סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי צבא אוקראינה רשם הישגים נוספים בקרבות במזרח המדינה ובדרומה. לפי הדיווח, בדרום הצליחו הכוחות האוקראיניים לפרוץ את קווי ההגנה הרוסיים, ובמזרח הם הרחיבו את המתקפות שלהם ושחררו שטחים נוספים מכיבוש רוסי - באזור שמוסקבה סיפחה אליה. הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק גרמו לרוסים לסגת עד לגבול עם מחוז לוהנסק הסמוך.
גורמים אוקראינים אמרו כי אתמול, "בפריצת הדרך הגדולה ביותר בדרום מתחילת המלחמה", הכוחות האוקראיניים במחוז חרסון שחררו כפרים לאורך נהר הדנייפר. ברויטרס נכתב כי הכוחות האוקראיניים בדרום הרסו 31 טנקים רוסיים ומשגר טילים אחד. מחוז חרסון הוא אחד מארבעת המחוזות הכבושים שרוסיה הודיעה על סיפוחו אליה. המחוזות האחרים הם המחוזות דונייצק ולוהנסק במזרח אוקראינה (שמרכיבים את חבל דונבאס) וזפוריז'יה בדרום-מזרח המדינה.
ביום שישי הכריז נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על סיפוח ארבעת המחוזות הכבושים. היום אישר כצפוי הבית העליון של הפרלמנט את הסיפוח. החברים הצביעו פה אחד בעד סיפוח השטחים הכבושים.
בימים האחרונים, באופן חריג, משמיעים כלי תקשורת ממלכתיים ברוסיה ביקורת גלויה על הצבא הרוסי לאור התבוסות בשדה הקרב. במהלך המלחמה החריף הקרמלין את דיכוי כלי התקשורת העצמאיים ברוסיה, ואף קבע שמי שיפיץ "פייק ניוז" על הצבא יישלח לעונש מאסר של עד 15 שנה.
בעקבות הנסיגות של הצבא הרוסי מאזורים שהיו בשליטתו, ולנוכח ההתקדמות של הכוחות האוקראיניים בשטח, במהדורות החדשות ובעיתונים כבר מתקשים "לייפות" את המצב. לפי סוכנות הידיעות AP, התסכול בא לידי ביטוי כבר תקופה ארוכה ברשתות החברתיות ברוסיה ובבלוגים של לאומנים ופרשנים תומכי הקרמלין. בחודש שעבר, לאור התבוסות במחוז חרקוב בצפון-מזרח אוקראינה, הביקורת החריפה – וכעת הגיעה גם לערוצים ולעיתונים שנחשבים ל"שופרות" של פוטין.
ביום שבת נסוגו הכוחות הרוסיים מהעיירה האסטרטגית לימאן במחוז דונייצק – אחד המחוזות שפוטין החליט לספח לרוסיה, ששולטת ב-60% מהמחוז. ביום ראשון התקשורת הממלכתית החליטה למתוח ביקורת על הצבא, וציינה שכדי לנצח את האוקראינים צריך לנקוט צעדים משמעותיים בשטח. "מה שקרה אתמול בלימאן מהווה עבורנו אתגר גדול", אמר ולדימיר סולוביוב, מגיש בערוץ "רוסיה 1" ומי שנחשב לאחד התומכים הגדולים ביותר של הקרמלין. "אנחנו צריכים להתעשת, לקבל החלטות לא פופולאריות אך נחוצות, ולפעול".
מחסור בכוח אדם וטעויות טקטיות
כתבה על הנסיגה מלימאן שהופיעה בעיתון "קומסומולסקאיה פראבדה", שגם הוא מזוהה עם השלטון, תיארה את המצב בצבא הרוסי כעגום למדי. לפי הכתבה הכוחות הרוסיים בלימאן סבלו ממחסור באספקה ובכוח אדם ומתנאים קשים, וכן מטעויות טקטיות של המפקדים. "ככה זה היה תמיד", אמר לעיתון אחד החיילים שנסוגו מלימאן, שנשאר בעילום שם. החייל וחבריו נסוגו מלימאן לעיירה קרמינה במחוז לוהנסק הסמוך (שנכבש על-ידי הרוסים וסופח גם הוא).
