מתקפת טרור בבירת אוסטריה: אלמונים פתחו אמש (שני) באש ליד בית הכנסת הגדול בווינה - השטאט טמפל - שנמצא במרכז העיר. בהמשך התברר כי מדובר במתקפת טרור רחבה שהתרחשה בשישה מוקדים לפחות. בטלוויזיה האוסטרית דיווחו על כמה הרוגים באירוע. הרשויות באוסטריה מסרו באופן רשמי כי באירוע נהרגו שני בני אדם וכן שאחד התוקפים חוסל. לבתי החולים הגיעו לפחות 15 פצועים, מהם שבעה במצב קשה, אחד מהם לפחות שוטר.
האירוע החל סמוך לשעה 20:00 (שעון מקומי). המשטרה קראה לתושבי העיר להימנע משהייה במקומות ציבוריים ומשימוש בתחבורה הציבורית. גורמי ביטחון יהודיים אף קראו לקהילה המקומית להוריד כיפות מחשש שמדובר במחבלים.
אחד היורים חוסל מחוץ לכנסיית סנט רופרט. בכמה כלי תקשורת דווח כי הוא נשא על גופו חגורת נפץ, אך המשטרה לא אישרה זאת. נמסר כי חשוד אחד נעצר.
שר הפנים האוסטרי קארל ניהאמר עדכן הלילה במסיבת עיתונאים כי כמה בני אדם נהרגו במתקפה ולפחות מחבל אחד עדיין חופשי. הוא לא מסר מידע על זהות ההרוגים. גורם במשרד הפנים אמר כי אזרח אחד נהרג. ראש העיר וינה מיכאל לודוויג עדכן מאוחר יותר כי אישה שנפצעה במתקפת הירי מתה מפצעיה, ובכך עלה מניין האזרחים ההרוגים לשניים.
במסיבת העיתונאים שב וקרא ניהאמר לתושבים להימנע מלהסתובב במרחב הציבורי במרכז וינה. הוא הוסיף כי כוחות הביטחון מתגברים את הגבולות וכי הילדים אינם נדרשים ללכת לבתי הספר היום. מוקדם יותר אמר כי כמה יחידות של כוחות מיוחדים מנהלים מצוד אחר המחבלים והוסיף כי הם "ניידים, חמושים ומסוכנים".
קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ אמר כי מדובר ב"מתקפת טרור דוחה". "אנו עוברים כעת שעות קשות. אני רוצה להודות לכל צוותי החירום שמסכנים את חייהם למען הביטחון שלנו, במיוחד היום. המשטרה תפעל בתקיפות נגד מבצעי הפיגוע", כתב בטוויטר.
אף שהמניע למתקפה טרם התברר, קורץ אמר כי לא ניתן לשלול את האפשרות שמדובר במתקפה אנטישמית, בהתחשב בכך שהירי החל מחוץ לבית הכנסת הראשי של וינה. בית הכנסת היה סגור באותה עת.
המתקפה אירעה שעות ספורות לפני כניסתן לתוקף של מגבלות חדשות בעקבות ההתפרצות המחודשת של נגיף הקורונה. בשעת הירי, אנשים רבים בילו בברים ובמסעדות לפני סגירתם עד סוף החודש.
הרב שלמה הופמייסטר סיפר שראה מחבל אחד לפחות יורה באנשים שישבו בברים ברחוב מתחת לחלון ביתו. "ירו לפחות 100 קליעים ממש מחוץ לבניין", אמר.
לדברי הרב, "לכל הברים יש שולחנות בחוץ. זה היה הערב האחרון לפני הכניסה לסגר (בגלל הגבלות הקורונה). החל מחצות כל הברים והמסעדות באוסטריה ייסגרו למשך חודש, והרבה אנשים כנראה רצו לנצל את הערב הזה כדי לצאת".
מדובר באזור שבו מתגורר ציבור יהודי לא גדול, אך הוא מוכר בכך שגם חוזה המדינה בנימין זאב הרצל התגורר לא רחוק.
