מאות אלפי ישראלים שוב יצאו להפגין, זו השבת ה-30 ברציפות נגד המהפכה המשפטית, אבל הפעם הייתה זו מחאה שונה במקצת: היא הראשונה שנערכת אחרי שהקואליציה הצליחה להעביר את החלק הראשון במהפכה שלה, ביטול עילת הסבירות. אבל המפגינים שעמם שוחחנו במוקדים השונים קוראים לא להתייאש, מבטיחים "להילחם עד הסוף" ומזהירים גם כי כעת – בשלב שבו הכנסת נכנסה לפגרה – יש לשמור על עירנות רבה מפני מהלכים נוספים שממשלת נתניהו עשויה להוביל.
יוסי קפלן, שהשתתף בהפגנה בתל אביב, אמר בשיחה עם ynet כי הוא מעריך שהשלב הבא במחאה עשוי להיות סוג של מרי אזרחי. "הסיסמה פה – או דמוקרטיה או מרד. זו סיסמא אמיתית, זה מה שיהיה פה באמת ומה שאתה רואה ברחוב זה מרד בסך הכול, ויהיה פה מרד מיסים ויהיו פה הרבה דברים", אמר. מיטל שעמדה לצדו תקפה את חברי הקואליציה שקוראים כעת לאחדות ולשיחות פשרה מחודשות: "הם כל הזמן טוענים 'אחים אנחנו, אחים אנחנו'. אנחנו לא אחים. הם לא מקיימים את החובות שלהם... אין להם מה להגיד 'אחים אנחנו'. אנחנו לא אחים, לנו יש את החיים שלנו ולהם יש את החיים שלהם. אתם רוצים להיות שותפים? אז תתנו מה שצריך, לכו לצבא, תעבדו".
יאיר דודק, ממנהיגי המחאה בבאר שבע, ציין בהפגנה שם כי הוא ועמיתיו "מתחילים להשקיע בכיוונים אחרים, בין אם זה להסתכל קדימה לבחירות המקומיות ולהתכוונן לקהילה הדמוקרטית שנוצרה כאן". הוא הוסיף: "צפו להפתעות". דודק אמר עוד כי אף שהכנסת נכנסת כעת לפגרה, "ההפיכה המשטרית לא מתחילה ונגמרת רק בחקיקה. הממשלה ממשיכה לעבוד וכנראה תעבוד חזק בחודשיים וחצי הקרובים ותוציא אותנו לרחובות על החלטות הזויות שתקבל".
הוא הוסיף: "אנחנו נהיה שם כדי להזכיר לה שהכוח שלנו עדיין חזק. המחאה כמו שהכרנו אותה תשתנה. יש דרכים רבות ונוספות למחות. הקהילה שיצרנו פה לא תיעלם בקלות והאחריות שלנו היא להמשיך לטפח ולהגדיל אותה, להגיע לקהלים נוספים". כיוון נוסף לדבריו הוא כאמור הבחירות המקומיות באוקטובר, והוא מזכיר בהקשר זה את הצלחתם של אנשי המחאה להוביל לניצחונו בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין של עמית בכר, מי שנחשב למתנגד מובהק של המהפכה המשפטית. "כפי שניצחנו בבחירות ללשכת עורכי הדין והוכחנו שהכוח שלנו יכול להיות גם פוליטי, כך אנחנו הולכים לפעול גם לקראת הבחירות המקומיות", אמר.
נעמה ארליך, שחתמה על מכתב הפסקת התנדבות במילואים של אנשי בריאות הנפש והרפואה, אמרה בהפגנה בבאר שבע כי למרות שהכנסת יוצאת לפגרה יש צורך לשמור על עירנות: "זו הזדמנות עבורם לעשות דברים מאחורי הקלעים. יש מחשבה לגבי עתיד המחאה ומה לעשות הלאה. גם אם הם יוצאים להפסקה אנחנו לא יכולים לעצור. צריך לשמור על דריכות. אני לא יכולה להרשות לעצמי לאבד את התקווה. תקווה היא חוסן. ואם אחשוב שאין ברירה נגיע למקום בו הם יוכלו להמשיך לחוקק חוקים ולפגוע בעתיד של הבנות שלי".
גם בחיפה הפגינו אלפים – לדברי המארגנים כ-25,000 – ובמחאה בצומת חורב נערך מיצג המחאה "לשווא" של המשפחות השכולות המתנגדות למהפכה המשפטית, מיצג שבו הם מזהירים מכך שאם ישראל תפסיק להיות דמוקרטיה, אזי קרוביהם הקריבו למעשה את חייהם לשווא. יונית יבזורי, אחת ממשתתפי המיצג הזה, האשימה: "הממשלה הזאת מחללת את זכר החללים, היא אומרת דברים איומים על החיילים שמשרתים היום, היא מחללת את הטקסים שלנו – אנחנו עדיין זוכרים מה קרה ביום הזיכרון, כשהשר לביטחון לאומי בא עם להקה של מעודדים לבית הקברות ועשה מטקס זיכרון אסיפת בחירות. אנחנו לא ניתן שהמוות של האחים, הילדים הבעלים והאבות שלנו יהיה לשווא".
עומר, שהפגין בקפלן, הדגיש כי בעיניו המחאה אינה כזו המשתייכת לצד פוליטי כזה או אחר: "אין פה ימין ושמאל, אתם לא יודעים מה הצבעתי". כשנשאל מה הוא חושב על הכיוון העתידי של המדינה, השיב בפסימיות – והביע תקווה לממשלת אחדות: "כרגע הכיוון לא טוב. אני חושב אולי שווה לנו כמדינה ללכת לממשלת אחדות. אני אומר לגנץ ולאחרים – בואו תיכנסו לממשלה, תנו יד. המדינה של כולנו, צריך לשמור עליה".
