שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון התראיין הבוקר (שלישי) באולפן ynet, ובצל הניסיונות להעמיד לדין לוחמי צה"ל בחו"ל - לא חזר בו מהאמירות שהשמיע לאחרונה ולפיהן הצבא מבצע פשעי מלחמה וטיהור אתני ברצועת עזה.
( צילום: ירון ברנר)

"אני בעבר התמודדתי עם תביעה אישית נגדי בוושינגטון כשהייתי שר הביטחון, והכול נהדף", אמר. "ידעתי שאני חשוף, שמאשימים אותי בפשעי מלחמה, אבל למה הייתי בטוח בעצמי? כי כל ההחלטות שקיבלתי היו מוסריות ומה שעשיתי היה מוסרי. כן, לעיתים צריך להרוג, מה לעשות? אנחנו לא הורגים סתם".
לדבריו, מה שהלוחמים בחו"ל חווים בימים אלה קשור לשינויים שמבצעת הממשלה במערכת המשפט. "אני נתמכתי אז על-ידי מערכת משפט עצמאית - בג"ץ, חקירה בתוך הצבא, מערכת משפטית שבחנה את זה, יועץ משפטי לממשלה. סיכול ממוקד, למשל, נבחן וקיבל אישור. הרבה דברים מהסוג הזה כרגע לא קיימים. מתייחסים אלינו כמדינה שאיבדה את הדרך הדמוקרטית ופגעה בעצמאות הרשות השופטת", אמר.
2 צפייה בגלריה
 איתמר בן גביר בתביעת לשון הרע נגד משה בוגי יעלון בבית משפט השלום בירושלים
 איתמר בן גביר בתביעת לשון הרע נגד משה בוגי יעלון בבית משפט השלום בירושלים
יעלון. "הלוחמים צריכים להיות מודאגים"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"הלוחמים שיוצאים היום לחו"ל צריכים להיות מאוד מודאגים", המשיך יעלון. "קודם כול, שיפסיקו להוציא החוצה כל מיני סרטונים ואמירות, אבל זה לא יעזור להם - הפוליטיקאים ידברו על זה שאנחנו מתכוונים לדלל את האוכלוסייה בעזה. זה פשע מלחמה, וזה הופך אותם לחשופים. הלוחמים צריכים להיות מודאגים גם מזה שהמדינה כרגע לא יודעת להגן עליהם.
"זה נקרא עקרון המשלימות - אם מדינה דמוקרטית מטפלת בעצמה, למשל דרך ועדת חקירה ממלכתית, זה יכול לעזור מאוד. ברגע שאנחנו מתעלמים מכל זה, כל חייל, רמטכ"ל וגם פוליטיקאים למיניהם עם הדיבורים שלהם - חשופים לצו מעצר של בית המשפט הבינלאומי הפלילי בהאג. יש לנו כבר ראש ממשלה שהצטרף למשפחה לא נעימה עם קדאפי, מילושוביץ ופוטין. אנחנו כבר שם".
שר הביטחון לשעבר יעלון אמר כאמור כי הוא לא חוזר בו מהאמירות שהשמיע בחודש שעבר, ולפיהן צה"ל מבצע טיהור אתני ופשעי מלחמה בעזה. "אני מקבל פניות ממפקדים מאוד מודאגים ברצועה ששולחים אותם לפנות אוכלוסייה, עשרות אלפי פלסטינים מצפון הרצועה לדרומה, מדרום לציר נצרים, ואומרים להם שזה 'מטעמים מבצעיים'. בינתיים הם רואים טרקטורים הורסים בתים, אז לאן הם יחזרו? לצורך מבצעי לגיטימי להרוס בתים", אמר.
לדבריו, "צריך להרוס בתים, גם ביהודה ושומרון. כשיש ניסיון לעצור מחבל, והדרך לעצור אותו זה להרוס בית, אז צריך לעשות את זה באופן שיטתי. אבל כשסמוטריץ' אומר ש'צריך לנקות את האוכלוסייה', וכשדניאלה וייס אומרת ש'צריך לדלל את האוכלוסייה' - אז זה הופך את זה לפשע מלחמה".
