פחות משלושה שבועות מאז אותו מרד קצר-מועד של שכירי החרב מ"קבוצת וגנר" נגד הנהגת צבא רוסיה, ממוסקבה ממשיכים להגיע דיווחים על כך שהרוחות בצבא סוערות למדי. במהלך הלילה (בין רביעי לחמישי) הפיץ מחוקק רוסי הקלטה של אחד מבכירי הגנרלים הרוסים המנהלים את הפעילות המלחמתית באוקראינה, ובה הוא נשמע מאשים כי הודח מתפקידו אחרי שהתלונן על הקשיים בחזית – וטוען כי לוחמיו "נדקרו בגב" בעקבות כשלי הנהגת הצבא.
הבכיר שהודח הוא מייג'ור-גנרל איבאן פופוב, שעמד בראש הארמייה ה-58 של כוחות היבשה הרוסיים. לוחמיה מוצבים באזור הכבוש במחוז זפוריז'יה, בדרום-מזרח אוקראינה, ומנסים להדוף את מתקפת-הנגד האוקראינית המתנהלת שם תוך שהם סופגים אבדות כבדות. "הייתה סיטואציה קשה מול המפקדים הבכירים שבה הייתי יכול לשמור על שתיקה ולהיות פחדן – או לתאר אותה כפי שהיא", אמר פופוב בהקלטה שפרסם המחוקק הרוסי אנדריי גורוליוב, שבעבר היה בעצמו קצין צבאי בכיר וכעת מרבה להופיע בטלוויזיה הרוסית ולהביע את תמיכתו במלחמה.
בהקלטה, שפורסמה הלילה גם ברשת CNN האמריקנית, נשמע פופוב פונה ללוחמים שהיו תחת אחריותו ומסביר להם: "לא הייתה לי זכות לשקר בשמכם, בשם החברים שלי שנפלו, ולכן תיארתי את הבעיות הקיימות". הוא ציין כי התלונן בין היתר על "מוות מאסיבי" של לוחמים רוסים מירי ארטילרי של הכוחות האוקראיניים ועל מחסור באמצעים שמאפשרים לזהות את מקורות הירי, כמו גם במערכות ארטילריה כדי להשיב באש. "העלתי עוד מספר בעיות אחרות והבעתי את הכול בצורה הכנה ביותר והחריפה ביותר", אמר.
ההערכה: "לרוסיה מחסור בכוחות תגבור, קווי ההגנה שלה שבירים"
פופוב טען כי בעקבות התלונות שלו "המפקדים הבכירים חשו סכנה מסוימת שנשקפת ממני ומיהרו לרקוח הוראה משר ההגנה (סרגיי שויגו) – ובתוך יום אחד בלבד נפטרו ממני". בהקלטה שהופצה הוא מאשים: "הצבא האוקראיני לא הצליח לפרוץ את הקווים שלנו בחזית, אבל המפקד הבכיר שלנו פגע בנו מאחורה – ובצורה בוגדנית ושפלה כרת את ראשה של הארמייה ברגע הקשה והמתוח ביותר".
בין אם טענותיו של פופוב נכונות או לאו, עצם ההאשמות שמשמיע גורם בכיר כל-כך בצבא הרוסי היא עובדה דרמטית למדי המעידה על מאבקי הכוח המתחוללים בו. טענותיו של פופוב מזכירות במידה רבה את אלו של מנהיג "קבוצת וגנר" יבגני פריגוז'ין, שהכריז על המרד שלו בחודש שעבר אחרי חודשים ארוכים של סכסוך מול שר ההגנה שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב – אותם האשים בכישלונות הרוסיים בשדה הקרב באוקראינה וב"בגידה", כיוון שלטענתו הם מנעו העברת תחמושת לשכירי החרב שלו שלקחו חלק מרכזי בקרבות.
