המתווך האמריקני למשא ומתן על הגבול הימי עם לבנון, עמוס הוכשטיין, יגיע בשבוע הבא ללבנון לסבב שיחות מכריע, על רקע איומי חיזבאללה. שרת האנרגיה קארין אלהרר אמרה בריאיון ל-ynet ול"ידיעות אחרונות" לקראת השיחות כי "ישראל הגישה הצעה רצינית, ההצעה הראשונה מאז שהתחלנו את סבב השיחות עם נכונות ליצירתיות".
לדברי אלהרר, "יש פה הזדמנות לממשלת לבנון להגיע לסיום הסכסוך בגבול הימי ולפתח מאגר גז שישרת את האינטרסים הכלכליים של לבנון. אני קוראת לעם בלבנון: אל תתנו לגורמים קיצוניים לקלקל לכם. לבנון צריכה להחליט האם להישאר בחורבן כלכלי ואנרגטי או להצטרף למדינות מפיקות גז באזור. הכדור נמצא בידיים של לבנון".
הוכשטיין יגיע ללבנון ביום ראשון, למה שנראה כמסע המשמעותי ביותר מאז שהתחיל לתווך בין המדינות. זאת על רקע האיומים של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לפתוח במלחמה אם זכויותיה של לבנון לא יישמרו. במקביל, ישראל לוחצת על ארה"ב להביא להסכם עוד לפני תחילת הפקת הגז במאגר כריש, בשליש האחרון של השנה (ספטמבר עד דצמבר).
בביקורו צפוי הוכשטיין להיפגש עם נשיא לבנון מישל עאון, ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי, יו"ר הפרלמנט נביה ברי וצוות המו"מ הלבנוני. צוות המו"מ הישראלי שוחח השבוע בזום עם הוכשטיין ולמחרת העביר לו הצעה ישראלית לקביעת קו לגבול הימי בין המדינות. בכירים בישראל אומרים, כי ההצעה רצינית מאוד ויש בכוחה לשנות את החיים בלבנון ממצב של חורבן כלכלי להזדמנות להפוך למדינה שיכולה להפיק גז. ללבנונים לקח זמן להבין שהם רוצים את זה, למרות שהיו גורמים מעכבים בעיקר מכיוון החיזבאללה. עד כה ההצעות שהגישו הלבנונים להוכשטיין היו, לדברי בכירים בישראל, "נון סטרטר".
כעת ממתינים בישראל בדריכות לתוצאות שיחותיו של הוכשטיין בלבנון ומקווים לפריצת דרך. אם אכן תהיה התקדמות משמעותית ייתכן שהוכשטיין יבקש להפגיש את הצדדים בעיירה הלבנונית נאקורה הסמוכה לגבול. עם זאת, בכירים בישראל אומרים כי "לא נתנגד להיפגש בנאקורה אם נגיע לשלב מתקדם כשאנחנו לקראת סגירה".
ההצעה הישראלית נוגעת גם לשאלה מי תהיה החברה שתבצע את הקידוחים. אחת האפשרויות שהחברה הצרפתית שפועלת מטעם הלבנונים, חברת טוטאל, תהיה זו שתחפור באזור הגבול עבור שתי המדינות וזאת כדי למנוע בעיות של תיאומים ולבצע חלוקה הוגנת של הרווחים בשטחי המחלוקת.
שרת האנרגיה אמרה כי זאת הפעם הראשונה שישראל הגישה הצעה משלה למתווך הוכשטיין. "זה אינטרס ישראלי שיביא ליציבות באזור. ישראל מנהלת את המו"מ במטרה להגיע להסכם. כולי תקווה שממשלת לבנון תפעל באותה צורה", היא אמרה. "היו עד עכשיו גורמים בלבנון שעיכבו ואני מקווה שנוכל להתכנס סביב הסכם. אנחנו מעוניינים להגיע להסכם. הגשנו הצעה במטרה להגיע לפתרון. בלבנון יש משבר אנרגיה ויש מחסור עצום בחשמל. יש להם הזדמנות לפתח את המאגר ולהפיק גז ומקור אנרגיה. אפשר לסגור את זה".
בישראל לא מאוד מתרגשים מהאיומים של נסראללה וגורמים במערכת הביטחון חושבים שהם דווקא מעידים על ההבנה שלו שהמדינות מתקרבות להסכם, ובמקרה כזה הוא יוכל לטעון שבזכות האיומים שלו הגיעו להסכם טוב. מצד שני בישראל לא לוקחים סיכונים ומגבירים את ההיערכות לסיכול ניסיונות של חיזבאללה לפגוע באסדות הגז.
לגבי מאגר כריש, בישראל מכחישים דיווחים שנשקלה אפשרות להזיז את המאגר ולקרב אותו לישראל. לדברי בכיר ישראלי, אין כל קשר בין המחלוקת עם לבנון למאגר כריש. מדובר במאגר ישראלי, באסדה ישראלית שהייתה תמיד בשטח ישראל ונמצאת אפילו מדרום לשטח שבו אמורה לשלוט לבנון.