הכתבים הצבאיים שעובדים בתקשורת הממלכתית מרשים לעצמם להביע ברשתות החברתיות את תסכולם מההתפתחויות במלחמה. "מתברר שהכוחות המזוינים של אוקראינה הרחיקו בתוך יומיים את ההגנה שלנו 30 ק"מ לכיוון לוהנסק, ואפילו לא אפשרו לצבא הרוסי להתמקם ליד קרמינה", אמר כתב "רוסיה 1" אלכסנדר סלדקוב בערוץ הטלגרם שלו, שם יש לו 940,000 עוקבים.
מנחי תוכניות פופולאריות ב"רוסיה 1" התייחסו שלשום לנסיגה מלימאן ואמרו כי "המצב קשה". חיילים שצוטטו בתקשורת הממלכתית הסבירו את התבוסות בשטח וציינו שהיחסים של רוסיה עם נאט"ו הם חלק מהסיבה לכישלון – מכיוון שחברות הברית הצבאית מספקות לאוקראינה נשק ולדבריהם גם לוחמים. "זה לא משחק, זה לא היה משחק כבר הרבה זמן", אמר אחד החיילים הרוסים במחוז דונייצק במזרח אוקראינה. "זו מתקפה מדוקדקת וברורה של צבא נאט"ו". הוא טען כי הצבא הרוסי יירט שיחות של האויב שבו נשמעים אנשים מדברים ברומנית ובפולנית.
גם העיתונאים שמזוהים עם הקרמלין טענו כי רוסיה נלחמת לא רק באוקראינה – אלא גם בנאט"ו. המגיש סולוביוב אמר כי "מוסקבה לא מתמודדת עם אוקראינה, אנחנו עברנו את זה. היא מתמודדת עם כל גוש נאט"ו, עם העוצמה של התעשייה הצבאית שלו". סולוביוב אמר לרוסים "לא לצפות לחדשות טובות" משדה הקרב בזמן הקרוב. "צריך להיות לנו כוח רצון ממושך וסבלנות אסטרטגית".
על רקע התסכול ממהלך המלחמה אמר היום שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו שעד כה גויסו יותר מ-200,000 חיילי מילואים – מתוך ה-300,000 שמוסקבה הודיעה כי יגויסו כדי לתגבר את הכוחות באוקראינה. מדובר בגיוס המילואים הראשון ברוסיה מאז מלחמת העולם השנייה.
בקרמלין התייחסו בצהריים לסערה שהייתה אתמול בטוויטר, שבמרכזה עמדו נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ואילון מאסק – מנכ"ל טסלה ו-SpaceX והאיש העשיר ביותר בעולם. מאסק, שלאחרונה ביטל את החלטתו לרכוש את טוויטר, ביקש מהגולשים להצביע בסקר שעוסק בפתרון אפשרי למלחמה. לפי ההצעה של מאסק תושבי ארבעת המחוזות הכבושים באוקראינה יצביעו, תחת פיקוח האו"ם, ויקבעו אם הם מעוניינים לחיות תחת שלטון רוסי. אם יחליטו שלא - הרוסים יעזבו.
האוקראינים גינו את הסקר, וזלנסקי פרסם סקר משלו: "איזה אילון מאסק אתם מעדיפים? זה שתומך באוקראינה, או זה שתומך ברוסיה?". מאסק פרסם סקר נוסף ושאל את הגולשים אם לדעתם תושבי חבל דונבאס וחצי האי קרים (שרוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014) הם אלה שצריכים להכריע אם הם חלק מאוקראינה או מרוסיה. אנדריי מלניק, השגריר היוצא של אוקראינה בגרמניה, הגיב בבוטות למאסק: "התשובה הדיפלומטית הטובה ביותר שיש לי לאילון מאסק היא: לך תזדיין".
בקרמלין אמרו היום שהעובדה שאדם כמו מאסק מעוניין למצוא פתרון שלו לסכסוך היא צעד חיובי. "מההתחלה רוסיה רצתה לפתור את הסכסוך באמצעות משא ומתן".