פריגוז'ין הצהיר כשפתח במרד כי מטרתו היא להדיח את השניים, אבל בסופו של דבר, כשלוחמיו דוהרים לעבר מוסקבה, הוא הורה להם לחזור על עקבותיהם במסגרת פשרה כלשהי שהושגה מול הנשיא ולדימיר פוטין – אם כי עד היום לא ברור מה בדיוק נכלל בעסקה והיכן נמצא כעת פריגוז'ין. אחרי כישלון המרד הועלו ברוסיה שמועות בדבר "מסע טיהורים" בצבא הרוסי, ולפי דיווחים גם הגנרל הבכיר סרגיי סורוביקין, מי שניהל עד לא מזמן את "המבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה, נעצר. לפי ההערכות במערב הוא ידע מראש על המרד שתכנן פריגוז'ין, אם כי לא ברור אם סייע לו בפועל. בקרמלין לא אישרו את הדיווחים על המעצר, אבל אתמול מחוקק בכיר בפרלמנט הרוסי אמר כי סורוביקין, שידוע בכינוי "גנרל ארמגדון" בשל אכזריותו, "נח" כעת. אחר הצהריים דיווח "וול סטריט ג'ורנל" כי סורוביקין וקצינים בכירים אחרים ברוסיה נעצרו בתוך שעות מתחילת המרד.
טענותיו של פופוב בדבר הקשיים שעמם מתמודדים הלוחמים הרוסים בחזית עומדות בניגוד לטענותיה הרשמיות של מוסקבה, ולפיהן היא הודפת בהצלחה את מתקפת-הנגד האוקראינית שנפתחה בחודש שעבר. ב"מכון לחקר המלחמה", מכון מחקר שמושבו בוושינגטון ואשר מספק שלל עדכונים על המתחולל בחזית, דיווחו כי פופוב ביקש מהרמטכ"ל גרסימוב לאפשר לכמה יחידות בארמייה ה-58 להתחלף עם כוחות תגבור, על מנת לתת לאנשיהן מנוחה אחרי קרבות ממושכים ואבדות כבדות שספגו. במכון מציינים כי לוחמי הארמייה ה-58 מגינים בין היתר על עמדות באזור אוריחיב בזפוריז'יה, שם מנסים האוקראינים לפרוץ את קווי ההגנה הרוסיים. במכון מוסיפים כי אם טענותיו של פופוב נכונות, ייתכן כי הדבר מאשש הערכות קודמות שלו ולפיהן הרוסים מתמודדים עם מחסור בכוחות תגבור – כזה שמונע מהם להוציא לפועל חילופים בחזית. משמעות הדבר, כך אומרים במכון המחקר, היא ש"קווי ההגנה הרוסיים עשויים להיות שבירים".
דיווחים על גנרל רוסי שנהרג: "נפגע מטיל שיוט בריטי"
במקביל להאשמות החריפות של פופוב, גורמים רוסיים ואוקראיניים דיווחו ביממה האחרונה על מתקפת טילים של הכוחות האוקראיניים נגד המטה של הארמייה ה-58 בעיר הכבושה ברדיאנסק בדרום אוקראינה. במתקפה נהרג לפי הדיווחים לוטטנט-גנרל אולג צוקוב, שכיהן כסגן מפקד המחוז הדרומי בצבא רוסיה. המחוקק הרוסי גורוליוב, אותו אחד שהפיץ את ההקלטה של הגנרל פופוב, אישר את דבר מותו של צוקוב ואמר בריאיון ששודר בטלוויזיה הרוסית: "למרבה הצער, הוא מת בצורה הירואית. האיש הזה ראוי לכבוד אדיר". ברשת CNN דווח שהמטה שהותקף פעל מתוך מלון בברדיאנסק – והמבנה ספג מתקפת טילים ביום שלישי בבוקר. גורמים בקייב טענו כי המלון הותקף באמצעות טילי שיוט לטווח ארוך מדגם "סטורם שאדו" שאוקראינה קיבלה רק לאחרונה מבריטניה. גם בלוגר צבאי פופולרי ברוסיה הדהד את הטענה הזו.
