ארבעה בכירים לבנונים אמרו אמש (שני) כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון צפויים להציג את הסכם הפסקת האש תוך כ-36 שעות. בבית הלבן, מנגד, ציננו את הדיווחים - ואמרו כי "אנחנו קרובים להפסקת אש, אבל זה עדיין לא סגור".
ובכל מקרה, גם אם ביידן ומקרון יכריזו היום על הפסקת האש, הוא לא ייכנס לתוקף לפני אישור הקבינט המדיני-ביטחוני, שצפוי להתכנס בשעה 16:00. מרגע האישור, הפסקת האש תיכנס לתוקף תוך שעות עד יממה. על רקע הדיווחים על ההכרזה הצפויה של ביידן ומקרון, אמר גורם מדיני בכיר כי הם ככל הנראה יכריזו על ההסכם רק ביום רביעי בבוקר - אחרי אישור הקבינט. "זו תהיה הכרזה אמריקנית-צרפתית, ושני הצדדים יודיעו שהם מקבלים אותה", הוסיף.
הממשל בארה"ב, ריענון כוחות וניתוק קשר עם עזה: הסיבות לקידום ההסכם
הבכיר הסביר מה עומד מאחורי ההחלטה לקדם את הסכם הפסקת האש, וציין כי היא נבעה משלוש סיבות עיקריות. "הראשונה, אנחנו רוצים למנוע ככל הניתן אפשרות להעביר החלטה במועצת הביטחון, גם בנוגע לצפון וגם לדרום. אנו בחודשיים של ממשל מעבר בארה"ב ואנחנו מבינים את המורכבות והרגישות ורוצים להימנע מזה. במועצת הביטחון אפשר להעביר החלטה - ואז לא ניתן יהיה להחזיר אותה, לכן אנו עושים הכול להימנע מכך".
הסיבה השנייה אותה ציין הבכיר היא ריענון כוחות. לדבריו, "יש צורך לרענן כוחות. אנשי מילואים נמצאים מעל שנה בלחימה מלבנון לעזה ומעזה ללבנון. אנחנו רוצים לתת להם להתרענן ולצבור כוחות". הסיבה השלישית שציין היא ניתוק הקשר בין עזה ללבנון, "שחמאס לא רוצה". הוא הסביר: "האינטרס של חמאס הוא להמשיך לקבל סיוע מחיזבאללה ואיראן. אנחנו קוטעים את זה, מנתקים בין הזירות, ומשאירים את חמאס לבד במערכה, בתוספת הלחץ הצבאי – שייגרם כתוצאה מהסטת כוחות. אנו מקווים שהעניין המדיני והאסטרטגי, והמשך הלחץ הצבאי - יצמיחו עסקה לשחרור חטופים".
לצד זאת, הוא הדגיש כי "אנו מתחייבים שנמשיך לפעול נגד חיזבאללה נגד כל איום. מה שחשוב זה יכולת האכיפה ויש לנו אותה. הפסקת האש תיבחן בשטח. אם תהיה הפסקת אש כשמה כן היא - המצב יימשך. אם לא תהיה הפסקת אש - אנחנו נתקוף את חיזבאללה". לדבריו, "צריך להגיד שהאינטרס שלנו זה לפחות להעביר את החודשיים האלה. חיזבאללה הוא ארגון שונה לחלוטין מזה של 6 באוקטובר - חיסלנו את כל הצמרת שלו, כולל נסראללה, שראש הממשלה מכנה 'הציר שבציר'. הוא לפעמים זה שהפעיל את איראן".
פרטי ההסכם, החימושים, ההחלטה על שבויי חיזבאללה - ומסמך הצד האמריקני
הבכיר התייחס לפרטי ההסכם, והדגיש: "היו כל מיני תיקוני גבול בהסכם ההסדרה - שהם לטובת ישראל. אנחנו לא מחזירים שבויים של חיזבאללה, אין דבר כזה בהסכם". באופן כללי, אמר על ההסדרה כי חשוב להבין שהיא "רק נייר". לכן, אמר, "הכי חשוב להשיג מסמך צד אמריקני שנותן לנו לפעול ברגע שנצטרך - אם פועלים נגדנו, בונים תשתיות טרור, משנעים טילים וכו'. אם אנו מזהים את הדבר הזה - יש לנו זכות להמטיר אש ולהגיב לחיזבאללה ולבנון, כולל מצב שהם יורדים מעבר לליטאני – אנו נפעיל אש. אם יהיו ניסיונות להעביר אמל"ח מסוריה ללבנון – נפעיל אש, ואם צריך גם נגד יעדים של משטר אסד כפי שעשינו לא מעט פעמים".
