בדרך לשכונה חדשה בירושלים? חודשיים אחרי ביקורו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שלקראתו הוחלט להקפיא תוכניות בעיר כדי להימנע מתקרית דיפלומטית, ועדת התכנון המחוזית בירושלים מקדמת את שכונת "גבעת השקד" בדרום הבירה - שרובה בשטחי הקו הירוק ובחלקה מחוצה לו - לפיה ייבנו 700 יחידות דיור, שטחי מסחר ואזור תעסוקה.
שרת הפנים איילת שקד, שסירבה תחילה להוריד את התוכנית מסדר היום, בירכה על המהלך ואמרה כי "לא יעלה על הדעת למנוע פיתוח ובנייה באזור זה כמו גם בכל רחבי העיר". מנגד, בשכונה הסמוכה בית צפאפא, אמרו כי מדובר בקרקע שלא ניתן לנתק מהשכונה - והדבר המתבקש הוא לפתח את הקרקע עבור תושביה.
הוועדה המחוזית, בראשות שירה תלמי באבאי, החליטה היום להפקיד את התוכנית לשכונה הסמוכה לרכבת הקלה, לשכונת קטמונים ולאזור התעסוקה מלחה ופארק עמק רפאים, שתיפרש על שטח של כ-38 דונם. לפי התוכנית, צפויים לקום באזור ארבעה מבנים בני 24 קומות, לצד בנייה נמוכה יותר בגובה של שש קומות, ו-210 מכלל יחידות הדיור בתוכנית יוקצו לטובת השכרה ארוכת טווח.
בנוסף ליחידות הדיור, התוכנית מקצה שטח להקמת בית ספר חדש וכן שטחי תעסוקה ומסחר שישולבו בקומת הקרקע של המבנים הפונים לרחובות. כמו כן, התוכנית מחייבת גישה להולכי רגל ולאופניים לפארק מטרופוליני עמק רפאים המצוי סמוך לשכונה.
יו"ר מטה התכנון הלאומי, עו"ד שלומי הייזלר, אמר כי "מדובר בעוד צעד משמעותי במימוש מדיניות התכנון הלאומית, שנועד להגדיל את היצע יחידות הדיור בעיר הבירה", ויו"ר הוועדה המחוזית הוסיפה כי "התוכנית מיישמת את מדיניות התכנון המחוזית, לפיה יש למקסם פיתוח של מגרשים עירוניים בכדי לתת מענה לצורכי הפיתוח, תוך שמירה על השטחים הפתוחים".
מנגד, ראש מנהלת בית צפאפא, עלי איוב, אמר ל-ynet כי "הדבר הצודק יותר לעשות זה להרחיב את השכונה ולתת לתושבים עוד מקום. לצערנו הרב, המדינה עושה בדיוק את ההפך ומקימה שכונה בתוך שכונה, זה לא הוגן".
החוקר אביב טטרסקי מעמותת "עיר עמים" הוסיף כי "מדובר בשטח של שכונת בית צפאפא שנמצא בין כביש סואן לקצה השטח הבנוי בשכונה. הדבר הטבעי והמתבקש היה לתכנן את השטח לפיתוח בית צפאפא, אשר שטחים נרחבים ממנה כבר הופקעו לטובת גילה, גבעת המטוס וכבישים מהירים. הממשלה מסרבת לקדם תוכניות בניה לפלסטינים, ולצד זאת הורסת עוד ועוד בתים במזרח העיר. מלים ריקות על 'השקעה במזרח העיר' לא יצליחו לטשטש את הפגיעה הקשה הזו בזכויות של 39% מתושבי ירושלים".
רן ישי, שכיהן כמנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, וכיום מכהן כראש המרכז למדיניות יישומית של ארגון "אם אשכחך", הגיב על ההחלטה: "מברך על ההחלטה ומקווה שזה צעד ראשון בהסרת הווטו השקוף שהוטל על גבעת המטוס, שהוא שטח חיוני להקלת מצוקת הדיור המחריפה בירושלים".