בבית המשפט המחוזי בתל אביב הוצג היום (רביעי) הסדר טיעון בפרשת "טלגראס", פרשת רשת הפצת הסמים בטלגרם. הפרקליטות וסנגוריהם של 15 נאשמים הגיעו להסדרים לאחר הליך גישור אצל השופט בני שגיא, הנשיא בפועל של בית המשפט המחוזי בבאר שבע. במסגרת ההסדרים הוחלט כי הנאשמים יורשעו, וכי עונשיהם ינועו בין 22 חודשי מאסר עבור שמונה מהם, לעונשים קלים יותר של עבודות שירות.
ההסדר התאפשר לאחר שבחודש מאי הודה עמוס דב סילבר, הנאשם המרכזי בפרשה, בשורת אישומים במסגרת הסכם טיעון - והוסכם כי ירצה שמונה שנות מאסר.
סילבר היה מייסדה של פלטפורמת הטלגרם "טלגראס" למסחר בקנאביס ומוצריו. הוא הצליח להימלט באוקראינה רגע לפני הסגרתו לישראל, אך נעצר במרץ 2019 בעיר אומן לאחר מצוד שנמשך יומיים. במקביל נעצרו בארץ עשרות ממפעילי הרשת שעמד בראשה.
במסגרת הפרשה הוגשו 28 כתבי אישום נגד עובדים ומנהלים ברשת. סילבר הואשם בגין עבירות של ניהול ארגון פשיעה, סחיטה באיומים ועבירות תיווך וסחר בסמים. בכתב האישום נגדו תוארו תהליכי ההתפתחות של הרשת, "תוך ניצול מאפייניה של פלטפורמת טלגרם שאפשרו תיווך בין סוחרי סמים לבין רוכשיהם, בניצוחה של הנהלת 'טלגראס' ובראשה הנאשם".
המשפט התנהל לאיטו קרוב לחמש שנים, בדיונים שמרביתם התנהלו בדלתיים סגורות, בשל אופיו התקדימי, ההיקף העצום של הראיות הדיגיטליות שנאספו במסגרת החקירה, ריבוי הנאשמים, והסוגיות המורכבות שהתעוררו במהלך המשפט בעניין ראיות דיגיטליות ובעניין האופן שבו יש להחיל את הדין הקיים על העבירות שבוצעו ברשת. הפרקליטות ספגה מכה שעד המדינה ניסה לשים קץ לחייו ולמעשה לא העיד במשפט.
אחרי כשלוש שנים וחצי שבהן היה עצור סילבר, בטרם הוכרע דינו, נקבע כי במקום מעצר מלא הוא ישוחרר למעצר בית באיזוק אלקטרוני עם פיקוח הדוק, והוא אכן יצא לביתו אחרי תקופה ממושכת. סילבר הסכים לעונש בתמורה להקלה על חבריו. במסגרת הסכם הטיעון של סילבר נמחקו עבירות הסחיטה באיומים והדחת קטין לסם, ונשאר האישום בגין ניהול ארגון פשיעה. כאמור, התיק פוצל לשני תיקים, והמרכזי שבהם למעשה הסתיים היום.
עורך הדין איתי רוזין, שייצג שלושה נאשמים, מסר: "היום הגיע לסיומו אחד מהמשפטים הארוכים בישראל. לאחר למעלה מחמש שנים, הסתיים תיק ה'טלגראס' בעונשים נמוכים משמעותית ממה שהפרקליטות דרשה בתחילה. מרבית הנאשמים כבר סיימו לרצות את העונש ולא ישובו למאסר כלל".
עורכי הדין ניר רהט ונועם גוטמן, שייצגו שני נאשמים מטעם הסניגוריה אמרו כי "מדובר בהליך פלילי שנוהל במשך למעלה מחמש שנים. מתחילת ההליך טענו שהפרשה נופחה מעבר לכל פרופורציה ואנו שמחים שלבסוף, לאחר מו"מ ארוך שכלל הליכי גישור, הצלחנו להגיע לתוצאה שעליה כיוונו מלכתחילה".
עו"ד שירן ברגמן, שייצג גם הוא את אחד הנאשמים מטעם הסניגוריה הציבורית, אמר: "בית המשפט קיבל את טענותינו בדבר הנסיבות הייחודיות של הנאשם, שהצדיקו ענישה מתונה ביחס לנאשמים האחרים - והוא לא ירצה עונש מאסר".