הוא הוסיף: "מכתב הצד הוא לא מסמך פומבי ולא יחתמו עליו". בנוסף, אמר, "מנגנון הפיקוח יהיה יותר טוב, כי ארה"ב תוביל אותו. לא כוחות אמריקניים בשטח, אבל זה יהיה בהובלה פוליטית אמריקנית. במהלך 60 הימים, צה"ל ידרים עד שיחזור לישראל".
כמו כן, ציין הבכיר כי "ישראל מנהלת משא ומתן עם ממשל ביידן, ולפי ההערכות ההסכם יאפשר לאמריקנים להפסיק את העיכוב בחימושים. עם זאת, לא מדובר בתמריץ או בתנאי". גם בצה"ל הבהירו אמש כי למרות הלחימה כעת, הצבא "ידע לאכוף ולפעול לפי כל הסכם של הדרג המדיני".
תושבי הצפון יחזרו לבתיהם? "הזמן והמציאות בשטח יקבעו"
ובינתיים, סוגיית חזרתם של תושבי הצפון לבתיהם נותרה פתוחה, ובישראל לא מתכננים לקרוא להם לחזור, מתוך הבנת המצב המורכב. הגורם הבכיר אמר כי "אנחנו מבינים את המצב המורכב והרגישות. כפי שלא קראנו לתושבי הדרום, נתנו לזמן להכתיב את המציאות. אנחנו מצפים שעם הזמן תושבינו יחזרו לבתיהם. לא סיימנו את המלחמה, ולכן אנו אומרים שנמשיך לתת את המענקים לתושבי הצפון עד שהם יחזרו בביטחה לבתיהם. לא נפקיר אף אחד".
עוד הוסיף הבכיר: "אנחנו מבינים את המצב ומבינים שהפסקת האש הזו יכולה להיות שברירית - וגם מצהירים שזה לא סיום המלחמה. לכן, אנו מאוד זהירים עם עניין של החזרת התושבים. גם אחרי 60 הימים (שבהם תידרש ישראל לסגת מלבנון - א"א) לא נקרא להם לחזור. אנחנו נותנים לזמן ולמציאות בשטח לקבוע".
בנוגע לפגיעה בחיזבאללה במהלך חילופי האש בין הצדדים, טען הבכיר כי ישראל פגעה ב-70 אחוזים מהיכולת הרקטית של ארגון הטרור, הרסה באופן נרחב תשתיות ומנהרות ופגעה רבות במבנים בדאחייה. בנוסף, ציין, "חיסלנו 3,500 פעילי טרור, חיסלנו את איום כוח רדואן על הגבול, ודחקנו את חיזבאללה צפונה. זה שינוי דרמטי לפחות לעת הזאת. חשוב לציין שזו הפסקת אש ולא סיום מלחמה".
"ההתגמשות של צרפת לא מספקת, אבל בלעדיהם אולי אין הפסקת אש"
הוא התייחס גם למעורבות צרפת, במגעים בפרט ובסוגיית המלחמה בישראל בכלל, והוסיף: "הייתה התגמשות בעניין הצווים מהאג מצד צרפת. זה לא משהו שמספק את ישראל, אבל אנו יכולים לחיות עם ההתגמשות הזאת כי בסוף הבנו שבלי הצרפתים יכול להיות שאין הפסקת אש. הלבנונים והאמריקנים לחצו בעניין הזה, ומרגע שהצרפתים התגמשו בעניין הצווים קיבלנו את העניין".
מקור באליזה התייחס גם כן למגעים להסדרה, ואמר כי "הדיונים בנוגע להפסקת האש לאורך הקו הכחול התקדמו משמעותית, בעקבות מאמצים שהובילו הנשיאים מקרון וביידן מאז ספטמבר". לדבריו, "אנחנו ממשיכים לעבוד לקראת זה עם כל הצדדים המעורבים והשותפים האמריקנים שלנו. המטרה שלנו היא להבטיח הפסקת אש המאפשרת הגנה על אזרחים וחזרה בטוחה של עקורים בבתיהם משני צדי הקו הכחול, תוך כיבוד ריבונות לבנון. אנו מקווים שכל הצדדים המעורבים יאמצו את ההזדמנות הזו במהירות".
בתוך כך, ב"ניו יורק טיימס" דווח אמש כי הפסקת אש בין חיזבאללה לישראל נראית קרובה, לאחר שהמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי נתן אישור להסדר המתגבש. כך לפי גורמים במשמרות המהפכה, שאמרו כי הסכם כבר הושג וחיזבאללה הסכים להפסקת האש.
פורסם לראשונה: 22:58, 25.11.24