משטרת ניו יורק, בסיוע הבולשת הפדרלית (FBI), ממשיכה הלילה (בין שלישי לרביעי) במצוד אחר החמוש שביצע את המתקפה בתחנת הרכבת התחתית בברוקלין שבה נפגעו מירי 10 בני אדם. מצבם של חמישה מהפצועים מוגדר קשה, אם כי לא נשקפת סכנה לחייהם. מספר הנפגעים הכללי באירוע, זה הכולל גם את מי שנפגעו משאיפת עשן ונפגעי חרדה, עלה בינתיים ל-28.
הלילה עדכנה המשטרה כי החמוש ירה לפחות 33 כדורים, ולפי דיווחים בארה"ב, בשלב זה הוא נתקל במעצור – ולכן הפסיק לירות. אלמלא המעצור – סביר שהיה פוגע במספר גדול הרבה יותר של אנשים. המשטרה ביקשה הלילה את עזרת הציבור בחיפוש אחר חשוד ששכר משאית שלדעתה עשויה להיות "קשורה לירי", והציעה פרס של 50 אלף דולר תמורת מידע שיביא למציאת החשוד. לאותו חשוד, פרנק ג'יימס בן ה-62, כתובות מגורים בפילדלפיה ובוויסקונסין.
בכיר במשטרת ניו יורק ציין כי המפתח של המשאית החשודה נמצא בזירת התקיפה יחד עם אקדח חצי אוטומטי, גרזן ופריטים אחרים. יש לציין כי המשטרה איתרה את המשאית מוקדם יותר, אך היא הייתה נטושה. הרשויות הגדירו את החמוש הנמלט כאדם "מסוכן", ומכיוון שטרם נתפס הן מתייחסות אל האירוע כאל מצב של "יורה פעיל".
המתקפה בתחנת הרכבת התחתית אירעה אתמול בשעה 8:24 בבוקר לפי שעון החוף המזרחי (15:24 שעון ישראל): החמוש, שתואר כגבר שחור בגובה של כ-165 ס"מ, הפעיל פצצות עשן בקרון של הרכבת התחתית, ואז בחסות העשן החל לירות בנוסעים. עדי ראייה דיווחו כי מכיוון שלבש אפוד מהסוג שמשמש עובדי תחזוקה הניחו רבים מהם כי הוא עובד של רשות התחבורה המטרופוליטנית (MTA), זו המנהלת את מערכת הסאבוויי. החמוש עטה מסכת גז שסייעה לו להימנע משאיפת העשן, נשא תרמיל והיה לבוש גם בקפוצ'ון. 10 מבין הנפגעים נפצעו מהירי שלו, והשאר נפגעו כנראה משאיפת עשן או כשמעדו במהלך המנוסה. לא נשקפת סכנה לחייו של איש מהנפגעים.
בשעה שלאחר האירוע טענו הרשויות כי בזירה נמצאו מטעני חבלה שלא התפוצצו, אך אמש הבהירה המשטרה כי לא היו ברכבת חומרי נפץ כלל, וכל שמצאו החוקרים הוא כמה פצצות עשן שבהן השתמש התוקף, כנראה כדי להסיח את דעת הנוסעים וכדי להקשות עליהם לברוח. בתמונות שהגיעו מתחנת הרכבת נראו עשן בוקע מאחד הקרונות וכתמי דם על הרציף. פצועים נראו בהן מקבלים טיפול מעוברי אורח.
הבהלה שעוררה המתקפה ברכבת ניכרה ברחבי העיר גם בהמשך: שעות אחרי האירוע היססו עדיין רבים מהתושבים לשוב ולהשתמש בסאבוויי של ניו יורק – מערכת הרכבות התחתיות העמוסה ביותר בארה"ב. הרשויות מצדן הגבירו את האבטחה במרכזי תחבורה מפילדלפיה עד קונטיקט, ובשמי ניו יורק חגו מסוקים במסגרת החיפושים אחר היורה. המשטרה מסרה כי לפי שעה האירוע אינו נחקר כפיגוע טרור על רקע לאומני, אך הבהירה כי שום מניע לא נשלל.
האזור שבו אירעה מתקפת הירי ידוע בצ'יינה-טאון שלו, ובהתחשב בעובדה שיש בו ריכוז גדול של אנשים ממוצא אסייתי עלתה גם התהייה אם הירי הוא ניסיון לבצע פשע שנאה נגדם. אלא שלדברי הרשויות, קורבנות הירי משתייכים למגוון קבוצות אתניות, ועובדה זו מחלישה את ההשערה הזו.
ניו יורק: עלייה של 72% באירועי הירי בתוך שנתיים
ההתקפה בברוקלין באה כשברקע שוררת ממילא דאגה גדולה מהתגברות הפשיעה האלימה בניו יורק. מאז תחילת השנה אירעו בעיר 322 אירועי ירי, ובהם נורו יותר מ-360 בני אדם. מדובר בעלייה של 8.4% במספר אירועי הירי ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בשנתיים החולפות חל גידול של 72.2% במספר אירועי הירי בניו יורק, ונרשמה עלייה של 70.4% במספר הקורבנות.