בינתיים ממשיכה רוסיה להפציץ את ערי אוקראינה, ושיגרה לעברן הלילה מל"טים מתאבדים מתוצרת איראנית, אחרי שגם בשני הלילות הקודמים דווח על מתקפות שכאלו. חיל האוויר האוקראיני הודיע הבוקר שבמתקפה הלילה הוא הצליח ליירט את כל 20 המל"טים ששוגרו – רובם לעבר הבירה קייב – ושני טילי שיוט. בחיל האוויר ציינו כי טיל בליסטי אחד לא יורט, אבל לא צוין אם פגע ביעד כלשהו. בקייב דווח על כמה נפילות, ייתכן של שברי המל"טים, ולצד נזק לכמה מבנים דווח על הרוג אחד ושני פצועים לפחות. לפי הדיווחים כמה מל"טים ואחד מטילי השיוט יורטו בשמי מיקולאייב, ורסיסים שנפלו פגעו בבית ספר ובעשרה בתים פרטיים בעיר ששוכנת בדרום אוקראינה.
מביקורת לתשבחות: שינוי הטון של זלנסקי בפסגת נאט"ו
ההתפתחויות האחרונות מרוסיה ומאוקראינה מגיעות בצל פסגת מנהיגי נאט"ו, שנערכה בליטא והסתיימה אמש בתום יומיים של דיונים שהתמקדו ברובם הגדול בהמשך הסיוע של המערב לממשלה בקייב. אחת הסוגיות המרכזיות הייתה דרישתו של הנשיא וולודימיר זלנסקי לקבל הבטחה ברורה להצטרפותה העתידית של קייב לברית הצבאית – שהאמנה שלה מחייבת את כל שאר המדינות החברות לצאת להגנתה של מי מהן שנמצאת תחת מתקפה – אבל נאלץ להסתפק רק בהצהרה כללית יותר שאוקראינה תצטרף לברית מתישהו בעתיד, לאחר סיום המלחמה.
זלנסקי הביע תחילה ביקורת קשה על כך וטען כי העובדה שקייב לא מקבלת "ודאות" ולוח זמנים ברור בנוגע לתהליך צירופה לברית הוא דבר "חסר תקדים ואבסורדי", שמעודד את רוסיה להמשיך במתקפה שלה. אולם אמש הוא כבר נשמע מפויס הרבה יותר והצהיר בתום הפסגה, כשהוא עומד לצד מנהיגי מדינות ה-G7 – ארה"ב, בריטניה, קנדה, גרמניה, צרפת, יפן ואיטליה – כי תוצאות הפסגה היו טובות מאוד עבור ארצו. "הנציגות האוקראינית חוזרת הביתה עם ניצחון ביטחוני משמעותי עבור אוקראינה, עבור המדינה שלנו, עבור עמנו, עבור ילדינו", אמר. "הסרנו את כל הספקות והאי-בהירויות בנוגע לשאלה אם אוקראינה תהיה בנאט"ו. היא תהיה! לראשונה, לא רק שכל בעלות הברית מסכימות על כך, אלא שרוב משמעותי מהברית דוחף לכך בנחישות".
לצד הבטחות לנשק נוסף שיוזרם לארצו, ואותה הצהרה עקרונית בדבר כוונה לצרף את אוקראינה לנאט"ו בעתיד, מנהיגי מדינות ה-G7 פרסמו אמש הצהרה משותפת שבה הניחו את התשתית לכך שכל אחת מהן תפעל בנפרד מול קייב על מנת לחזק את צבאה בטווח הארוך. זלנסקי תיאר את היוזמה הזו כ"גשר" שיוביל בסופו של דבר לצירופה של אוקראינה לנאט"ו – באופן שיספק לדבריו את הערובה הבטוחה ביותר למניעת מתקפה רוסית בעתיד, אחרי סיום המלחמה הנוכחית (שכלל לא נראה באופק).
