יותר מ-20 אלף מוסלמים עלו היום (שישי) לתפילות בהר הבית בירושלים, על רקע גל הטרור הנוכחי ורצף הפיגועים בערי ישראל שלפי שעה דילגו על הבירה. לא נרשמו תקריות חריגות. במשטרת ירושלים נערכו בכוחות גדולים מבעוד מועד לתפילות, כשמחר יחל חודש הרמדאן. בבירה נערכים לכל תרחיש, וברחבי העיר נצפו היום לוחמי צה"ל מפטרלים לצד לוחמי מג"ב - מחזות שנצפים בעיר רק בימים של מתיחות ביטחונית חמורה. גם בתל אביב ובמקומות נוספים ברחבי הארץ נראו תמונות דומות של חיילים מסתובבים באזורים הומים.
כ-1,300 לוחמי צה"ל מהכשרות של יחידות קרביות נפרסו ברחבי הארץ כדי לסייע בחיזוק תחושת הביטחון של הציבור. בין היחידות שמהן מגיעים הלוחמים: סיירת מטכ"ל, שלדג, שייטת 13, סיירת צנחנים, סיירת נח"ל, סיירת גולני, סיירת גבעתי, דובדבן, מגלן ואגוז.
כ-3,000 שוטרים נפרסו בנקודות החיכוך סביב העיר העתיקה וצירי העלייה של ערבים-ישראלים ופלסטינים תושבי השטחים לתפילות במסגד אל-אקצה. המשטרה נערכה באמצעים גלויים וסמויים והגיעה להבנות עם בעלי העסקים והדוכנים באזור לגביי הפעלתם בצורה שלא תסכן את ציבור העולים ולא תיפגע אם יתפתחו במקום הפרות סדר.
בהערכת מצב של מחוז ירושלים במשטרה הדגיש מפקד המחוז ניצב דורון תור'גמן כי החודש הקרוב עמוס בחגים ומועדים קדושים וחשובים לשלושת הדתות. במשטרה מתכוונים לעשות הכול על מנת לאפשר חופש פולחן ותפילה בכל המועדים - פסח, פסחא, שבת האור, ימי השואה, העצמאות והזיכרון וחודש הרמדאן על שלל אירועיו (לילת אל קאדר, עיד אל פיטר וכו').
ניצב תורג'מן אמר בסיור שטח שערכו אנשי מחוז ירושלים בגזרות הפעילות השונות: "אנחנו מתחילים הבוקר סיור שטח רמדאן כחלק מעבודת המטה. יש לנו עוד לא מעט הכנות, ואני רוצה בשלב הזה להגיד שאפו על העבודה. היינו בבוקר בקלנדיה, שמהווה גורם מאוד משפיע בהיערכות ובהתנהלות שלנו כאן. ככל שהרמדאן הזה מורכב, אנחנו צריכים לנצח את הפח"ע, אנחנו צריכים לנצח את גורמי הפרות הסדר שרוצים ללבות ולאפשר לאנשים להתפלל ולקיים את חופש הפולחן".
קצין אגף המבצעים של משטרת מחוז ירושלים, ניצב-משנה ארז תבור, אמר: "בשעה שרבים יציינו את חודש הרמדאן ובמהלכו את מועדי וחגי ניסן, אלפי שוטרי משטרת ישראל יתפרסו ברחבי ירושלים כדי לשמור על שלומם וביטחונם של המתפללים, החוגגים, וכלל תושבי העיר. במהלך ימי חודש הרמדאן נפעל בירושלים בהיערכות מוגברת עם אלפי שוטרים על מנת לשמור על החוק, הסדר והביטחון.
"מערכי השיטור יתפרשו בריכוזי קהל, במקומות הקדושים ובקרב כל הדתות ולמען כולם. התאמנו את הפעילות המשטרתית לשעון החיים הייחודי שמייצר חודש הרמדאן. הפעילות המקדימה שלנו כוללת מאמץ משמעותי גם במרחבי הרשתות החברתיות נגד מעשי אלימות, בריונות והסתה. המטרה שלנו היא לאפשר לכל אדם מכל דת את חופש הפולחן התנועה כחוק. מי שיבחר להפר את הסדר להתפרע ולנהוג באלימות מכל סוג שהוא, נפעל על מנת לעצור אותו. לא נאפשר לאותם שוליים מסיתים להפר את הסדר".
