בצרפת נערכים היום (שבת) כוחות הביטחון לאפשרות של עוד יום מהומות בעקבות הריגתו של נאהל מרזוק, הנער ממוצא אלג'יראי-מרוקני שנורה השבוע למוות ללא שום הצדקה על-ידי שוטר. בפרבר הפריזאי נאנטר, שבו התגורר הנער, החלה בצהריים הלווייתו, שלבקשת קרוביו נערכת בהשתתפות בני משפחה וחברים בלבד. היא כוללת טקס במסגד וקבורה בבית עלמין סמוך, והועלה חשש שאחרי שתסתיים ייצאו שוב המונים לרחובות ויזרעו הרס.
משרד הפנים הצרפתי עדכן לפני הצהריים כי 1,311 בני אדם נעצרו בלילה האחרון, שהיה ליל המהומות הרביעי ברציפות בערי צרפת. לדברי הרשויות הלילה הזה היה אלים פחות מאלה שקדמו לו, אבל הוא עדיין כלל התנגשויות רבות בין שוטרים למתפרעים צעירים, ונרשמו בו יותר מ-2,500 אירועי אלימות, שכללו הצתת אש וביזה של חנויות. 45 אלף שוטרים נפרסו אמש בערי צרפת כדי להתמודד עם המתפרעים, ו-70 שוטרים וכבאים נפצעו בלילה האחרון לבדו.
אחד ממוקדי המהומות הלילה היה מארסיי, העיר השנייה בגודלה בצרפת, שכמו בפריז גם בה יש קהילה גדולה של מהגרים ממוצא צפון אפריקני. מאות צעירים זרעו שם הרס ובזזו חנויות, ואחת מהן הייתה חנות לכלי נשק שממנה גנבו הפורצים רובי ציד. זירה אחרת הייתה אזור הנמל הישן של העיר, שאותו הרעיד בלילה פיצוץ, אך הרשויות מסרו כי לא נראה שיש שם נפגעים. בסך הכול נעצרו במארסיי לאורך הלילה 80 מתפרעים.
אירועי ביזה והתנגשויות בין שוטרים למתפרעים נרשמו במהלך הלילה גם בפריז ופרבריה ובליון. אחר הצהריים דיווחה התקשורת הצרפתית כי באירוע חריג במיוחד בלילה האחרון, אדם חמוש ברובה ירה בשלושה שוטרים במחוז רון שבמזרח צרפת. לפי הדיווחים, האיש ארב לשלושה מאחורי חומה וירה בהם ברגליים ובמפשעה. "חצינו קו אדום", אמר איש המשטרה המקומית לרשת BFMTV, "לא ראינו כאן דבר כזה קודם לכן, וזה מדאיג מאוד".
החבר טוען: "השוטר השני צעק 'תירה בו'"
המהומות בצרפת, נזכיר, החלו שלשום אחרי התקרית שבה נורה למוות נאהל מרזוק, שליח פיצה שנעצר לבדיקת תנועה בפרבר הפריזאי נאנטר, אבל ניסה לכאורה לברוח ברכבו ואז נורה מטווח קצר בחזה על ידי אחד משני השוטרים שביקשו לבדוק אותו. במשטרה טענו תחילה כי השוטר ירה בו משום שהרכב עמד לדרוס אותו, אך תיעוד שהופץ בהמשך ברשתות החברתיות הפריך את הטענה הזו והראה ששני השוטרים עמדו לצד הרכב, ושהשוטר פתח באש כשנאהל החל לנסוע קדימה – ולא לעברו.
השוטר היורה נעצר עוד באותו היום, ויומיים אחר כך הודיעה התביעה כי הוגש נגדו אישום ראשוני בגין הריגה. לדברי התביעה השוטר פתח באש אף שלא התקיימו כל התנאים הדרושים לכך על פי חוק. גורמים המעורים בחקירה דיווחו כי נאהל מצדו עבר על החוק בכך שנהג ברכב אף שגילו אינו מאפשר לו להחזיק ברישיון נהיגה מלא בצרפת. הם ציינו גם כי בעבר כבר היה מעורב בתקרית שבה סירב להישמע להוראתם של שוטרים שיעצור לבדיקה. כך או כך, לכל הצדדים ברור כי עבירותיו לא הצדיקו ירי מסכן חיים.
