תקוותיו של מנהיג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה (SPD) אולף שולץ להרכיב ממשלה ולהתמנות לקנצלר הבא קיבלו אתמול (יום ד') עוד רוח גבית, כשיריבו המרכזי בבחירות, מנהיג מפלגת השלטון הנוצרית-דמוקרטית (CDU) ארמין לאשט, שלח לו מכתב ברכה, וכך עשתה גם הקנצלרית היוצאת אנגלה מרקל, אף היא אשת ה-CDU. לשכתה מסרה כי היא בירכה אותו על "הצלחתו בבחירות".
בבחירות שנערכו ביום ראשון הגיעו שולץ והסוציאל-דמוקרטים למקום הראשון עם 25.7% מהקולות, ודחקו את ה-CDU ובעלת בריתה CSU, ששלטו יחד בגרמניה ב-16 השנים האחרונות, למקום השני עם התוצאה הגרועה בתולדותיהן – 24.1%. תוצאה זו אינה מבטיחה ש-SPD תצליח להקים קואליציה, והיא מותירה ללאשט ול-CDU אפשרות להרכיב ממשלה משלהם, אבל בהתחשב בכך שעבור ה-SPD מדובר בהתחזקות של יותר מ-5% מאז הבחירות הקודמות ואילו עבור הנוצרים-דמוקרטים זו התרסקות של כמעט 9% לעומת 2017 – שולץ נתפס כמועמד שנהנה ממומנטום ולפיכך מסיכויים טובים יותר. כעת ינסה להקים ממשלה עם מפלגת הירוקים שהגיעה למקום השלישי ועם המפלגה החופשית הדמוקרטית (FDP) שהגיעה למקום הרביעי.
הברכה מלאשט לשולץ הגיעה אחרי שבימים האחרונים נמתחה ביקורת על כך שלא הואיל לברך את שולץ על הגעתו למקום הראשון. לאשט, שהבטיח לנסות להקים קואליציה אף שהגיע רק למקום השני ואף שסיכוייו נראים פחותים, נתפס על-ידי רבים במפלגתו כמי שהוביל אותה להתרסקות, וביומיים האחרונים כבר נשמעות במפלגה קריאות שיתפטר.
שלשום צייץ שולץ בטוויטר שהוא "אופטימי" בנוגע לאפשרות להקים קואליציה עם הירוקים ועם ה-FDP, אף שבין שתי המפלגות יש פערים אידיאולוגיים ניכרים. למעשה, שתי המפלגות מגיעות משני קצוות מנוגדים של הפוליטיקה הגרמנית: הירוקים נתפסים כמי שמעדיפים להקים ממשלה עם הסוציאל-דמוקרטים, בעוד ה-FDP הליברלית, בעלת נטיות קפיטליסטיות יותר, הייתה מעדיפה ממשלה עם השמרנים.
לצד "קואליציית רמזור", כזו שבה יהיו חברות ה-SPD (שצבעה אדום), ה-FDP (צהוב) והירוקים (ירוק), עומדת על הפרק "קואליציית ג'מייקה", על שם צבעי דגלה של המדינה הקריבית, שבה יהיו חברות ה-CDU (שחור), ה-FDP (צהוב) והירוקים (ירוק). קואליציה של הסוציאל-דמוקרטים עם הנוצרים-דמוקרטים, כמו זו שמסיימת בימים אלה את כהונתה, נראית מאוד לא סבירה הפעם.
כדי להקים קואליציה בגרמניה נדרשות המפלגות החברות בה להחזיק ביותר מ-50% מהמושבים בבונדסטאג. הירוקים גרפו בבחירות כ-15% וה-FDP זכתה ב-11.5%, וצירופן יוכל להביא כל אחת משתי המפלגות הגדולות אל מעבר לרף ה-50%.
