עוד פרטים נחשפו בשעות האחרונות על אחמד אל-עליווי אל-עיסא, הצעיר בן ה-21 שיצא שלשום למסע הרג במרכול בקולורדו ורצח עשרה בני אדם. בני משפחתו בטוחים שהמניע לרצח אינו פוליטי ושהוא סבל מבעיות נפשיות, ומכריו מבית הספר התיכון מעידים שהיה אדם מוזר שסבל מהתפרצויות זעם והסתבך באירועים אלימים, בין השאר בשל תחושתו שמתנכלים לו על רקע מוצאו.
אל-עיסא, שהיגר לארה"ב מסוריה בגיל שלוש, נכנס שלשום בערב (שעון ישראל) לסופרמרקט בעיירה בולדר ופתח באש. אנשים שהיו במקום סיפרו כי הוא עשה זאת בקור רוח, וכי במקום לירות ללא הבחנה לכל עבר הוא צעד בין קונים וירה בהם בזה אחר זה. אחרי שאחד הנפגעים הראשונים צנח אל הקרקע הוא אף התקרב אליו וירה שוב ושוב, מבצע וידוא הריגה. השוטרים שהוזעקו לזירה נזהרו שלא לירות למרכז גופו של אל-עיסא ובמקום זאת כיוונו את נשקם לראשו ולגפיו, משום שחששו כי הוא נושא חגורת נפץ. לבסוף פצעו אותו קל, וכשלכדו אותו מצאו ברשותו רובה, אקדח ואפוד מגן. הוא לא הסביר מדוע ביצע את הטבח, ורק ביקש לדבר עם אמו.
בשעות האחרונות מתבררים עוד פרטים על עברו האלים של אל-עיסא. בני משפחתו ומכריו טוענים כי בעבר היה ילד רגיל שאהב להתרועע עם אחרים, אבל לדברי אחיו, במרוצת השנים הוא נעשה מתבודד, סבל מפרנויות והיה בטוח שיש מי שרודפים אחריו ומבקשים לפגוע בו. לדברי המשפחה, אל-עיסא סבל מהזיות.
המכרים מספרים כי אל-עיסא הרבה להתלונן שבבית הספר מציקים לו ומטרידים אותו, ולפחות אירוע אחד כזה הסתיים בתגובה אלימה מצדו: בשנת 2017 הסתער על חבר לכיתה, נער בשם אלכס, וחבט בפניו. אל-עיסא היה חבר בנבחרת ההיאבקות של התיכון והיה נער חזק במיוחד. לפי העדויות הוא הותיר את חברו לכיתה מדמם, נפוח ומקיא. להגנתו טען אל-עיסא כי הנער כינה אותו "מחבל", נהרג להטרידו ואף צילם אותו ללא רשותו באפליקציית סנפצ'ט ופרסם את הסרטון. הנער המוכה ועדי ראייה מנגד טענו כי לא הייתה שום סיבה נראית לעין להתקפה. אל-עיסא הושעה מבית הספר ובית משפט דן אותו לעבודות שירות.
באירוע אחר, סיפרו מכריו של אל-עיסא, הוא צרח על חבריו לקבוצת ההיאבקות אחרי שהפסיד בקרב, ואיים עליהם שירצח אותם. בעקבות האירוע הזה סילק אותו המאמן מהקבוצה. "הוא נהג לומר שהוא מוסלמי ושאם מישהו ינסה לעשות לו משהו הוא יגיש נגדו תלונה על פשע שנאה", סיפר חברו לקבוצה, אנחל הרננדז. חבריו לספסל הלימודים ולקבוצת ההיאבקות סיפרו כי התנהגותו של אל-עיסא הייתה מוזרה, ואחד מהם העיד כי לא פעם הוא נעמד מאחוריו והציץ באופן מעורר תמיהה מבעד לכתפו.
ביידן על פיקוח הנשק: "אפשר להציל חיים"
עדות לתחושות הניכור, לבידוד החברתי שלו וגם לתחושת הרדיפה שממנה סבל הותיר אל-עיסא ברשתות החברתיות. ב-2019 טען בפוסט בפייסבוק כי אנשים כלשהם, שאותם הגדיר "איסלאמופובים", פרצו לטלפון הנייד שלו, וכי אילו הם היו מניחים לו "אולי" היה מסוגל לנהל חיים נורמליים. בפוסטים אחרים שפרסם בשנה וחצי האחרונות התלונן על כך שאין לו בת זוג ועל דונלד טראמפ. הוא גם כתב על אמונתו המוסלמית, ועל האיסלאמופוביה שהובילה לטבח המוסלמים בכרייסטצ'רץ' שבניו זילנד ב-2019.
מבדיקה ראשונית עולה כי אל-עיסא היה מוכר ל-FBI משום שהיה קשור לאדם אחר שהבולשת הפדרלית ניהלה חקירה בעניינו – לא ברור מאיזו סיבה. החוקרים גילו כי את הרובה שבו השתמש אל-עיסא בטבח הוא קנה שישה ימים בלבד לפני מסע ההרג, ובני משפחתו סיפרו שראו אותו משחק ברובה בבית ודרשו ממנו לחדול מכך. לא ברור אם קנה את הרובה באופן חוקי. אתמול ערכו השוטרים חיפוש בביתו של אל-עיסא, והם עזבו את המקום אחרי כשעה וחצי.
ביממה האחרונה פורסמו שמותיהם של רוב הנרצחים: דני סטרונג (20), נבן סטניסיץ' (23), ריקי אולדס (25), סוזן פאונטיין (59), טרי לייקר (51), אריק טלי (51), קווין מהוני (61), לין מרי (62) וג'ודי ווטרס (65). טלי, שעבד במשטרת בולדר במשך 11 שנה, עבר רק לאחרונה תפקיד כדי להתרחק מאזורי סכנה. הוא היה אב לשבעה, והיה השוטר הראשון שהגיע לזירת הטבח. לייקר עבדה בסופרמרקט ב-30 השנים האחרונות, ובן זוגה, אף הוא עובד המקום, הוא מניצולי הירי.
לפי הרשויות בארה"ב, חלק מהקורבנות הגיעו לחנות כדי לקבל שם חיסון לקורונה. בארה"ב מחולקים חיסונים בין השאר בבתי מרקחת הקשורים בחוזים עם רשתות סופרמרקט שונות.
בעקבות הטבח בקולורדו נשא אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דברים, ובהם הוא שב וקרא, כפי שעושים מנהיגי המחנה הדמוקרטי זה שנים, להדק באופן דרמטי את הפיקוח על הנשק בארה"ב – צעד שגורמים שמרנים מתנגדים לו נחרצות. "אנחנו חייבים לפעול, זה לא צריך להיות נושא מפלגתי", אמר ביידן. "אנחנו יכולים להציל חיים".