גם יעל, שהפגינה בירושלים, הביעה חשש מהעתיד ולדבריה המדינה "הולכת למקום משיחי, לאומני, קיצוני, דיקטטורי". את האשמה היא מטילה על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ש"נותן לגיטימציה לפלג הקיצוני", כלשונה. יחד עם זאת היא בטוחה ביכולתה של המחאה: "לא משנה מה, לא ניתן לזה לקרות". לדבריה כבר עתה המחאה רשמה הצלחה רבה: "לולא המחאה כל הרפורמה של לוין בנאום המפורסם שלו בתחילת ינואר כבר הייתה עוברת. אני חושבת שיש לזה רווח כפול. רווח מעשי שהחקיקה לא עברה מלבד חוק עילת הסבירות – שגם הוא על סף הדיקטטורה – והרווח המשני הוא שאנחנו מתעודדים. אנחנו העם יוצאים מחוזקים מלראות את החצי השפוי ההגון, מלח הארץ".
מוטי שטיין, שהפגין גם הוא בבירה, ציין כי הוא מגיע למחאות מדי שבוע וכי הפגין עוד במחאת בלפור. "אנחנו ממשיכים, לא נוותר. ניאבק עד הסוף", הבטיח. בירושלים שוחחנו גם עם בוריס לנדרמן, שאמר כי הגיע אף הוא כמעט לכל הפגנה בחצי השנה האחרונה. "התחושות קשות בגלל מה שקורה, אבל נמשיך בכל הכוח ואני חושב שכן נצליח בסוף", אמר בהתייחס לביטול עילת הסבירות.
ההפגנות ברחבי הארץ נערכו ב-150 מוקדים שונים – מצומת הגומא בצפון ועד אילת – ולדברי המארגנים השתתפו בהן בסך הכול יותר מ-370 אלף מפגינים, כשבמוקד המחאה המרכזי בקפלן מספר המפגינים עמד לפי ההערכות על כ-170 אלף. המחאות נערכו ברובן ללא תקריות חריגות, אולם בתל אביב נרשמו עימותים מעטים עם שוטרים כאשר מפגינים ניסו לחסום את נתיבי איילון - ופונו במהרה. בתקרית נוספת נדרס מפגין בצעדה בעיר, והנהג עוכב לחקירה. במשטרה אמרו כי מבדיקה ראשונית עולה שמדובר בתאונה. המשטרה הודיעה גם כי פתחה בחקירה בעקבות שלטים שמפגינים תלו בתל אביב עם תמונותיהם של שוטרים שתועדו לכאורה תוקפים מפגינים במחאות קודמות.
בהפגנה המרכזית בקפלן נאם בין היתר יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר, שהתריע מההשלכות הכלכליות הקשות שעלולות להיות לחקיקת המהפכה המשפטית. הוא אמר כי העובדה שביטול עילת הסבירות אושר חרף אזהרות הכלכלנים הינו "חצייה של הרוביקון" והזהיר כי "אם הממשלה לא תתעשת - ההשלכות יגיעו, ויכו בנו בחוזקה" - ופנה ישירות לראש הממשלה נתניהו: "זה הזמן להשתחרר מכבלי הפוליטיקה, זה הזמן לעצור! זה הזמן להתחייב שלא תהיה שום חקיקה ללא הסכמה רחבה, לא עכשיו ולא אחר כך. זה הזמן להציל את מדינת ישראל ואת כלכלתה".
בקפלן נאם גם סרן במילואים עמרי רונן, אחד ממובילי מחאת "אחים לנשק" שהודיע על הפסקת שירותו ההתנדבותי, והוא הודה כי העובדה שהקואליציה אישרה את החוק לביטול עילת הסבירות חרף האזהרות שלו ושל שאר אנשי המילואים עוררה בקרבם תחושת ייאוש: "10,000 מילואימניקים התריעו שצבא העם יש רק בדמוקרטיה, אבל כלום. הממשלה קפצה מהצוק. לא רצינו לממש את ההצהרות שלנו, לא האמנתי שאחתום על השהיית התנדבות למילואים - אך ממשלת החורבן לא השאירה לנו ברירה. ביום שני האחרון הממשלה שברה לנו את הלב. צעדנו רבבות של ישראלים טובים לירושלים, הקמנו עיר אוהלים במאמץ הירואי לעצור את הטירוף הזה. אבל הקול שלנו פגש לב אטום - ובפעם הראשונה במאבק הנחוש שלנו פגשנו ייאוש".
גם רונן קרא להמשיך במאבק: "אני כאן כדי להתגבר על הייאוש, לטהר את העתיד והחזון שלנו. תרימו את הראש, תסתכלו סביב. כן תסתכלו סביב - מעולם לא היינו חזקים כל כך, מלוכדים ומוכנים. התעוררנו. קם כוח ליברלי ישראלי עוצמתי". הוא הדגיש כי "כדי להגשים את החזון שלנו צריך שכולנו נירתם ולהיות מוכנים לשלם מחיר".
לצעירים, לדבריו, יש "תפקיד היסטורי": "הם חשבו שאם יהיה פה קשה אז נארוז מזוודה ונברח אל מעבר לים. הם טעו בענק. אנחנו לא הולכים לשום מקום, לשום מקום!". הוא קרא לצעירים: "תראו להם שאנחנו לא דור שמתכוון לוותר", והוסיף כי "אנחנו יודעים שזה לא יהיה קל, אנחנו מסתכלים למציאות בעיניים - אבל אנחנו מאמינים שהכול אפשרי. אנחנו נילחם על המדינה שלנו ונהיה ראויים לה. ושלא יהיה לכם ספק - אנחנו ננצח".
פורסם לראשונה: 00:15, 30.07.23