הוא נפגש עם חמיה של בתו של דונלד טראמפ. הוא כתב מכתב שמגנה את ניסיון ההתנקשות בטראמפ. והוא מיהר לברך את הנשיא הנבחר על ניצחונו.
המהלכים האלה של אבו מאזן הם חלק מאסטרטגיה רחבה לשקם את יחסיו עם נשיא ארצות הברית החדש-ישן דונלד טראמפ, לאחר שזה העניק גיבוי חסר תקדים לישראל בכהונתו הראשונה. כך נכתב בכתבה מקיפה ב"ניו יורק טיימס" על דרכי הפעולה של יו"ר הרשות, לפני - וגם אחרי - בחירת טראמפ לנשיא.
2 צפייה בגלריה
מכתב מאבו מאזן לדונלד טראמפ בעקבות ניסיון ההתנקשות בו
מכתב מאבו מאזן לדונלד טראמפ בעקבות ניסיון ההתנקשות בו
אבו מאזן וטראמפ, והמכתב שהעביר יו"ר הרשות הפלסטינית אחרי ניסיון ההתנקשות: "מכתב יפה מאוד"
(צילום: AFP)
הניסיונות של אבו מאזן להגיע לטראמפ החלו זמן רב לפני הבחירות. איש הקשר היה לא פעם מסעד בולוס, חמיה של טיפאני טראמפ, בתו של הנשיא ה-45, וכעת גם הנשיא ה-47. בולוס הוא איש עסקים לבנוני-אמריקני, שמאז שבנו מייקל נישא לבתו של טראמפ, הפך לגורם משמעותי במעגל המקורבים של טראמפ.
בולוס תמך בטראמפ כבר בקמפיין הראשון שלו, ונעשה מעורב יותר בפוליטיקה האמריקנית אחרי שנפגש איתו בבית הלבן בחג המולד של 2019. גם בקמפיין הבחירות לנשיאות ב-2020 סייע בולוס לטראמפ, אבל התפקיד שלו התרחב מאוד מאז שבנו נשא את טיפאני לאישה ב-2022. בקמפיין האחרון בולוס עזר לטראמפ לחזר אחר קולותיהם של ערבים-אמריקנים במדינות המפתח בבחירות – במהלך שהתברר כמוצלח מאוד.
אבו מאזן פגש את בולוס בשולי כינוס העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר, בניו יורק. בזמן שבכירים פלסטינים תיארו את המפגש כניסיון של אבו מאזן להגיע לטראמפ, בולוס אמר ל"ניו יורק טיימס" כי זה "אישי לחלוטין", ואמר כי לא עדכן את טראמפ על הפגישה – לפניה או אחריה. הבכיר הפלסטיני זיאד אבו עמר, שנכח בפגישה ונחשב למקורבו של אבו מאזן, אמר כי בולוס העביר את רצונו של טראמפ לסיים את המלחמות בעולם, כולל בעזה.
בולוס וד"ר בשארה בהבה - פלסטינית-אמריקנית התומכת בטראמפ - אמרו כי הצליחו להעביר מכתב מאבו מאזן לטראמפ ביולי, שבו יו"ר הרשות גינה את ניסיון ההתנקשות. טראמפ הגיב כי המכתב היה "יפה מאוד", והכריז כי "הכול יהיה טוב". לדברי אבו עמר, "אנחנו רוצים לשמור על מערכת יחסי עבודה טובה, כי אי אפשר להתעלם מהתפקיד של ארצות הברית בפתרון הסכסוך".
לפי בהבה, במפגש עם בולוס בספטמבר אמר אבו מאזן כי הוא מוכן להגיע לשלום עם ישראל על בסיס פתרון שתי המדינות, והביע הסכמה לאפשר משקיפים בינלאומיים במדינה פלסטינית עתידית, כדי להבטיח את ביטחונה של ישראל. בולוס אמר בריאיון לרשת LBCI הלבנונית כי טראמפ נערך להסכם חדש מול איראן. "זה יהיה הסכם מקובל על האיראנים, על המדינות השכנות ועל ארה"ב", אמר.
בולוס, שתואר בריאיון על-ידי הרשת הלבנונית כ"יועץ טראמפ לענייני ערבים", הדגיש כי מדיניותו תהיה לקדם שלום במזרח התיכון. לגבי סוגיית לבנון אמר כי עבור פתרון עתידי אין בעיה עם החזקת נשק "אישי או בינוני" על ידי גורמים לבנונים, וכי הבעיה היא עם "נשק אסטרטגי וכבד" – זה שנמצא בידי חיזבאללה.
עם הבחירות, וניצחונו של טראמפ, אבו מאזן היה מהראשונים לברך אותו - בדיוק כמו ראש הממשלה בנימין נתניהו. אבו מאזן היה בקשר עם טראמפ בחודשים האחרונים, ולדברי השניים, המנהיג הפלסטיני הבטיח לו כי "לא תהיה לחימה, לא פלישות ולא מתקפות", ממדינה פלסטינית עתידית.
2 צפייה בגלריה
מסעד בולוס (במרכז) עם יו"ר בית הנבחרים מייקל ג'ונסון וחברת הקונגרס הרפובליקנית ליסה מקליין
מסעד בולוס (במרכז) עם יו"ר בית הנבחרים מייקל ג'ונסון וחברת הקונגרס הרפובליקנית ליסה מקליין
מסעד בולוס (במרכז) עם יו"ר בית הנבחרים מייקל ג'ונסון
(צילום: AP)
מלשכת אבו מאזן נמסר שלשום כי יו"ר הרשות הפלסטינית שוחח עם טראמפ, איחל לו בהצלחה, והביע את שאיפתו לעבוד איתו "למען השגת שלום צודק וכולל". מלשכת יו"ר הרשות הפלסטינית נמסר כי טראמפ אישר שיפעל לסיום המלחמה והביע נכונות לעבוד עם יו"ר הרשות הפלסטינית וגורמים נוספים באזור כדי להשיג שלום.
בהודעת לשכת אבן מאזן צוין כי יו"ר הרשות הפלסטינית הדגיש את "המחויבות של הפלסטינים להגיע לחופש, הגדרה עצמית ומדינה, בהתאם לחוק הבינלאומי", והוסיף: "אנחנו נישאר איתנים במחויבותנו לשלום, ואנו בטוחים שתחת הנהגתך, ארה"ב תתמוך בשאיפות הלגיטימיות של העם הפלסטיני".
בכיר ברשות הפלסטינית סיפר ל-ynet כי "אבו מאזן נמצא בקשר טוב מאוד עם הנשיא הנבחר. הקשר נוצר בשנה האחרונה, והוא הרבה יותר טוב מאשר הקשר עם הנשיא היוצא ג'ו ביידן". הבכיר סבור כי בשל כך, "ברשות מברכים על היבחרו, עם הסתייגות קלה - אם באמת טראמפ יפעל להקמת מדינה פלסטינית הלכה למעשה".
הפלסטינים זוכרים לרעה את כהונתו הראשונה של טראמפ, שבמהלכה סגר את ברז המימון לאונר"א וכן את משרד אש"ף בוושינגטון, אחרי ששנה קודם לכן העביר את שגרירות ארה"ב לירושלים והכריז עליה כבירת ישראל המאוחדת. ב-2020 טראמפ הכריז על "עסקת המאה" להסדר מדיני עם ישראל, שאותה הפלסטינים דחו על הסף כ"אסון שפוגע בזכויותיהם" - מאחר שלא כללה הקמת מדינה פלסטינית.