ראש הקהילה היהודית בווינה, אוסקר דויטש, אמר כי כל בתי הכנסת, בתי הספר היהודיים, מוסדות הקהילה היהודית, מסעדות וסופרמרקטים כשרים בבירת אוסטריה יישארו סגורים היום כאמצעי זהירות. בציוץ בטוויטר הוסיף דויטש כי "הקהילה היהודית בווינה נמצאת בקשר הדוק עם המשטרה. כולנו נקראים להמשיך ולהישאר בבתים".
חברי הקהילה היהודית קיבלו אמש הודעה מגורמי הביטחון הקהילתיים כי אין אישוש לכך שמדובר במתקפה אנטישמית, אך "שלושה מתנקשים עדיין מסתובבים חופשי", לשון ההודעה. עם זאת, חברי הקהילה התבקשו להיות מוכנים למקרה שנסיבות האירוע יתבררו בכל זאת כבעלות רקע אנטישמיות - והתבקשו לנעול דלתות בבתי הכנסת ולהישאר בפנים.
מדובר בבית הכנסת שמאובטח על ידי שני שוטרים חמושים לאורך כל שעות היממה. סמוך למקום נמצאת גם מסעדה כשרה. גורמים ישראליים אמרו כי טרם נמסרו פרטים רשמיים על המקרה - אך ככל הנראה אדם התקרב לבית הכנסת ופתח באש לעבר שוטר. כמו כן, אחד משליחי חב"ד בעיר אמר כי אין נפגעים בקרב הקהילה המקומית, מכיוון שבית הכנסת היה סגור.
באוגוסט 1981 אירעה מתקפת טרור בבית הכנסת, אז ירו מחבלים לעבר המקום. שני בני אדם נרצחו ועשרות נפצעו.
מנהיגים ברחבי אירופה גינו בתקיפות את הירי. נשיא צרפת עמנואל מקרון צייץ בטוויטר כי "הצרפתים חולקים את ההלם והצער של העם האוסטרי". מקרון הוסיף כי "זו אירופה שלנו. אויבינו חייבים לדעת עם מי יש להם עסק. לעולם לא ניכנע". ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה וראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס הביעו הלם וצער בעקבות המתקפה.
גם בארה"ב גינו את המתקפה. היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, רוברט אובראיין, אמר כי האמריקנים מתפללים למען תושבי וינה. "אין שום הצדקה לשנאה ולאלימות מסוג זה. אנחנו עומדים לצד אוסטריה, צרפת ואירופה כולה במאבק בטרור", אמר אובראיין.
המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי הוא ורעייתו ג'יל מתפללים למען קורבנות "מתקפת הטרור המחרידה בווינה" ולמען משפחותיהם. בציוץ בטוויטר הוסיף ביידן כי "כולנו חייבים להיות מאוחדים נגד שנאה ואלימות".
הפיגוע בווינה בא בשעה שבכמה מדינות באירופה עלה חשש מפיגועים. בגרמניה השכנה נחשף רק לפני כשבועיים כי יש חשד שרצח תייר בתחילת החודש שעבר בדרזדן היה למעשה פיגוע איסלאמיסטי, וצרפת ספגה שורה של פיגועים וניסיונות פיגוע לאחרונה במסגרת נקמה של איסלאמיסטים קיצוניים על פרסומן של קריקטורות הלועגות לנביא מוחמד במגזין הסאטירי "שרלי הבדו".
מקרון הגן בתוקף על פרסום הקריקטורות בשם חופש הביטוי וטען שהאיסלאם היא "דת במשבר". על רקע הדברים האלה התפתח עימות בינו לבין העולם המוסלמי בראשות טורקיה. נגד מקרון וצרפת נערכו הפגנות שנאה בשלל מדינות מוסלמיות, ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר שמקרון "זקוק לטיפול נפשי".
פורסם לראשונה: 21:41, 02.11.20