2 צפייה בגלריה
יחידת יהל״ם ואוגדה 99 השמידו אתר תת-קרקעי לייצור אמצעי לחימה במרכז רצועת עזה
יחידת יהל״ם ואוגדה 99 השמידו אתר תת-קרקעי לייצור אמצעי לחימה במרכז רצועת עזה
לוחמים ברצועת עזה. "דרג מדיני צריך להחליט מה מצב הסיום ביום שאחרי"
(צילום: דובר צה"ל)
על המו״מ לעסקת חטופים אמר יעלון: "לצערנו, ממשלת ישראל מוכנה להפקיר את החטופים, ואני טוען את זה מההתחלה. הממשלה הזו לא תשחרר אותם. הכול נובע לא בעקבות מה שקורה במשא ומתן בין ממשלת ישראל לחמאס באמצעות המתווכות, אלא מה קורה בין נתניהו לבן גביר וסמוטריץ'. הם מביעים התנגדות ומאיימים עליו שיפרקו את הקואליציה. הרי בן גביר הצביע נגד שחרור הנשים והילדים, וסמוטריץ' הביא לזה שהעסקה שהחלה נעצרה.
"בינתיים אני לא רואה עסקה, עובדה שראש המוסד לא נוסע לקטאר, אז כנראה שאנחנו רחוקים מאוד מעסקה. מה שמאיים על נתניהו לכל אורך הדרך, וזו ליבת סיבת קיומה של הממשלה הזאת, זה אחיזה בשלטון, ואם מאיימים עליו שני השותפים הבכירים שיש להם יכולת גם להפיל אותו, שיפרקו את הקואליציה - אז אנחנו עושים הרבה שטויות. אם רב במדינת ישראל אומר ש"יש לנו כבר אלפי הרוגים, אז עוד מאה' אז המצב ברור. לטראמפ בכלל מכרו שהם כולם מתים. למה מכרו לו את זה? ברור שזה לא נכון, יש שם גם חיים".
הוא הוסיף: "השופרות של נתניהו בתקשורת מציגים את המחאה המובנת של משפחות החטופים - כאילו הלחץ שלהם הוא זה שגורם להקשחת עמדה על-ידי חמאס. מ-15 באוקטובר, 8 ימים אחרי פרוץ המלחמה, חמאס כבר היה מוכן לעסקה - ואני אומר את זה באחריות. אצלנו לא היה מתאם שבויים ונעדרים, כי נתניהו לא טרח למנות אחד במקום ירון בלום שהתפטר עם הקמתה של הממשלה. ואז התחילו לחפש ומינו את גל הירש. המומנטום היה בעיקר כשעוד לא הפעלנו את כל הכוח, שמיצינו אותו בינואר. כמו שאמר גלנט, מה שקורה עכשיו ברצועת עזה זה דשדוש, וגם זה קשור לאיומים של בן גביר וסמוטריץ' - הם לא רוצים לסיים את המלחמה".
לדבריו, "אין לנו דרג מדיני במדינת ישראל, יש לנו דרג פוליטי שעוסק באחיזתו בשלטון. דרג מדיני צריך להחליט מה מצב הסיום ביום שאחרי. ביידן, שמשמיצים אותו בכל דרך בקואליציה הזאת, בא להציל אותנו מעצמנו ב-17 באוקטובר, עשרה ימים אחרי הטבח הנורא, והציע הצעה שהיינו צריכים לחבק אותה. הוא אמר שהוא לא רוצה את חמאס בעזה, אבל מי ישלוט שם? סמוטריץ' ובן גביר אומרים 'מושל צבאי ומינהל אזרחי ישראליים'. זה אסון, אבל זה מה שהם רוצים. רוצים את זה גם ביהודה ושומרון. הם אמרו בעבר שהם לא רוצים שהרשות הפלסטינית תילחם בטרור כי חמאס נכס והרשות נטל, אז צריך לחזק את חמאס.
"זו הקונספציה. הם מאשימים את הלשעברים בקונספציה. היו פה ממשלות בישראל, כולל הממשלה של נתניהו שאמרה 'חמאס נכס והרשות נטל'. מה אנחנו רוצים? מדינה דו-לאומית, מדינת אפרטהייד וכולי. ולכן הם לא רוצים לסיים את המלחמה, הם אומרים את זה בצורה מאוד ברורה - מלחמת נצח. מבחינה צבאית, יכולנו לסיים את המלחמה בינואר".
יעלון סיכם: "מבחינה צבאית, חמאס ספג מכה קשה. המיצוי היה בינואר, כשהוצאנו 25 מתוך 29 חטיבות. מאז יש דשדוש, ככה לא מנהלים מלחמה. בשיא היינו צריכים להגיע למצב ששחררנו חטופים והגענו להפסקת אש עם תנאים מאוד ברורים. זה לא אומר שלא מפסיקים לרדוף את חמאס".