את סיפור יום הלחימה התשיעי צריך לפתוח לא בתקיפות צה״ל בעזה ולא בירי חמאס, אלא בעובדה שחיילים, בשורה ארוכה של בסיסים, מהדרום ועד הצפון, הונחו לא לנוע עם מדים, כדי לא להפוך מטרות לפגיעה מצד ערביי ישראל או בדואים בדרום.
מדובר בצעד בלתי נסבל המלמד על בעיה קשה בהרתעה בעקבות גל האלימות בשטחי הקו הירוק. כך, למשל, חיילים בבסיסי חיל האוויר בנגב כמו חצרים ונבטים יוצאים "על אזרחי", וחיילים המתגוררים ביישובים מעורבים נכנסים אליהם ללא מדים כדי לא להיפגע. נרצה או לא, זהו חלק מההישגים שרשם חמאס, כשצירף למערכה את ערביי ישראל, הפלסטינים ביהודה ושומרון ובלבנון. ישראל צריכה להחזיר את ההרתעה בשטחה לפני שהיא משיגה אותה מול חמאס. בלתי מתקבל על הדעת שחיילים שמגנים על הארץ צריכים לחשוש כשהם לובשים מדים.
הדיונים במטכ״ל עוסקים כעת במה שעוד ניתן להשיג בדו־קרב של אש מול חמאס לקראת מיצוי סבב הלחימה. ההבנה היא שמה שלא יוחלט, לדרג המדיני תמיד יהיה נוח להגיד שהצבא מבקש לסגור את הסבב, גם כשהוא מבקש להמשיך. פומבית, נתניהו אומר שישראל נחושה להמשיך בלחימה.
ישראל, כפי שפרסמנו מהיום הראשון ללחימה, מחפשת את בכירי חמאס, אבל יחיא סינוואר, מוחמד דף ומרואן עיסא הצליחו לחמוק ממנה עד כה. עד שזה יקרה, צה"ל תוקף יעדים כמו בתי מפקדים של חמאס והג'יהאד האסלאמי, בורות שיגור, רקטות וחוליות נ"ט. במקביל, תוקף חיל האוויר את רשת המנהרות הפנימיות בעזה ומשמיד את מתחמי ניהול הלחימה. למרות זאת, היקפי הירי והתזמון שלהם מלמדים שמערך הפיקוד והשליטה של חמאס פועל עדיין כסדרו. נכון לאמש צה"ל עצר את תקיפות רבי הקומות, ייתכן בעקבות איום של חמאס כי ישגר טילים לתל־אביב.
עד שתושג הפסקת אש, צריך לחזק את מערך ההגנה – למנוע פגיעה בבני אדם מירי פצמ"רים, שיגור טילי נ"ט, חדירת כלי טיס בלתי מאויש לשטח ישראל או כלי שיט לחופיה. פעולה שכזאת, אם תצליח, תרחיק את הפסקת האש ותגרור ימי לחימה נוספים. במקביל חשוב לרשום הישגים נוספים: בעיקר לפגוע ברקטות ארוכות הטווח של חמאס ובמטרות שיכאיבו לארגון וירחיקו את הסבב הבא.
ראש אגף המבצעים אהרון חליוה אמר אמש שחמש שנים של שקט יהוו הישג למבצע הזה. גם אם הצבא לא אומר זאת, די ברור שאין תוחלת להמשיך בו בלי סיכול של בכירים. גרף הביצועים נמצא בירידה ולכן צה"ל מחפש דרך יציאה. זה כנראה המקסימום שניתן לקבל מאסטרטגיה של מודיעין. לכן סביר להניח שהפסקת האש תגיע בקרוב.
ועוד הערה חשובה לצמרת צה"ל, שמקפידה להשוות את ביצועי התקיפות בעזה למבצע צוק איתן: זכרו שהיקף הירי אל העורף גדל בהתאם במבצע שומר החומות. בתשעה ימים הוא הגיע למספר ששוגר בכחמישים ימי לחימה בצוק איתן, ומספר המחבלים שצה"ל הרג לפני שבע שנים עמד על 1,400 – והיום על 170 בלבד.