוד של 10 ימים. נוסף על כך תורחב הדרישה לעטות מסכה, בין השאר בחנויות ובתחבורה הציבורית, ומבצע חיסוני הבוסטר יואץ.
במהלך מסיבת העיתונאים אמר קצין הרפואה הראשי של אנגליה, כריס וויטי, כי יש סיכוי סביר שהזן החדש יגלה עמידות מסוימת בפני החיסונים הקיימים, וג'ונסון ציין כי נראה שהזן יכול לעבור גם בין אנשים שקיבלו שתי מנות חיסון. עם זאת, ראש הממשלה הבריטי הוסיף כי מנות החיסון שכבר ניתנו יספקו למחוסנים לפחות הגנה מסוימת מפני הזן החדש. ג'ונסון אמר שהוא בטוח שחג המולד הקרוב יהיה "טוב בהרבה" מזה שהיה בשנה שעברה, אז נאלצה ממשלתו להטיל סגר.
בצל ההבנה שהזן החדש הגיע גם לארצו הזהיר שר הבריאות של גרמניה ינס שפאן כי המצב גרוע מתמיד: "עלינו לצמצם את כל המגעים – אנחנו במצב חמור מזה שהיינו בו קודם", הצהיר. גרמניה, שהשבוע חצתה את רף 100 אלף המתים מתחילת המגפה, דיווחה על עוד 67,125 נדבקים ביממה האחרונה – מספר שהיה דמיוני רק לפני שבועות אחדים.
בתי חולים בגרמניה – בעיקר במזרח המדינה ובמערבה, אזורים שבהם יש תמיכה גדולה במפלגות ימין קיצוני המתבטאות נגד חיסונים – מוצאים עצמם בשבועות האחרונים מוצפים בחולי קורונה. ההערכה היא שבימים הקרובים תחריף גרמניה את ההגבלות על תושביה: מבין 83 מיליון תושבי גרמניה, רק 68.3% קיבלו את כל חיסוני הקורונה הדרושים – הרבה פחות מאשר במדינות בדרום היבשת כמו פורטוגל וספרד, ופחות גם מבצרפת.
"די לשקר" בהולנד, מצב חירום בניו יורק
הולנד, שכאמור חושדת כי כמה מבין 61 נשאי הקורונה שהתגלו בטיסות מדרום אפריקה בסוף השבוע הביאו איתם את הזן החדש, הכריזה על חזרה לשיטת הסגר הלילי: במסגרת הסגר הזה ייסגרו מדי ערב הברים, המסעדות ובתי העסק הלא-חיוניים בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף. הסגר יהיה בתוקף מ-17:00 עד 5:00. "עלינו להיות ריאליים – מספרי הנדבקים היומיים עדיין גבוהים מדי", הסביר ראש הממשלה ההולנדי מארק רוטה.
בשבועיים האחרונים מדווחת הולנד על יותר מ-20 אלף נדבקים ביום, מספרים שלא ידעה כמותם בגלי קורונה קודמים. בשל המספרים האלה היא הקשיחה מאוד את ההגבלות על תושביה עוד לפני ההכרזה על הסגר הלילי, ובסוף השבוע שעבר נרשמו בה מהומות שבהן התפרעו המוני מפגינים שיצאו למחות על ההגבלות. עשרות נעצרו בהן, וגם שוטרים נפצעו. בימים האחרונים הייתה המחאה לא-אלימה, אבל היא נמשכה גם אמש, ממש בשעה שרוטה הכריז על הסגר הלילי: עשרות מוחים הפגינו מחוץ ללשכתו. הם צלצלו בפעמונים, שרקו במשרוקיות והשמיעו קולות אזעקה. רבים מהם הניפו שלטים שעליהם נכתב "זה לא צודק". אחת המפגינות, באבס בת ה-38, אמרה: "קורונה זה כמו שפעת, זה נגיף שאנחנו צריכים ללמוד לחיות איתו, לא לנסות להילחם בו, כי זה לא עובד". היא החזיקה שלט שעליו נכתב "די לשקר".
ההיערכות לבואו של זן אומיקרון נמשכת גם בארה"ב, והמומחה הראשי של הממשל האמריקני לענייני מחלות זיהומיות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, אמר אמש כי לא יהיה מופתע לגלות שהזן הזה כבר הגיע אליה. אחרי שבשישי אסר הממשל את כניסת רוב הנוסעים משמונה מדינות בדרום יבשת אפריקה, לפנות בוקר הכריזה מושלת ניו יורק קאת'י הוקול על מצב חירום במדינתה בשל עלייה במספר הנדבקים והמאושפזים.
לפי שעה הוקול לא קשרה את ההכרזה שלה לזן האומיקרון, אבל אם הזן הזה יגיע לניו יורק בשעה שזו כבר מתמודדת עם התפרצות קורונה משמעותית – הדבר יקשה עליה מאוד להיאבק בו. הוקול החליטה לדחות את כל הניתוחים האלקטיביים בבתי החולים של ניו יורק לפחות עד 15 בינואר כדי לפנות כוח אדם לטיפול בנפגעי המגפה.
פורסם לראשונה: 20:20, 27.11.21