מסכות ודיפ-פייק: הירוקים וה-FDP נפגשו
מפלגת הירוקים וה-FDP כבר פתחו בשיחות ביניהן, כדי לתאם עמדות לקראת השיחות בינן לבין שתי המפלגות הגדולות ולהחליט לאיזו מהן לחבור. אתמול פרסמו מנהיגת הירוקים אנלינה ברבוק ומנהיג ה-FDP כריסטיאן לינדנר תמונה משותפת בחשבונות האינסטגרם שלהם, וצירפו לה את הכיתוב: "בניסיון להקים ממשלה חדשה, אנו מנסים לבנות גשרים מעל מה שמפלג אותנו – ואפילו מצליחים במידה מסוימת. ימים מרגשים".
תמונתם של ברבוק ולינדנר הפכה בתוך שעות לוויראלית ברשתות החברתיות בגרמניה, וגררה בדיחות. בחלק מהפוסטים היא נערכה כך שהשניים הוצגו כעוטים מסכות, כסמל לחשש שלהם "להידבק" זה בעמדותיו הפוליטיות של זה, ובאחרות הם הוצגו יחד עם שני השותפים שלהם להנהגת מפלגותיהם כלהקת פופ. בסרטון אחד שנערך מהתמונה בטכנולוגיית "דיפ-פייק" הוצגו הארבעה כמי ששרים את להיט הדיסקו מ-1979 We Are Family.
הסרטון ההיתולי: מנהיגי הירוקים וה-FDP "משפחה"
ברבוק הצהירה אחרי ההצבעה השבוע כי הציבור נתן מנדט ל"ממשלה פרוגרסיבית", כלומר ממשלת שמאל, וגם הצהרתה זו נתפסת כמאותתת שזהו הכיוון שאליו הולכת גרמניה, אם כי מנהיגת הירוקים לא שללה לחלוטין את האפשרות של חבירה למפלגתו של לאשט. סקרים מהימים האחרונים מלמדים כי הציבור תופס את לאשט הלא-פופולרי כמפסיד: לפי סקר אחד כזה, 71% מהגרמנים סבורים כי ניסיונו של לאשט להקים קואליציה בראשותו אף שהוביל את ה-CDU להתרסקות בבחירות הוא מעשה שגוי.
שולץ בן ה-63, המסתמן כמועמד המוביל לתפקיד הקנצלר, מכהן כיום כשר האוצר וכסגן הקנצלרית בממשלת הקואליציה של מרקל שבה שותפה ה-SPD. הוא נחשב למועמד אפרפר אך יעיל, ומכונה בפי רבים "אולף המשעמם" (היו אף שכינו אותו "שולצומט", על שום נאומיו ה"רובוטיים"). במסע הבחירות ניסה לנצל את תדמיתו כאדם "צפוי" ו"לא מסעיר" כדי להציג עצמו כמי שיביא המשכיות ויציבות אחרי 16 שנות מרקל: "אני מבקש להתמנות לקנצלר, לא למנהל קרקס", אמר לאחרונה. שולץ הוכרז כמנצח בכל שלושת העימותים הטלוויזיוניים בין המועמדים לתפקיד הקנצלר, ולפי סקרים שנערכו ערב הבחירות רוב מוחץ של הבוחרים – קרוב ל-47% – רואה בו המועמד הראוי ביותר לתפקיד. בין השאר הבטיח לבוחרים להעלות את שכר המינימום ל-12 אירו לשעה, להגביר את הפיקוח על שכר הדירה ולהשקיע כספי ציבור רבים בתשתיות ירוקות ודיגיטליות יותר.
מנגד לאשט בן ה-60, ראש הממשלה של מדינת המחוז המאוכלסת ביותר בגרמניה, נורדריין-וסטפליה, נתפס כמועמד חסר כריזמה והתקשה להתרומם בסקרים. את מצבו החריף התיעוד שבו הוא נראה צוחק צחוק גדול בזירת השיטפונות הקטלניים שפקדו את דרום גרמניה ביולי וגרמו ליותר מ-180 הרוגים. לאשט, עיתונאי לשעבר שהיה חבר בפרלמנט האירופי, הבטיח לבוחרים להמשיך את דרכה של מרקל, ובמהלך הקמפיין ביקש מהם להצביע לו כדי למנוע "אסון כלכלי" שתמיט לדבריו ממשלת שמאל.