עימות בפולין לקראת יום השואה הבינלאומי: נשיא פולין אנדז'יי דודה פנה לראש הממשלה במדינתו דונלד טוסק בדרישה להתחייב להגן על בנימין נתניהו מפני מעצר, אם ראש הממשלה הישראלי יבחר להשתתף בטקס לציון 80 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ. סוכנות הידיעות "בלומברג" ציטטה הבוקר (חמישי) פרטים ממכתבו של דודה - שלושה שבועות אחרי שעיתון פולני דיווח כי נתניהו לא יגיע לטקס מחשש שייעצר בגלל הצו שהוציא נגדו בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.
2 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידה בוורשה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידה בוורשה
נתניהו עם נשיא פולין דודה
( צילום: gettyimages)
דודה, שמצוי בסכסוך עם הממשלה בארצו, ציין במכתב שהעביר אתמול לראש ממשלת פולין טוסק בצעד שנראה כהתרסה כי הרשויות צריכות להבטיח שהשהות של נתניהו במדינה תתבצע "ללא הגבלה". עוד כתב נשיא פולין לראש ממשלתו כי הוא מאמין שניתן יהיה למצוא "נוסחה נאותה" כדי לספק לנתניהו ערבויות שיתאימו בין כיבוד החוק הבינלאומי למשמעות שחרור אושוויץ.
בדיווח של העיתון הליברלי הנחשב "רז'פוספוליטה" בחודש שעבר, צוטט סגן שר החוץ ולדיסלב ברטושבסקי, שאחראי על תיאום הטקס ב-27 בינואר בהשתתפות כמה עשרות מנהיגי עולם, כמי שאמר: "אנו מחויבים לכבד את החלטות בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג".
העיתון דיווח אז עוד כי הרשויות בישראל אפילו לא ביקשו את השתתפותו של ראש הממשלה נתניהו בטקס. הם ידעו מה תהיה תגובתה של ורשה. בניגוד ליום השנה ה-75 לשחרור אושוויץ, שבו השתתף נשיא המדינה דאז ראובן ריבלין, הפעם יורשו יצחק הרצוג לא צפוי להגיע לפולין.
גורמים בלשכת ראש הממשלה נתניהו מסרו בתגובה לדיווח בפולין בחודש שעבר: "זה כלל לא היה בתוכניות, וגם לא התקבלה שום הזמנה". גורמים מדיניים אף ציינו כי "לא סביר שנתניהו יטוס לטקס באושויץ ללא קשר לבית הדין הפלילי, וגם לא סביר שנתניהו יטוס להשבעה של טראמפ".
2 צפייה בגלריה
נתניהו באושוויץ ב-2013
נתניהו באושוויץ ב-2013
נתניהו באושוויץ ב-2013
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
היהודים היוו את הרוב המכריע של קורבנות מחנה ההשמדה הגדול ביותר של הרייך, ולמרות זאת ראש מדינת היהודים לא צפוי להגיע לטקס. עשרות מנהיגים מכל העולם צפויים להגיע, ובעיתון הפולני העריכו ששר החוץ גדעון סער ייצג את ישראל בטקס ביום השואה הבינלאומי. יחד עם זאת, גורמים בישראל מציינים כי מי שצפוי לייצג את ישראל בטקס יהיה שר החינוך יואב קיש.
בלשכתו של נשיא פולין אישרו כי דודה שלח מכתב לראש הממשלה טוסק "בדבר הבטחה שראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו יוכל להשתתף בציון 80 שנה לשחרור מחנה אושוויץ, אם ירצה בכך". לדברי הנשיא, "לכל אדם מישראל, לכל נציג של הרשויות ממדינה זו, צריכה להיות הזדמנות לקחת חלק באירוע הייחודי הזה, שיתקיים באושוויץ בעוד שבועיים".
ב-21 בנובמבר הוציא בית הדין בהאג צו מעצר לנתניהו ולשר הביטחון לשעבר יואב גלנט. מדובר בהאשמות על הרעבה של אוכלוסיית רצועת עזה. עם זאת, אף על פי שכל מדינות האיחוד האירופי חברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי, השאלה האם יש לפעול לפי המלצות השופטים של האג מפלגת את האיחוד האירופי.
מבין מנהיגי אירופה, ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן אמר מיד כי לא ייענה להמלצות בית המשפט, אלא גם הזמין את נתניהו לבודפשט. ממשלת צרפת, שבה מתגורר המיעוט היהודי הגדול באירופה הגיעה למסקנה שמכיוון שישראל אינה צד בבית הדין בהאג, נתניהו יהיה חסין אם יופיע בפריז.
בתורו, ראש הדיפלומטיה האיטלקית, שר החוץ אנטוניו טאג'אני, הצהיר כי "המעצר של נתניהו הוא בלתי אפשרי". הרשויות הגרמניות נקרעות בין מחויבויותיהן כלפי בית הדין הפלילי ובין האחריות ההיסטורית שלהן כלפי ישראל.
מנגד, ספרד, הולנד, בלגיה, אירלנד, ליטא וסלובניה סימנו בבירור כי יעצרו את ראש ממשלת ישראל אם יופיע בשטחן. "איננו יכולים ליישם סטנדרטים כפולים", אמר ראש ממשלת בלגיה היוצא אלכסנדר דה קרו. עם זאת, מעמדה של פולין משמעותי במיוחד בשל נוכחותם בת אלפי שנים של יהודים על נהר ויסלה והטרגדיה של השואה.