היום פורסם ברשתות החברתיות בצרפת סרטון שבו נשמע חברו של נאהל, שלטענתו שהה עם הנער ברכב בזמן שנורה. בסרטון טוען החבר כי מעט לפני הירי איים אחד השוטרים על נאהל במילים קשות ואמר לו: "אני אתקע לך כדור בראש". בהקלטה טוען הצעיר כי החליט לשתף עם הציבור את מה שאירע שם כדי שהכול יידעו את האמת: "הרבה שקרים מופצים ברשתות החברתיות, ואני מתכוון לספר את הסיפור מההתחלה ועד הסוף", הוא נשמע אומר.
לדברי החבר, הוא, נאהל וחבר נוסף נסעו במכונית ברחבי נאנטר, וכשסטו לנתיב המיועד לאוטובוסים החלו שני שוטרים על אופנועים לרדוף אחריהם והורו להם לעצור. החבר, ששמו לא נחשף, סיפר שכשהשוטרים התקרבו אל נאהל אמר לו אחד מהם "דומם את המנוע או שאני יורה בך", ואז היכה אותו בקת האקדח שלו. לאחר מכן הגיע לדבריו השוטר השני, ואז אמר הראשון לנאהל: "אל תזוז או שאני תוקע לך כדור בראש".
לטענת החבר, בשלב זה אמר השוטר השני "תירה בו", ואז השוטר הראשון שב והיכה אותו בקת האקדח. לדברי העד, המכה הזו גרמה לנאהל לשחרר את דוושת הבלם, ובעקבות זאת ירה לעברו השוטר השני וגרם לנאהל להאיץ. "ראיתי שכאב לו", אמר על הפגיעה, "ואז התנגשנו במחסום. פחדתי. יצאתי מהרכב וברחתי. חשבתי שהם עלולים לירות גם בי, אז ברחתי". רשת BMFTV הצרפתית מדווחת כי אימתה את הסרטון, והעיתון "לה פריזיין" דיווח כי ריאיין בעצמו את הנוסע שנשמע בו, וכי זה מסר לו עדות התואמת את זו שבסרטון.
אמו של נאהל: "השוטר ראה ילד ערבי, ולקח את חייו"
בכניסה לבית ההלוויות בנאנטר שבו החל טקס הפרידה מנאהל לא נראו בצהריים שוטרים, וכ-30 גברים צעירים שעמדו שם ביקשו מאנשים שלא לצלם תמונות. גם מנחמים שלא היה להם שום קשר אישי אל הנער ההרוג הגיעו למקום: "אנחנו לא חלק מהמשפחה ולא הכרנו את נאהל, אבל מה שקרה לו נגע בנו מאוד, ולכן באנו לכאן כדי להביע תנחומים", אמר אחד הגברים שעמדו בכניסה. "כולנו שייכים לאותה קהילה דתית".
בכניסה למסגד הגדול של נאנטר התייצבו אחר הצהריים כמה מאות אנשים כדי לחלוק כבוד לנער. סלסביל, צעירה ממוצא ערבי, סיפרה שבאה להביע תמיכה במשפחה: "אני חושבת שחשוב שנתייצב זה לצד זה". מארי, אישה בת 60 שגרה בנאנטר כבר 50 שנה, אמרה שתמיד היו שם בעיות עם המשטרה: "זה פשוט חייב להיפסק. הממשלה לחלוטין מנותקת מהמציאות שלנו". צעיר שהעיד כי היה חבר של נאהל טען: "אם יש לך את צבע העור הלא נכון, המשטרה הרבה יותר מסוכנת לך".
ביממה האחרונה התרבו הקריאות של ידוענים צרפתים לחדול מהאלימות. גם שחקני נבחרת הכדורגל של צרפת פרסמו הודעה מיוחדת עם דרישה לרגיעה, ואחד מהם היה הכוכב הגדול של הנבחרת קיליאן אמבפה, שנחשב מודל לחיקוי עבור צעירים רבים הבאים משכונות נחשלות. "רבים מאתנו באים משכונות קשות, ואנחנו שותפים לכאב ולצער על הריגתו של נאהל בן ה-17", מסרו השחקנים בהודעתם. "אלימות אינה פותרת דבר, ויש דרכים אחרות, בונות ולא-אלימות, לביטוי עצמי. האלימות חייבת להיפסק כדי לאפשר להתאבל, לנהל דו-שיח ולהשתקם".
