בשעה שבמערב מזהירים שרוסיה עלולה לפלוש לאוקראינה בכל רגע, החשש ממלחמה לא מורגש במיוחד במוסקבה. הסקרים מראים שרוב הציבור לא מאמין שוולדימיר פוטין יתקוף את המדינה השכנה, שבעבר הייתה חלק מברית המועצות. רבים מאשימים את ארה"ב באחריות להסלמה בגבול רוסיה-אוקראינה, ומאמינים שהאמריקנים מעוניינים לגרור את מוסקבה למלחמה מול קייב.
הקרמלין מתייחס לאזהרות האמריקניות כ"היסטריה" ו"שיגעון". לפי AP, רוסים רבים מסכימים עם הטענה שוושינגטון יוצרת פאניקה ומלבה את המתיחות כדי לגרום לעימות, לטובת האינטרסים שלה. בשבוע שעבר אמרה דוברת משרד החוץ של רוסיה, מריה זחרובה, שהאזהרות על פלישה לאוקראינה הן "תעמולת מלחמה" של ארה"ב ובעלות בריתה. היא טענה שארה"ב "רוצה מלחמה בכל מחיר", וכי "פרובוקציות, דיסאינפורמציה ואיומים נחשבים לשיטות המועדפות שלה בפתרון בעיותיה".
זחרובה דחתה את טענות האמריקנים על מבצעי "דגל כוזב" שיוזמת רוסיה בשטחה של אוקראינה – במטרה לייצר תירוץ לפלישה – והוסיפה: "הפוליטיקאים האמריקנים שיקרו, משקרים וישקרו".
הרטוריקה הזאת באה לידי ביטוי גם בסיקור המשבר בטלוויזיה הממלכתית של רוסיה. בערוצים הממלכתיים נטען שארה"ב ובעלות בריתה במערב מתכננות מבצעים מבוימים, כדי לגרום לכוחות האוקראיניים להשתלט בחזרה על שטחים במזרח אוקראינה, שנכבשו על-ידי הכוחות הבדלניים הפרו-רוסיים. סקרי דעת קהל מראים שרוב הרוסים שותפים לדעות האלה.
בסקרים האחרונים של מכון "לבאדה" – מכון הסקרים העצמאי הגדול ברוסיה – יותר מ-50% מהנשאלים האשימו את ארה"ב ואת נאט"ו באחריות למתיחות מול אוקראינה. כ-15% האשימו את אוקראינה, ורק 3 עד 4 אחוזים מאמינים שרוסיה אשמה במשבר. שאר הנשאלים השיבו שאינם יודעים. "רוב האנשים רואים את הסכסוך הזה כסכסוך רוסי-אמריקני", אמר דניס וולקוב, ראש מכון הסקרים. הוא הוסיף שלדעתם של הנשאלים, ארה"ב יכולה לגרום לאוקראינה לתקוף את המורדים במזרח המדינה – וכך לגרור את רוסיה למלחמה. בסקר של "לבאדה" שנערך בחודש שעבר השיבו כ-40% מהנשאלים שהם מאמינים שיש סיכוי למלחמה בין רוסיה לאוקראינה.
לרוסים רבים יש קרובי משפחה וחברים באוקראינה, למרות הידרדרות היחסים בין המדינות מאז 2014 - אז סיפחה רוסיה את חצי האי קרים. סקר של "לבאדה" שפורסם בשנה שעברה מראה של-50% מהרוסים יש דעה חיובית על אוקראינה, והאהדה אליה גדולה במיוחד בקרב הדור הצעיר.
לפי פרשנים, בניגוד לסיפוח קרים - שנפל לידי הרוסים ללא קרב - פלישה נרחבת לאוקראינה עלולה לגרום ל"אסון" כלכלי ופוליטי עבור פוטין ורוסיה. מתקפה רוסית תגרום למספר רב של הרוגים משני הצדדים ולפגיעה במעמדה של רוסיה בזירה הבינלאומית. בנוסף היא תפגע בניסיון של פוטין להציג את עצמו כמנהיג שדואג ל"אוקראינים מן השורה" וכמי שרואה את שני העמים כעם אחד.
מלחמה תוביל לסנקציות קשות של המערב ותפגע בכלכלה של רוסיה - שכבר ספגה נזק מהסנקציות שהוטלו עליה בעקבות סיפוח קרים. הסנקציות יגרמו ככל הנראה לפגיעה בהכנסות של האזרחים הרוסים ולירידה בתמיכה בפוטין, שמנהיג את רוסיה כבר יותר מ-20 שנה. אלה הסיבות שמומחים רבים ברוסיה מעריכים שפוטין לא יפלוש, ושהמהלכים שלו בגבול אוקראינה נועדו לאלץ את המערב להיענות לדרישות הביטחוניות שלו - שנוגעות לנאט"ו ולפריסת הכוחות של הברית הצבאית באזור.
חלק מהפרשנים הרוסים נוטים לזלזל בהתרעות על מלחמה, ומדגישים שפלישה רוסית תגבה ממוסקבה מחיר כבד - ולאו דווקא תספק לפוטין הישגים ברורים. "עבור מוסקבה, סכנות הפלישה לאוקראינה גוברות על ההישגים האפשריים", אמר סרגיי פולטאייב, פרשן לענייני ביטחון ממוסקבה.
וולקוב, ראש מכון הסקרים "לבאדה", מציין כי בכל הנוגע לסיקור בתקשורת הממלכתית ברוסיה, לקרמלין "חשוב להראות שהמערב מלבה את המתיחות". אנידה, תושבת מוסקבה, אמרה שהחשש ממלחמה במזרח אירופה הוא "תעמולה של המערב". היא הוסיפה: "רוסיה לעולם לא תעשה את זה. אנחנו אנשים חברותיים, ואנחנו (הרוסים והאוקראינים) חיים יחד הרבה מאוד שנים".
"אני לא חושבת שרוסיה תתקוף אף אחד", אמרה אולגה, שמתגוררת גם היא בבירה הרוסית. "אני מאמינה שיש פרובוקציות אדירות של המערב, ושרוסיה תגן על עצמה". אלכסיי, תושב מוסקבה, אמר לרויטרס: "הכוחות הרוסיים על הגבול, ושמעתי שגם האמריקניים מרכזים כוחות באירופה. המצב לא מאוד פשוט – האם אנחנו רוצים להגן על עצמנו, או לתקוף? לדעתי זה לא ברור".
"בלתי אפשרי לדמיין מלחמה עם אוקראינה", אמר ל-AP ויטאלי ברחובות הבירה הרוסית. "יש לנו שם קרובי משפחה, אנחנו תמיד חיינו יחד. אני אוהב את אוקראינה וחולם לנסוע לשם כשכל זה ייגמר".