הצעת חוק חדשה הונחה היום (יום ב') על שולחן הכנסת ולפיה היועמ"שית לא תייצג את הממשלה בערכאות משפטיות. זאת, על רקע המאבק המתנהל בין הממשלה ובין היועצת הנוכחית גלי בהרב-מיארה. בהצעת החוק שהגישה ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית), ועברה את הלשכה המשפטית של הכנסת נכתב: "סמכויות היועץ המשפטי לממשלה בתחום הייצוג במשפט הציבורי מעולם לא עוגנו בחקיקה, בדומה למרבית סמכויותיו, על אף שיש להן השלכות כבדת משקל על שיטת הממשל בישראל".
1 צפייה בגלריה
בהרב-מיארה וסון הר מלך
בהרב-מיארה וסון הר מלך
בהרב-מיארה וסון הר מלך
(צילום: יואב דודקביץ', שלו שלום)
עוד נכתב: "גם בקרב שופטי בית המשפט העליון עצמם לא ניתן למצוא אחידות באשר לשאלת המצב המשפטי המחייב בסוגיה. לאורך השנים הנושא עורר מחלוקת בין הדרג המדיני לבין היועצים המשפטיים לממשלה ואף בקרב שופטי בית המשפט העליון (בפרט בשנים האחרונות)".
בהצעה נכתב כי מאז תחילת כהונת הממשלה ה-37, "פועלת בעקביות היועצת המשפטית לממשלה באופן לעומתי מובהק כנגד ממשלת ישראל ושריה, מצב חסר תקדים בתולדות מדינת ישראל מאז הקמתה. בכך הלכה למעשה היועצת המשפטית לממשלה מונעת כמעט כל ניסיון של הדרג המדיני לממש את מדיניותו, בהתאם לנהוג בכל דמוקרטיה מערבית".
ובהמשך צויין: "מצב זה, הבעייתי כשלעצמו, בעייתי שבעתיים לנוכח האופן בו פעלה כיועצת משפטית לממשלה הקודמת, הממשלה ה-36. בהתאם, היועצת המשפטית לממשלה מונעת פעם אחר פעם מהממשלה ושריה להציג את עמדתם בפני בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, בשאלות מהותיות, ערכיות ובעלות משקל ציבורי רב. הכלל – ולפיו היועץ המשפטי לממשלה מייצג את עמדת הממשלה כפי שהדרג המדיני משקף לו – הפך לחריג, ואילו החריג – ולפיו היועץ המשפטי לממשלה מצטרף לעמדת העותרים וחולק על עמדת הדרג המדיני, באופן מלא או חלקי – הפך לכלל".
בסיכום ההצעה נכתב כי מוצע לקבוע בחוק-יסוד: הממשלה, בצורה מפורשת, כי בכל הליך, לפי שיקול דעתם, יוכלו ראש הממשלה, הממשלה או השרים להציג בפניי בית המשפט את עמדתם בנפרד, לרבות באמצעות עורך דין פרטי, ללא צורך באישורה של היועצת.
בשבוע שעבר נפלה בכנסת הצעה להדחתה של בהרב-מיארה. 40 חברי כנסת תמכו בהצעה ו-41 התנגדו לה. כינוס המליאה הגיע לאחר חשיפת החתימות על המכתב להדחתה, יוזמה שנחשפה לראשונה בחודש שעבר ב-ynet, שבעקבותיה פנה שר התקשורת שלמה קרעי למזכיר הממשלה יוסי פוקס וביקש לאשר דיון בנושא הדחתה. בפנייתו ציין כי גם שרים שלא חתמו הודיעו שיתמכו ביוזמה, ולפיכך קיים רוב בממשלה.
הפלת ההצעה התאפשרה בזכות תכנון של ראש האופוזיציה יאיר לפיד, יחד עם יתר הסיעות. חברי האופוזיציה סיכמו על ניהול הדיון ללא התנגדויות וצעקות, במטרה "להרדים" את הקואליציה שלא תבצע גיוס. במהלך הדיון הם המתינו, וברגע ששר המשפטים יריב לוין סיים את טיעוניו רצו מיד להצביע.
דברי לוין במליאה - וצהלות האופוזיציה
(צילום: ערוץ כנסת)

יו"ר הקואליציה אופיר כץ שם לב למתרחש במהלך הדיון, והעביר לשר לוין במהלך נאומו במליאה פתק שעליו כתוב "אל תרד, הם רוצים להפיל. אני מגייס". כלומר, מגייס חברי כנסת להצבעה על החוק, שלבסוף כאמור נפל על חודו של קול אחד.
גורם פוליטי בכיר אמר לאחר נפילת ההצעה כי "ההצבעה בכנסת מוכיחה שאין רוב אמיתי ליוזמה להדחת היועמ"שית". לדבריו, "שרים נעלמו מהמליאה ללא קיזוז - וידעו למה הם עושים את זה. ככה אי-אפשר להדיח יועמ"שית. ברגע האמת הקואליציה ברחה". מההצבעה נעדרו שר הכלכלה ניר ברקת, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט ויו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין.
גורם בכיר בקואליציה טען כי חברי האופוזיציה הפרו קיזוזים "בצורה בוטה - באופן חסר תקדים שלא נעשה במשכן מעולם". לדבריו, "לשבור נוהג של שנים בכנסת ולקרוא לזה 'תרגיל', זה ביזיון וזו הסיבה היחידה שההצבעה נפלה. בשבוע הבא ההצבעה תעלה מחדש ותעבור".
השר לוין אמר במהלך הדיון כי "הכללים שנקבעו בשעתו לעניין הליכים של החלפת יועץ משפטי לממשלה קובעים שניתן להעביר אותו מתפקידו באחד מארבעה תנאים, והאחד מהם מתקיים - כאשר יש חילוקי דעות המונעים שיתוף פעולה יעיל". לדבריו, "אני אומר את זה בצער רב, אני חושב שהמערך של הייעוץ המשפטי לממשלה כפי שעובד היום לא פועל על מנת לעבוד באופן יעיל ולסייע לממשלה, אלא על מנת להכשיל אותה ולהבטיח שהיא לא תוכל לקדם ולממש את מדיניותה".