יותר משבוע אחרי שהאדמה רעדה בטורקיה, המחלצים בעיר אדיאמאן הצליחו היום (ב') לחלץ בחיים ילדה בת שש בשם מיראי, אחרי 178 שעות שבהן הייתה לכודה בהריסות. בשעות שלפני כן דווח על חילוצן של שתי ניצולות נוספות ששרדו באורח נס יותר מ-170 שעות, בגזיאנטפ ובאנטקיה. בזירה אחרת, בעיר קרמנמרש, הצליחו צוותי ההצלה ליצור קשר עם שלושה ניצולים נוספים – ככל הנראה אישה, אִמה ובנה התינוק – בהריסות בניין, וכעת נעשים מאמצים לחלצם. אמש בשעת לילה מאוחרת הצליחו צוותי סיוע מרוסיה, קירגיזסטן ובלארוס לחלץ בחיים גבר, ששרד כ-160 שעות.
רעידת האדמה בטורקיה – עוד כותרות:
• מעשי ביזה בטורקיה: "התחזו לאנשי סיוע וניסו לשדוד משאית מזון"
• 5 בני משפחה חולצו בחיים, בת 7 שרדה 132 שעות: "איזה יום היום?"
• 3 חודשים לבחירות, האסון יכול להפיל את ארדואן
• רחוב שנעלם, גג שנותר שלם ועיר אוהלים באצטדיון | תמונות החורבן, לפני ואחרי
• הטעויות של טורקיה: ארדואן הבטיח להילחם בעברייני בנייה, ואז נתן חנינה
הסבתא, האם והתינוק בן החודש שנמצאו בהריסות בקרמנמרש ושכעת מנסים להגיע אליהם, התגלו כאשר בדיקה תרמית וכלב גישוש זיהו סימני חיים כחמישה מטרים מתחת לשרידי בית, ואז נשמע לפתע קול עמום. המחלצים חפרו בהריסות לעומק של כשלושה מטרים דרך בניין סמוך שלא התמוטט: "כשצעקנו 'תנקשו על הקיר אם אתם שומעים אותנו' שמענו נקישה חלשה. העמיתים שלנו כאן עובדים כולם 24 שעות בלי לישון. נישאר פה עד שנוציא את האנשים האלה החוצה".
הדיווחים על מבצעי החילוץ המוצלחים מגיעים כשברקע הולך ונסגר חלון ההזדמנויות למציאת ניצולים, ואנשי הסיוע מוצאים בעיקר גופות. מספר ההרוגים הרשמי באסון הגיע הבוקר עד לקרוב ל-36 אלף, מהם 31,643 בטורקיה ויותר מ-4,300 בסוריה, וההערכה היא שמאות רבות של בני אדם עוד קבורים בהריסות.
כבר עכשיו זהו אסון רעידת האדמה הקשה ביותר בטורקיה מאז הרעידה ב-1939 שבה נספו כ-33 אלף איש, והוא מדורג במקום השישי ברשימת אסונות הטבע הקטלניים של המאה ה-21, כשמקדימה אותו במקום החמישי רעידת האדמה בפקיסטן ב-2005, שבה נהרגו לפחות 73 אלף בני אדם. הרעש בטורקיה בשבוע שעבר הוא גם הקטלני ביותר שידע העולם מאז רעידת האדמה והצונאמי ביפן ב-2011, שבהם נהרגו כ-19 אלף בני אדם.
החיפושים אחר ניצולים מתנהלים כשברקע ניסיון של השלטונות הטורקיים להימנע מהידרדרות לכאוס. בימים האחרונים דווח על מעשי ביזה בבתים וחנויות, ולפחות שלושה צוותי סיוע מהעולם נאלצו שלשום להשעות לשעות ארוכות את עבודתם בעקבות עימותים אלימים בין כנופיות טורקיות, שחלקם כללו שימוש בירי. כוחות הביטחון הטורקיים הודיעו כי עצרו קרוב ל-100 חשודים בביזה, ובמרכז אנטקיה, אחת הערים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר ברעש, רוקנו אתמול בעלים של בתי עסק את החנויות שלהם מסחורה כדי למנוע את גניבתה.
בערים החרבות של טורקיה אפשר לראות מעת לעת תושבים מנסים לחלץ מבתיהם – או ממה שנותר מהם – כל פיסת רכוש שהם יכולים. באלביסטן, מוקד הרעידה הגדולה השנייה שפקדה את טורקיה לפני שבוע, בעוצמה של בין 7.5 ל-7.7, סיפר מוסטפה בהצ'יבאן, הבעלים בן ה-32 של חנות טלפונים, שהוא מגיע אל החנות כמעט בכל יום מאז הרעש. אתמול חיטט בהריסות בחיפוש אחר כל מכשיר טלפון שנותר שלם ושאפשר עדיין למכור. "הרחוב הזה היה תמיד אחד העמוסים", סיפר, "ועכשיו הוא נחרב לחלוטין".
האו"ם לאסד והמורדים: "תניחו את הפוליטיקה בצד"
גם סוריה, שספגה נזק כבד ברעש, ממשיכה לספור את מתיה, והיום דיווח האו"ם כי עד עתה נמצאו שם יותר מ-4,300 הרוגים ו-7,600 פצועים. רוב הנפגעים בסוריה הם באזורים שבשליטת המורדים מתנגדי אסד בצפון-מערב המדינה, ולפי דיווחים, בעוד אל האזורים שבשליטת הרודן הסורי הסיוע זורם באופן שוטף יחסית, הסיוע המגיע אל חבל המורדים מועט מאוד.
בחבל המורדים חיים בין השאר יותר מארבעה מיליון פליטים סורים שנמלטו מצבא אסד במהלך מלחמת האזרחים בעשור שעבר, ובשנים האחרונות הם התקיימו ממילא בתנאים עלובים, הכוללים בתים רעועים ומחנות אוהלים שורצי מחלות. כעת הם זקוקים לסיוע גדול בהרבה מזה שהזרים להם האו"ם בשנים האחרונות, כשמצאו עצמם מכותרים על-ידי כוחות אסד.
"לפי שעה לא הצלחנו לעזור כמו שצריך לתושבים בצפון-מערב סוריה", הודה אמש קצין הסיוע הראשי של האו"ם, מרטין גריפית'ס, בגבול טורקיה-סוריה. "הם מרגישים שנטשו אותם, ובצדק". בגבול הסורי-טורקי מוזרם כעת סיוע לאזורי המורדים דרך מעבר גבול אחד בלבד, והאו"ם מנסה להביא לפתיחתם של מעברי גבול נוספים, כדי שאפשר יהיה לשלוח ציוד רב יותר.
ארה"ב קראה בימים האחרונים לממשלת אסד ולשאר הגורמים הרלוונטיים לאפשר מיד לכל הזקוקים לכך גישה לסיוע הומניטרי, אבל דובר של האו"ם אמר אתמול כי גם הארגון האיסלאמיסטי הייאת תחריר א-שאם, ששולט ברוב חבל המורדים, מערים קשיים על הכנסת הסיוע. מקורות סיפרו כי הארגון מתנגד לכך שסיוע יוכנס מהאזורים שבשליטת משטר אסד, ומתעקש שהוא יוכנס מטורקיה השכנה בלבד.
שליח האו"ם לסוריה, גיר פגרסן, אמר אתמול בדמשק שהאו"ם מגייס כספים כדי לסייע לסורים, אבל צירף קריאה בהולה: "אנחנו מנסים לומר לכולם – תניחו את הפוליטיקה בצד, זה הזמן להתאחד מאחורי מאמץ משותף לסייע לעם הסורי".