ההודעה של אמבפה:
לקריאה של כוכבי הנבחרת הצרפתית עשויה להיות משמעות גדולה. שר הפנים של צרפת, ג'רלד דרמאנה, אמר אתמול כי גילם הממוצע של העצורים במהומות הוא 17, ושלטונות צרפת קראו להוריהם של הצעירים בשכונות המועדות לפורענות שלא לאפשר להם לעזוב את הבית בשעות הערב. הפנייה אליהם מצד כדורגלנים המשמשים מודל לחיקוי יכולה לתרום למאמץ.
גם אמו של הנער נאהל, מוניה, אמרה בסוף השבוע כי הזעם שלה אינו מופנה למשטרה כולה. בריאיון לערוץ 5 הצרפתי אמרה האם כי היא כועסת על השוטר שהרג את בנה, אך אינה רואה בשוטרים האחרים אחראים לכך. "הוא ראה ילד קטן עם מראה ערבי, ורצה לקחת ממנו את חייו", אמרה על השוטר. "שוטר לא יכול לשלוף את הנשק שלו ולירות בילדים שלנו".
טיפסו וריססו סיסמאות על אתר ההנצחה
הזעם שהתפרץ השבוע בעקבות תקרית הירי בנאנטר הגיע על רקע טענות ארוכות-שנים לאלימות משטרתית מופרזת, שמופנית בעיקר כלפי שחורים וצרפתים ממוצא ערבי ומוסלמי. לאלה מצטרפות גם תלונות על גזענות כלפי האוכלוסיות הללו, שמתמודדות עם עוני רב. צרפת כבר ידעה בעבר מהומות ענק על רקע ההפעלה של כוח משטרתי נגד בני מיעוטים, בין השאר אלו שאירעו ב-2005 ונמשכו כמה שבועות, ואלה שהתפתחו אחרי רצח העצור השחור ג'ורג' פלויד בארה"ב ב-2020.
אירועי האלימות והביזה השבוע גרמו לשיבושים דרמטיים בתחבורה הציבורית בפריז ובערים אחרות, ובאצטדיון הלאומי סטאד דה פראנס שבפרברי הבירה בוטלו שני מופעים גדולים. למהומות עשויה להיות השפעה גם על מרוץ האופניים המפורסם טור דה פראנס שהחל היום: המרוץ החל בבילבאו שבספרד, וייכנס לתחומי צרפת ביום שני. מארגניו הודיעו כי הם נערכים לאפשרות שיהיה צורך בשינויים.
סימן נוסף לכך שבפריז נערכים לעוד ימים של טלטלה הגיע אחר הצהריים, כשלשכתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון הודיעה שבצל האירועים הוא נאלץ לבטל את ביקורו בגרמניה שתוכנן להתחיל מחר. זה היה אמור להיות הביקור הממלכתי הראשון של נשיא צרפתי בגרמניה זה 23 שנה, והוא תוכנן להימשך עד ליום שלישי.
מעשי ההשחתה כוונו בימים האחרונים לא רק לעבר מוסדות ציבור ובתי עסק, אלא גם לעבר מונומנטים ואנדרטאות. בתמונות מקוממות שהגיעו בסוף השבוע מנאנטר, הפרבר שבו חי נאהל ונורה למוות, נראו מתפרעים מחללים אנדרטה לזכר קורבנות השואה על-ידי ריסוס סיסמאות, טיפוס על קירות והסרת הדגל. האירוע התרחש ביום חמישי, והקונגרס היהודי האירופי גינה אותו בתוקף. "זהו מעשה מביש שפוגע בזכר קורבנות השואה ומחייב גינוי פה-אחד והעמדה לדין של האחראים", מסר הקונגרס.
פורסם לראשונה: 15:24, 01.07.23