בפקיסטן קוראים לו בוגד, בארה"ב הוא גיבור: שאקיל אפרידי משלם מחיר כבד על חלקו בחיסול אוסמה בן לאדן. ב-2 במאי 2011 חוסל מנהיג אל-קאעידה על ידי הכוחות האמריקניים, בפשיטה על הבית שבו הסתתר בעיר אבוטאבד בפקיסטן.
אפרידי גויס על ידי ה-CIA, וניהל עבור סוכנות הביון האמריקנית תוכנית חיסונים - במטרה לאסוף דגימות DNA מבני משפחתו של בן לאדן בבית המסתור, כדי לוודא שהוא אכן נמצא שם. פקיסטן גזרה עליו עונש מאסר כבד, והרופא מוחזק באגף הבידוד בכלא במחוז פונג'ב במרכז המדינה. חוסיין הקאני, שגריר פקיסטן בוושינגטון בזמן החיסול, אמר כי אפרידי מוחזק בכלא "רק כדי ללמד את הפקיסטנים לקח שלא לשתף פעולה עם סוכנות מודיעין מערבית. במקום להודות בנוכחותו של בן לאדן בפקיסטן, הרשויות הפכו את אפרידי לשעיר לעזאזל".
אפרידי כלוא בתא קטן. כשהוא רוצה לחלץ עצמות או להתעמל הוא צועד בתא הלוך ושוב ועושה שכיבות סמיכה. בתא בכלא יש לו עותק של הקוראן, והוא לא רשאי לקרוא ספרים אחרים. כמה פעמים בשבוע הוא מתגלח – בנוכחות סוהר. פקיסטן מטילה הגבלות קשות על התקשורת שהוא יכול לקיים עם אסירים אחרים. בני משפחה יכולים לבקר אותו פעמיים בחודש, אך בין הצדדים מפרידים סורגים ואסור להם לשוחח בשפתם, הפשטו. "הרשויות בכלא אמרו לנו שאנחנו לא יכולים לדבר על פוליטיקה, או על המצב בכלא", אומר אחיו.
לא ברור כמה משמעותי היה התפקיד של אפרידי במציאת בן לאדן – אך הוא נעצר על ידי פקיסטן כמה שבועות אחרי החיסול. הוא לא הורשע בעבירה שקשורה לחיסול. אפרידי הורשע בעבירה על חוק מהתקופה הקולוניאליסטית. בית דין שבטי הרשיע אותו במימון ארגון טרור וגזר עליו 33 שנות מאסר. הממשלים האחרונים בארה"ב מחו נגד מאסרו הממושך - ובין ארה"ב ופקיסטן היו שיחות על חילופי אסירים, אך עסקה לשחרור אפרידי טרם יצאה לפועל. "בואו נהיה ברורים: אפרידי שילם את המחיר הכבד ביותר", אמר מייקל קוגלמן, מהאגף לחקר דרום אסיה במרכז ווילסון בוושינגטון. "הוא הפך שעיר לעזאזל".
אתמול ציינה ארה"ב עשור לחיסול של בן לאדן, כמה שבועות אחרי שהנשיא ג'ו ביידן הודיע שנסיגת ארה"ב מאפגניסטן תושלם עד 11 בספטמבר. בנאום לאומה אמר ביידן שחיסול בן לאדן - האיש שהגה את מתקפת הטרור הגדולה שידעה ארה"ב - הוא הוכחה לך שהכוחות האמריקניים השיגו כבר לפני זמן רב את היעדים הראשוניים שלהם בפלישה לאפגניסטן.
בדבריו לאומה לא הזכיר הנשיא ביידן את שמו של אפרידי. לפי מייקל קוגלמן זה לא מפתיע: הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן עלולה לפגוע ביחסים בין ארה"ב לפקיסטן, ושחרורו של אפרידי לא צפוי לעמוד על סדר היום במגעים בין שתי המדינות. בפקיסטן מעטים חשים אהדה לאפרידי ומזדהים עם כאבו. במשך שנים הצליח בן לאדן לעורר בקרב הפקיסטנים רגשות עזים של שנאה לארה"ב, על רקע חוסר אמון בין המדינות. "כשמישהו עובד עבור סוכנות מודיעין זרה זה פשע בלתי נסלח", מסביר אסד דוראני, לשעבר ראש סוכנות הביון הפקיסטנית. הוא מעריך שהמעצר של ד"ר אפרידי הציל את הרופא מלינץ'.
גם כשארה"ב מתכוננת להשלמת הנסיגה מאפגניסטן, והזיכרונות מימי בן לאדן מתפוגגים, ה"מורשת" של אפרידי ממשיכה להשפיע: בעקבות מבצע החיסול האמון במבצעי חיסונים נפגע קשות - ומשפחות מסרבות לחסן את הילדים נגד מחלות שניתן לרפא, כמו פוליו. מורדים גם תוקפים צוותי חיסונים – ועשרות עובדי מערכת הבריאות נרצחו בעשור החולף.
בינתיים אפרידי נמק בכלא, מנותק מהעולם, מתפלל וצועד בתא הקטן שבו הוא כלוא. "לא מרשים לו להשתמש בטלפון נייד או לקרוא עיתון או ספר", אומר אחיו ג'מיל. "הוא חי בבידוד".