מאחורי השינוי בטון של זלנסקי עשויות אולי לעמוד אמירות ביקורתיות מצד בכירים בוושינגטון ולונדון – שקראו אתמול לקייב להבליט את הכרת התודה שלה לסיוע האדיר שמזרים לה המערב. שר ההגנה הבריטי בן וואלאס, שתיאר את דבריו כ"עצה" לאוקראינים, הזהיר כי הדרישות הרבות של אוקראינה מעוררות תסכול בקרב מקבלי ההחלטות במדינות המערב – וציין כי כבר שמע מכמה מחוקקים אמריקנים תלונות על כך שהם חשים כמו מחסן של אמזון. "זה נכון", הוא אמר לפי הדיווחים בתקשורת הבריטית, ותיאר כיצד אמר דבר דומה לעמיתיו בקייב כאשר אלו הציגו לו רשימת בקשות לכלי נשק במהלך ביקור שערך שם בשנה שעברה: "אני לא אמזון".
וואלאס הוסיף כי "אנשים מעוניינים לראות הכרת תודה", וכי על אוקראינה לפעול ביתר שאת על מנת לשכנע פוליטיקאים בארה"ב ובמדינות אחרות שהסיוע לקייב הכרחי גם עבורם. אמירה דומה השמיע גם היועץ לביטחון לאומי בממשל האמריקני, ג'ייק סאליבן, שנשאל אמש על ידי כתבים מדוע הנשיא ג'ו ביידן מסרב לתמוך בחברוּת אוקראינית בנאט"ו בתקופה הנוכחית והזכיר בתשובה שלו את הנשק הרב שוושינגטון מספקת לאוקראינה. "העם האמריקני ראוי לרמה מסוימת של הכרת תודה", הוסיף.
זלנסקי אכן הדגיש בהצהרותיו אתמול את הכרת התודה של ארצו, ובפגישה שקיים אמש עם הנשיא ביידן בשולי הפסגה הוא הודה לו על כך שארה"ב "משקיעה את הכסף שלה עבור החיים שלנו". במסיבת עיתונאים שערך אמש הוא נשאל גם על הביקורת מצד שר ההגנה הבריטי וואלאס, והשיב: "חשבתי שתמיד היינו אסירי תודה לבריטניה". הוא פנה בדבריו לשר ההגנה האוקראיני אולקסיי רזניקוב, שישב בקהל, והורה לו להתקשר בדחיפות לעמיתו הבריטי כדי להודות לו על הסיוע של לונדון. ביידן עצמו נאם בתום הפסגה לקהל של אלפים בווילנה, בירת ליטא, שם הצהיר כי הסיוע לאוקראינה יימשך: "לא נהסס. אני מתכוון לזה. המחויבות שלנו לאוקראינה לא תיחלש. נתייצב למען על החירות היום, מחר – וככל שיידרש".
מאחורי המחלוקת במערב סביב צירוף אוקראינה לנאט"ו עומד החשש מהסלמה בעימות מול רוסיה, ובקרמלין איימו אתמול כי גם מתן ערבויות ביטחוניות נפרדות לאוקראינה – שלא כחלק מהברית הצפון-אטלנטית – יהווה "טעות מסוכנת". הבוקר המשיכו להישמע איומים ממוסקבה, ושר החוץ סרגיי לברוב הזהיר כי ארצו תתייחס להעברת מטוסי קרב מדגם F-16 לאוקראינה כאיום הנכלל ב"מרחב הגרעיני". אף שלאוקראינה אין נשק גרעיני – היא ויתרה עליו בשנות ה-90 והעבירה אותו לרוסיה – לברוב טען בריאיון לכלי תקשורת רוסי כי המטוסים הללו יכולים לשאת נשק גרעיני ולפיכך הכוחות הרוסיים לא יוכלו לדעת בזמן אמת אם הם חמושים בו או לא. "הודענו למעצמות הגרעיניות – ארה"ב, בריטניה וצרפת – שלא נוכל להתעלם מהיכולות של המטוסים הללו לשאת נשק גרעיני", אמר.