כלי רכב לביצוע עבודות עפר הוצת הלילה (בין שני לשלישי) בגליל העליון, ככל הנראה על רקע סחיטת דמי חסות של עברייני פרוטקשן. שלושה חשודים מטובא, המוכרים למשטרה מעבירות פרוטקשן, נעצרו בתום סריקות נרחבות.
השופל שהוצת היה שייך לקבלן אזרחי בעבודות לפיתוח בגליל העליון, והוא שימש לעבודות עפר והנדסה. הדיווח על ההצתה התקבל במשטרה אמש סמוך לשעה 22:00. "מרגע קבלת הדיווח נפרסו עשרות מחסומים במחוז הצפוני על-ידי השוטרים ולוחמי מג"ב בצירים מרכזיים לאיתור החשודים במעשה", מסרה המשטרה. "תוך זמן קצר הצליחו הכוחות להתחקות אחר שני רכבים ולבצע את מעצרם סמוך לצומת מחניים".
החשודים, תושבי הכפר טובא זנגריה, הועברו לחקירה שבסיומה יוחלט אם לבקש מבית המשפט להאריך את מעצרם. "משטרת ישראל מפעילה את כל האמצעים העומדים לרשותה על מנת להילחם בתופעה ותעשה ככל הנדרש כדי להבטיח את שלום המתלוננים, לעצור את העבריינים במטרה להביאם לדין", הוסיפה המשטרה.
בשבועות האחרונים, בצל המאמצים לשיקום הצפון מנזקי המלחמה, הרימו את ראשם שוב עברייני הפרוטקשן. זוהר כהן, רכז תנועת "עד כאן" של בעלי העסקים בגליל העליון ובגולן נגד הפרוטקשן, מסר בתגובה להצתה הלילה כי "כל מה שהזהרנו מתחיל להתממש. מזמן כבר ידוע שכל קבלן שעובד צפונית לטובא חייב לקבל 'שמירה' מארגוני הפרוטקשן - ואם לא הם ייכנסו בו חזק". כהן הדגיש כי זה "עצוב, מרתיח דם ומקומם ששיקום נזקי המלחמה וההרס בצפון יהיה מותנה בשימון ארגוני הפרוטקשן".
בריאיון ל-ynet בשבוע שעבר אמר ניצב משנה אלי סילוק, מ"מ מפקד מרחב כנרת במחוז הצפוני, כי "זה היה ברור לנו שזה יקרה, זה רק עניין של זמן. ידענו שנחזור לשגרה, גם החיובית וגם הפחות". לדבריו, "זה גורם לי לכאב עצום. אני חי פה, המשפחה שלי כאן, ואני שומע על האנשים האלה שפשוט רוצים לעבוד ולהתפרנס בכבוד, ומישהו מנסה לסחוט אותם". המשטרה, הסביר סילוק, נערכה מבעוד מועד ל"יום שאחרי" המלחמה, מתוך הבנה שהזרמת משאבים לצפון לצורך השיקום תמשוך אליה גם גורמים פליליים.
"היינו מוכנים לזה", הוא אמר, "התחלנו לדבר על התוכניות שלנו כבר לפני שלושה-ארבעה חודשים". לדבריו, המשטרה פועלת בכמה מישורים: הגברת נוכחות בשטח, שיתוף פעולה עם הרשויות וצה"ל לנוכח הצעדים שנעשים במרחב להחזרת השגרה אליו, ופגישות עם גורמים בשטח כדי להעלות את הנושא לסדר היום ולרכוש אמון. "הבנו שזה יבוא, וזה בא מהר", הוא הסביר.
אחד הגורמים המקשים על עבודת המשטרה הוא היעדר שיתוף פעולה מצד הנפגעים, שחוששים להתלונן ו'להיענש' בשל כך במחיר חורבן מטה לחמם. אל מול ארגוני הפשע החזקים, התושבים מביעים אי-אמון במשטרה, חשים כי אין משילות באזור - ושאיש לא יוכל להגן עליהם מפני נקמה אם יבחרו להתלונן. "הציבור לפעמים מעדיף לשלם ולהגיע לאיזשהו הסדר ולא לערב את המשטרה", אמר סילוק, "אני יכול רק להצטער על כך. אני חושב שהציבור צריך להבין שאם הוא לא ישתף איתנו פעולה, לא ידווח, לא יבוא ולא יפנה אלינו - זה יקשה עלינו לבצע את מלאכתנו".
עם זאת, לפי סילוק המשטרה פועלת גם במקרים שבהם אין תלונה רשמית - בין אם על בסיס מידע שאזרחים מסרו לה, ובין אם כשהיא חושדת שנזקים שנגרמו לאזרחים בוצעו על רקע דרישות דמי חסות. "כדי לפתוח בחקירה המשטרה לא צריכה תלונה", הוא קבע. "היא צריכה רק שיובא לידיעתה שנעברה עבירה, ואז היא צריכה לפתוח בחקירה".