למרות המתיחות הביטחונית ו-11 הנרצחים בשלושה פיגועים תוך שבוע בלבד, ירושלים - שספגה את שבעת הפיגועים הראשונים שאירעו החודש - הייתה שקטה באופן מפתיע. מוהנד תושב העיר העתיקה (34) סיפר כי "החודש הזה הוא חודש דתי וקדוש לנו. דת האיסלאם לא דוגלת בטרור, אנחנו רוצים לעלות לאל-אקצה בלי להפריע. אני מקווה שהשנה, שלא כמו בשנה שעברה, המשטרה לא תדליק את השטח כמו שהיא עושה תמיד - וגם הצעירים מהשטחים שמגיעים לרגל החג לא יעוררו בלגן. מספיק כמה עשרות שישתוללו בשער שכם או בהר הבית ועשרות האלפים העולים ייקלעו למהומה. אחרי השבוע שהיה קשה לי להאמין שנעבור את זה בשקט".
מנגד, שלמה - אף הוא תושב העיר העתיקה - אמר כי "התירוץ שהערבים נותנים לרמאדן כהצדקה לאירועי טרור או התחממות זה הזיה. איך ייתכן שהם חוגגים חג ואנחנו נכנסים לכוננות ספיגה? לבל נשכח שהפיגועים כאן בירושלים קורים כל השנה על רקע אנטישמיות, הסתה ושנאת יהודים. כתושבי האזור אנחנו סובלים בחודש הזה מאוד, אבל אנחנו חזקים ונעבור את זה כמו בעבר".
אחרי הפיגוע בבני ברק, נזכיר, אמר שר הביטחון בני גנץ כי 1,000 לוחמי צה"ל יוכלו לסייע למשטרה, כשבמקביל תוגברה גם אוגדת איו"ש ב-12 גדודים ואוגדת עזה בשני גדודים. כחלק מההיערכות להמשך גל הטרור, גם מחוץ לירושלים תגברה המשטרה כוחות, ושוטרים הוצבו במוקדים מרכזיים בערים השונות.
השם שהעניק צה"ל לימי הכוננות הללו הוא "שובר גלים", כשהמשימה העיקרית כעת, יחד עם השב"כ והמשטרה, היא לשבור את גל הטרור הנוכחי. בכירים מאוד במערכת הביטחון אמרו אמש שדווקא בגלל מאפייני הפיגועים, שאין מאחוריהם תשתית ארגונית והקשרים מבצעיים, לא ניתן באמת להעריך מתי יסתיים הגל, והערכות שנשמעו – כמו חודשים או שבועות – נכונות כמו כל הערכה אחרת של כל אדם מהיישוב, ולכן אין מקום ליצור לחץ כאילו מישהו יודע שהמתיחות הזו תימשך חודשים.
בהערכת המצב מסרו גורמי המודיעין שלא מצאו קשר ישיר או הנחיה ישירה מדאעש שקיבלו המחבלים, והם סבורים כי מדובר עדיין בפיגועי בודדים. להערכת גורמי המודיעין, הכל יתחיל וייגמר באירועים סביב הר הבית. במשטרה, שהתבשרה כי תקבל 700 תקנים למשמר הגבול להקמת חטיבה טקטית, נמצאים בכוננות שיא לקראת הרמדאן. למרות ההבטחה לתקנים להקמת החטיבה, גורמים במטכ"ל אומרים שזה לא מספיק ושיש צורך לפחות בשלוש חטיבות כאלה של מג"ב, שתהיינה פרוסות בדרום, במרכז ובצפון. במסמך בנושא הקמת משמר לאומי, שכתב ראש אגף המודיעין אלוף אהרון חליוה, בעת שהיה ראש אגף המבצעים בצה"ל, הוא ציין כי יש צורך בארבע חטיבות כאלה.
בתוך כך, תושבי העוטף נדרכו הבוקר כשהמשטרה דיווחה על חשד לבלון נפץ במועצה אזורית שער הנגב - חשד שנשלל בסופו של דבר אחרי בדיקת חבלן. בימים האחרונים היה נראה שחמאס והג'יהאד האיסלאמי עושים ככל יכולתם להגביר את גובה הלהבות בגדה המערבית, במזרח ירושלים ובקרב ערביי ישראל כדי לייצר כמה זירות הסלמה - אך שחמאס מתאמץ מאוד להוציא את רצועת עזה מהמשוואה.
לאיתותי ההרגעה מעזה יש גם כוכבית: סגן מנהיג חמאס, סאלח עארורי, הצהיר כי פגיעה במתפללים במסגד אל-אקצה הוא הקו האדום מבחינת חמאס. עארורי למעשה מאיים שבמקרה כזה – רצועת עזה תצטרף להסלמה גם אם בחוסר רצון. ערב מבצע שומר החומות קבע חמאס את המשוואה שמסגד אל-אקצה הוא עילה להסלמה צבאית, ויהיה לו קשה עד בלתי אפשרי לסגת מכך.