נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה מוצא עצמו בימים אלה מסובך בשערורייה שיש כבר מי שמשווים אותה לעלילה של ספרי מתח, ושכוללת שוד של מיליונים, טענות לחטיפה – והרבה בקר. נגד רמפוזה נטען כי אחרי ששודדים פרצו אל חווה בבעלותו ומצאו בה ארבעה מיליון דולר במזומן מוחבאים ברהיטים, הוא דאג לחטוף ולחקור אותם – ואז לשלם להם דמי שתיקה כדי שלא יחשפו את השלל. את עצם השוד, כך נטען, הסתיר מהמשטרה ומרשויות המס.
רמפוזה בן ה-69 ידוע כאדם עשיר למדי: באמצע העשור שעבר הוא דורג במקום ה-42 ברשימת האנשים העשירים ביותר באפריקה שערך המגזין "פורבס", ואז נאמד הונו בקרוב ל-400 מיליון דולר. בדצמבר הקרוב, בכינוס מפלגת השלטון ANC, הוא יבקש מחברי המפלגה להאריך את כהונתו ולבחור בו כמועמד לנשיאות מטעמה ב-2024, אבל כעת השערורייה עלולה לפגוע בסיכוייו.
ראשיתה של הפרשה בתלונה שהגיש בשבוע שעבר למשטרת יוהנסבורג ארתור פרייזר, מי שהיה ראש המודיעין של דרום אפריקה ושממשיך להיות גם כעת חבר במפלגת השלטון של רמפוזה. בתלונתו טען כי בפברואר 2020 פרצו שודדים לחווה בבעלות רמפוזה במחוז לימפופו שבצפון-מזרח המדינה, בסיוע של אחד מעובדי החווה, ומצאו שם ארבעה מיליון דולר במזומן מוחבאים בתוך רהיטים.
לדברי פרייזר, כשדבר הגניבה נודע לרמפוזה הוא הסתיר אותה מהמשטרה ומרשויות המס, ובמקום זאת דאג שהפורצים יקבלו תשלום כדמי שתיקה – כדי שלא יחשפו כמה כסף גילו במקום. פרייזר טוען כי הוא סיפק למשטרה תמונות, רישומי בנק, שמות וסרטוני וידאו, ומאשים את רמפוזה כי במעשים שבהם היה מעורב שיבש את פעילותן של רשויות אכיפת החוק וחטף למעשה את הפורצים עד שתשלום דמי השתיקה הוסדר. בזמן הפריצה היה רמפוזה עצמו מחוץ למדינה.
המתלונן – האיש ששחרר את זומה מהכלא
בעקבות התלונה הודה הנשיא רמפוזה כי הגניבה אכן אירעה וכי את חלק מהתשלומים על החיות שבהן הוא סוחר הוא מקבל במזומן, לבקשת הלקוחות. עם זאת טען כי הסכום שהגנבים מצאו במקום לא הגיע לארבעה מיליון דולר, וכי הכסף הגיע ממכירת בקר, ולא משום מקום אחר. רמפוזה התעקש כי לא ביצע שום עבירה פלילית, והבטיח לשתף פעולה עם המשטרה באופן מלא: "מעולם לא גנבתי כסף משום מקום, ולעולם לא אעשה זאת. מעולם לא גנבתי מכספיהם של משלמי המסים".
לשכתו של רמפוזה טוענת כי אחרי הפריצה הוא דיווח עליה ליחידה המשטרתית האמונה על אבטחת נשיאים. אתמול כבר אמר הנשיא כי ייתכן שמאחורי ההאשמות נגדו עומדים מניעים פוליטיים.
רמפוזה, שנודע בכינוי החיבה שלו "הבאפלו" בשל עדרי הבקר שבהם הוא מחזיק, נחשב בתחילת שנות ה-200 ל"בן המועדף" של הנשיא לשעבר וגיבור המלחמה באפרטהייד נלסון מנדלה, אבל בהמשך עזב את הפוליטיקה והפך לאיש עסקים מצליח למדי, המחזיק מניות בחברות כרייה, תקשורת, שתייה ומזון מהיר. ב-2014 חזר לזירה הפוליטית, ואחר כך נבחר למנהיג מפלגת השלטון ונשיא דרום אפריקה במקום ג'ייקוב זומה, שנאלץ להתפטר בגלל שלל טענות לשחיתות.
רמפוזה וזומה נחשבים שניהם לדמויות חזקות למדי במפלגת השלטון, ובתוך המפלגה מתנהל מאבק כוחות בין בסיסי התומכים שלהם. רבים רואים בפרייזר בעל ברית של זומה וקושרים את תלונתו נגד רמפוזה למאבקים בצמרת המפלגה לקראת הכינוס המכריע בדצמבר.
אחרי שסיים את תפקידו כראש המודיעין בשנת 2018 התמנה פרייזר לראש שירות בתי הסוהר של דרום אפריקה, ובשנה שעברה היה האחראי החלטה להעניק חנינה לזומה ולשחררו מהכלא מסיבות רפואיות. השחרור נעשה חודשיים בלבד אחרי שזומה החל לרצות עונש מאסר בן 15 חודשים שנגזר עליו בגין ביזוי בית המשפט.