4 צפייה בגלריה
חוסיין סלאמי
חוסיין סלאמי
חוסיין סלאמי
(צילום: AFP/SEPAH NEWS)
מנסים לשכנע את המערב לחזור להסכם הגרעין - ומאיימים במקביל על ישראל: על רקע התשובה האיראנית על "הטיוטה הסופית" שהגיש האיחוד האירופי, והלחץ הישראלי על ארצות הברית שלא לחזור להסכם, התראיין מפקד משמרות המהפכה של איראן חוסיין סלאמי לתקשורת בארצו והתייחס למבצע "עלות השחר".
"הפלסטינים הגיעו לרמה כזו שהם יכולים להגיע לכל נקודה במשטר הציוני. אין לציונים שום מקום בטוח שבו הם יכולים למצוא מקלט מפני האש הפלסטינית", אמר סלאמי. "כשמוסיפים את חיזבאללה למשוואה, מבינים שיש מאות אלפי רקטות שמכוונות למשטר הציוני, שאותן ניתן לשגר מרצועת עזה או מלבנון".
4 צפייה בגלריה
זיאד נחאלה וחוסיין סלאמי
זיאד נחאלה וחוסיין סלאמי
סלאמי בפגישה עם זיאד נחאלה
הוא איים על ישראל בכך שגם יהודה ושומרון צפויה להפוך למוקד קרבות, בדומה לרצועת עזה: "כמו שעזה חמושה, כך ניתן לחמש גם את הגדה המערבית, והתהליך הזה קורה. ההתנגדות נמצאת על הקצה, נלהבת וזועמת. הפלסטינים שבנו את כוחם בעזה בונים את כוחם בגדה המערבית. אין הבדל בין שתי האדמות הללו. הרבה יותר קל להשיג נשק מאשר בעבר, ואי אפשר להגביל מעבר טכנולוגיה".
סלאמי נשאל על העובדה שחמאס נשאר בצד בלחימה ולא הצטרף לג'יהאד האיסלאמי, וענה: "האסטרטגיה של הציונים הייתה לבחור סלקטיבית נגד איזה ארגון לפעול, למעשה לנסות לפלג את הפלסטינים. אבל הסיבה שהג'יהאד האיסלאמי היה היחיד שלחם הייתה שממדי הקרב לא גרמו לכך שיידרשו אחרים". מפקד משמרות המהפכה סיפר גם על פגישתו בטהרן עם מנהיג הג'יהאד האיסלאמי: "אמרתי לזיאד נחאלה שלציונים יש חולשות אינהרנטיות. כשאתה הופך לחזק, החולשות הללו מתגלות בעצמן".
4 צפייה בגלריה
בכיר בממשל האמריקני טען: "טהרן חזרה בה מהדרישה להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור"
בכיר בממשל האמריקני טען: "טהרן חזרה בה מהדרישה להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור"
בכיר בממשל האמריקני טען: "טהרן חזרה בה מהדרישה להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור"
(צילום: EPA, רויטרס, AP)
בכיר בממשל ביידן אמר הלילה לרשת CNN כי טהרן חזרה בה מהדרישה להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור כחלק מתגובתה לטיוטה הסופית של האיחוד האירופי. "אם אנחנו קרובים להסכם, זו הסיבה", אמר הבכיר. לטענתו, בטהרן ויתרו גם על דרישות להסרת סנקציות מחברות הקשורות למשמרות המהפכה.
"החתימה על ההסכם קרובה יותר משהייתה לפני שבועיים, אבל זה לא ודאי כי נותרו עדיין פערים", הוסיף הבכיר. בכיר אחר ציין כי המומנטום חיובי, אך הבהיר כי ייתכן שההתקדמות במו"מ תהיה איטית מעתה ואילך – אף שלדבריו, הכיוון חיובי יותר מבכל נקודת זמן אחרת בשנה האחרונה.
מנגד, רשת "איראן אינטרנשיונל", רשת במימון סעודי שמקום מושבה בלונדון, דיווחה הלילה בהתבססה על דוח מפגישה סגורה שקיים ראש צוות המו"מ האיראני, עלי באגרי קאני, כי הוויתור על הסרת משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור אינו סופי, ושהצדדים ידונו בכך לאחר חזרה אפשרית להסכם. מלבד זאת נטען כי ארה"ב הסכימה לא להטיל סנקציות על חברות שיקיימו קשרים עסקיים עם משמרות המהפכה, גם בתחום הפטרו-כימיה.
אחת הסוגיות שדרשה איראן לפתור במסגרת המו"מ הייתה התחייבות אמריקנית למלא את ההסכם ולא לפרוש ממנו, גם אם הנשיא בבית הלבן יתחלף. לפי דברי ראש צוות המו"מ האיראני, בהסכם החדש בין הצדדים נכתב כי "המשתתפות מציינות את ההתחייבות הנחושה של נשיא ארה"ב לחזור למילוי ההסכם, ככל שאיראן נותרת מחויבת לו". הנוסח הזה, לפי הדיווח, אינו מחייב בהכרח, אולם לפי באגרי קאני – הוא "מבטיח שנשיא ארה"ב יקיים את ההסכם".
4 צפייה בגלריה
שיחות גרעין עם איראן ב וינה דיפלומטים נכנסים
שיחות גרעין עם איראן ב וינה דיפלומטים נכנסים
דיפלומטים בשיחות הגרעין בווינה, בתחילת החודש. בישראל טוענים: זמן להפסיק את המגעים
(צילום: AFP)
(צילום: אסף חן)

כבר ביום חמישי האחרון זיהו בישראל שינוי בקרב ההנהגה האיראנית לקראת חזרה להסכם הגרעין. בירושלים העבירו מסרים תקיפים למעצמות שמנהלות את המו"מ, וגורם מדיני בכיר אמר כי הגיע הזמן להפסיק את המגעים בשל סירובה של איראן לתנאים שהציגו האירופים.
בצהריים התייחס גורם ישראלי בכיר למגעים המתקדמים על החזרה להסכם הגרעין, ואמר כי בישראל מקווים שעדיין ניתן לשנות את הכיוון שבו, כך נראה, הולכת ארה"ב. "הפור עוד לא נפל. היינו כבר במצב יותר מתקדם מזה", הוא אמר. "השינוי הוא שיש פתאום נכונות איראנית, אבל האיראנים לא עובדים כל כך מהר. אנחנו מקווים שזה הפיך". כחלק מהלחץ הישראלי הגובר להימנע מחתימה על ההסכם, ייצא בשבוע הבא ראש המל"ל איל חולתא לארה"ב בשליחות ראש הממשלה יאיר לפיד.
הגורם הבכיר הוסיף כי עמדתה של ישראל נוגדת את ההסכם. "אם הם ילכו לשם – ננסה למקסם הישגים בתוך ההסכם", הוא אמר. לדברי הגורם, במקרה שאכן ייחתם הסכם הגרעין בתנאים דומים להסכם שממנו פרשה ארה"ב ב-2018, "זו תהיה ההוכחה שהיציאה מההסכם ללא תוכנית ב' הייתה טעות. בסוף נגמור עם הסכם יותר גרוע".