ראש העיר ניו יורק אריק אדמס, שנמצא כעת בבידוד משום שחלה בקורונה ולכן לא התאפשר לו להגיע לזירת הירי, הבטיח אמש שהתוקף ייתפס: "נמצא אותו. לא נאפשר לאיש להטיל טרור על תושבי ניו יורק". הוא ביקש שלא למהר לקבוע כי האירוע אינו פיגוע טרור, והדגיש כי החקירה נמצאת עדיין בשלביה הראשונים.
אדמס, איש המפלגה הדמוקרטית, נכנס לתפקידו רק לפני קצת יותר משלושה חודשים, והוא הציג את הטיפול בפשיעה בניו יורק, ובמיוחד ברכבת התחתית שלה, כאחת המשימות הדחופות ביותר של העירייה. בעת האחרונה אירעו ברכבת התחתית של ניו יורק שורה של מעשי אלימות פליליים חמורים, כאלה שאין להם רקע לאומני, והם כללו אירועי דקירה וירי, ונוסעים שנדחפו אל מותם מהרציף למסילה. עם כניסתו לתפקיד הבטיח אדמס להגדיל את מספר השוטרים בתחנות וברציפים, ולקיים בהם סיורים רבים יותר.
מושלת ניו יורק קאת'י הוקול שבה ודיברה אמש במסיבת עיתונאים על התופעה הכלל-אמריקנית של אירועי ירי המוניים, תופעה הניצבת בלב המחלוקת בין המפלגה הדמוקרטית שלה לבין המפלגה הרפובליקנית. בצל הגידול החד שחל בעשורים האחרונים במספר אירועי הירי ההמוני ובמספר הקורבנות שנופלים בהם, דורשים הדמוקרטים להחמיר את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, אך הרפובליקנים מתנגדים לכך בתוקף, ומדגישים את הזכות לשאת נשק המעוגנת בחוקה.
אמש, במסיבת העיתונאים, אמרה הוקול: "נמאס לנו לקרוא כותרות על פשע. תושבי כל מדינת ניו יורק עומדים לצדה של העיר הזו והקהילה הזו, ואנחנו אומרים: 'לא עוד. לא עוד אירועים של ירי המוני, לא עוד שיבוש של שגרת החיים, לא עוד גרימת שברון לב לאנשים שרק מנסים לחיות את חייהם כתושבים רגילים של ניו יורק'". מאז תחילת השנה אירעו ברחבי ארה"ב 131 מקרים של ירי המוני. 141 בני אדם נהרגו בהם, ו-547 נפצעו.
העובדים הבריחו את הנוסעים אל רכבת יוצאת
נוסעים שהיו בזירת הירי ברכבת התחתית בזמן התקיפה סיפרו לתקשורת האמריקנית כי בתחילה לא הבינו מה מתרחש. קלייר, שנסעה ברכבת שהותקפה בדרכה למנהטן והייתה עדה לאירוע, אמרה ל"ניו יורק פוסט": "שמעתי כל כך הרבה יריות שאיבדתי את הספירה, אני לא יודעת כמה היו. היו הרבה". היא העידה שראתה את היורה זורק מְכָל כלשהו שהיה מוצת בחלקו העליון: "בהתחלה חשבתי שזה עובד של ה-MTA. לא ייחסתי לזה יותר מדי משמעות". עד ראייה נוסף, סם קרקמו, סיפר לתחנת רדיו מקומית: "דלת הקרון שלי נפתחה, ואז נגלה לפניי בלגן מוחלט – עשן, דם ואנשים צורחים". הוא סיפר שראה ענן עשן מיתמר מתוך הרכבת.
גם ג'וליאנה פונדה, שעובדת בתחנת הרדיו המקומית WNYC, הייתה ברכבת בזמן האירוע, והיא סיפרה ששמעה את היריות בוקעות מהקרון הסמוך. "התגובה של הנוסעים הייתה מעוררת בהלה, כי הם ניסו לברוח אל הקרון שלנו ממשהו שקרה בחלק האחורי של הרכבת. אף אחד מאתנו, בחלק הקדמי, לא ידע מה קורה, אבל אנשים ברחו תוך שהם מסתכלים אחורה, מנסים להידחס קדימה. היו הרבה קולות נפץ, ועשן בקע מקרון אחר".
ג'אנו ליבר, ראש רשות התחבורה המטרופוליטנית של ניו יורק, שיבח אמש את הנוסעים שניסו לעצור את הדימום של נפגעי הירי ובכך אולי הצילו חיים. הוא סיפר כי עובדים של הרכבת התחתית מיהרו לכוון את הנוסעים הנמלטים מהירי אל רכבת סמוכה שעמדה לצאת מהתחנה, כדי לאפשר להם לחמוק מפגיעה נוספת. ליבר העיד שהמעשה הזכיר לו את בלי החנויות שסייעו לנמלטים ממרכז הסחר העולמי בזמן פיגועי 11 בספטמבר 2001.
פורסם לראשונה: 21:38, 12.04.22