מתנגדי משטר האייתוללות באיראן מציינים היום (שבת) את יום השנה הראשון למות הצעירה מהסא אמיני, שמותה אחרי שנעצרה על ידי משטרת המוסר של טהרן הצית אז מחאת ענק שדוכאה באכזריות רבה בידי המשטר. באיראן נערכו מבעוד מועד לאפשרות של הפגנות מחודשות ביום השנה למות אמיני, ולפי הדיווחים כוחות ביטחון גדולים נפרסו במוקדים שונים ברפובליקה האיסלאמית, בעיקר במחוז כורדיסטן בצפון-מערב המדינה, המחוז שממנו הגיעה אמיני.
כחלק מהכוננות המוגברת ארגוני זכויות אדם דיווחו כי שלטונות איראן עצרו את אביה של אמיני בביתו בעיירה סאקז שבמחוז כורדיסטן, על מנת למנוע ממנו לערוך טקס אזכרה ליד קברה. למרות הדיכוי שמפעיל המשטר דווח היום על הפגנות שנערכו בכמה מוקדים. גם גולים איראנים ערכו הפגנות בשלל מוקדים בעולם, אחרי שאתמול ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי הודיעו על סנקציות חדשות נגד המשטר כעונש על הפגיעה שלו בזכויות אדם.
מחאת הענק שזכתה לכינוי "מחאת החיג'אב", נזכיר, פרצה אחרי מותה של הצעירה הכורדית-איראנית בספטמבר אשתקד. אמיני בת ה-22 נעצרה על-ידי משטרת המוסר כשבאה לביקור עם בני משפחתה בטהרן, ועדי ראייה סיפרו שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת בטענה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה, החיג'אב. במהלך המעצר קרסה אמיני ושקעה בתרדמת, ואחרי שלושה ימים היא מתה בבית החולים. משפחתה טוענת שהוכתה ושעל גופתה נראו חבלות, ואילו המשטר טוען כי סבלה ממחלות רקע וכי לא ספגה אלימות כלשהי.
בעקבות מותה יצאו המוני איראנים לרחובות, והמחאה שהחלה תחילה כהבעת התנגדות לחוקי הצניעות הנוקשים של הרפובליקה האיסלאמית ודרישה להרחבת חירויות הפרט התרחבה במהרה לכזו שמכוונת נגד המשטר האיסלאמיסטי בכללותו, עם קריאות "מוות לדיקטטור" נגד המנהיג העליון עלי חמינאי. נשים מילאו תפקיד מרכזי בהפגנות ההן, ובסרטונים שהועלו אז לרשת הן נראו בין השאר מסירות את כיסוי הראש שלהן, שורפות אותו בהתרסה - וגוזרות את שיערן.
המחאה העממית הזו הייתה אחת הגדולות ביותר נגד משטר האייתוללות מאז עלייתו לשלטון במהפכה האיסלאמית של 1979, אבל בתוך כמה חודשים דעכה בעקבות הדיכוי האכזרי שהפעיל השלטון. ארגוני זכויות אדם מעריכים כי כוחות הביטחון האיראניים הרגו במהלך ההתנגשויות עם המפגינים 551 בני אדם – בהם 71 ילדים ובני נוער – וכי עוד 22,000 נעצרו. הממשלה בטהרן דיווחה מצדה על עשרות הרוגים מקרב אנשי כוחות הביטחון, והאשימה כי מאחורי מה שהיא מכנה "מהומות" עמדו אויביה בעולם.
בניסיון להטיל אימה על מתנגדי המשטר, איראן אף הוציאה להורג שבעה בני אדם שהיו מעורבים בהפגנות, מהלך שעורר בזמנו זעם רב במערב. הזעם הזה רק גבר כאשר באותה עת דווח על הסיוע שהחלה איראן לספק לרוסיה במלחמה באוקראינה. אבל הגינויים וגם סנקציות שהוטלו עליה לא מנעו מאיראן להמשיך בדיכוי, ולמעשה היחס של המשטר לנשים שמפרות את כללי הצניעות רק הוחמר מאז.
במהלך המחאה אמנם נעלמו אנשי משטרת המוסר מהרחובות, ואף דווח כי המשטר שוקל לפרק את הארגון, אבל מאז הם חזרו לפעול ומצלמות מעקב הותקנו בניסיון לאכוף באופן הדוק יותר את כללי הצניעות. השלטון הצהיר כי עטיית חיג'אב היא "אחד מעקרונות הרפובליקה האיסלאמית" והורה למוסדות ציבוריים ולבתי עסק פרטיים לסרב להעניק שירות לכל אישה שמתעלמת מהחובה להסתיר את שיערה. אמנם יש עדיין נשים שמעיזות להיראות בפומבי ללא חיג'אב, בעיקר בשכונות העשירות והליברליות יותר של צפון טהרן, אך בפרלמנט האיראני מקדמים כעת חוק שיחמיר את העונשים שיוטלו עליהן.
בשבועות האחרונים, לקראת יום השנה למות אמיני, דיווחו ארגוני זכויות אדם כי משטר האייתוללות מגביר מחדש את הדיכוי שלו במטרה למנוע הפגנות מחודשות, וב-Human Rights Watch דיווחו כי קרובי משפחה של לפחות 36 מבין אלו שנהרגו בעימותים אשתקד נחקרו, נעצרו, הועמדו לדין וחלקם כבר נשלחו למאסר. לפי הדיווחים גם עיתונאים ועורכי דין נעצרו, ספגו איומים ואף פוטרו מעבודותיהם בשבועות האחרונים. "השלטונות האיראניים מנסים לחנוק את ההתנגדות על מנת למנוע את ציון יום השנה למות אמיני", האשימו בארגון.
כחלק מהכוננות באיראן ליום השנה דווח כי כבר בשבוע שעבר הזהירו גורמי מודיעין את אביה של אמיני, אמג'ד, מקיום טקס אזכרה עבורה - אחרי שבספטמבר נעצר גם אחד מדודיה, שלפי הדיווחים נמצא גם כעת מאחורי סורג ובריח. היום, אחרי שאביה הצהיר כי בכוונתו לערוך בכל זאת טקס לזכרה, דיווחו ארגוני זכויות אדם שהשלטונות האיראניים עצרו אותו לזמן קצר ומנעו ממנו לצאת מביתו. "אמג'ד אמיני נמצא במעצר בית. כוחות הביטחון מונעים ממנו לבקר את קבר בתו", דיווחו ב-Human Rights Watch.
סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א הכחישה את הדיווחים על מעצר האב, והאשימה שהם נועדו "להסית את האוכלוסייה" ולעודד הפגנות. בדיווח באירנ"א נטען שהעיירה סאקז שבה מתגוררת המשפחה "שקטה לחלוטין" וכי קריאות שנשמעו לפתוח היום בשביתה כללית במחוז כורדיסטן לא נענו, "בגלל הערנות של האנשים והנוכחות של כוחות הביטחון והצבא", לשון הדיווח. גורם בממשל המקומי שצוטט באירנ"א טען גם כי לפנות בוקר נעצרו "סוכנים שקשורים לארגונים אנטי-מהפכניים (כלומר כאלו שמתנגדים למהפכה האיסלאמית)". לטענתו, הם תכננו לחולל "כאוס" באזור.
למרות הנוכחות הביטחונית הגדולה שמורגשת באיראן, נפוצו היום תיעודים ברשתות החברתיות שמעידים כי הפגנות מסוימות כן התקיימו, לפחות בעיר כראג' ששוכנת מערבית לטהרן ובעיר משהד בצפון-מזרח המדינה. באחד התיעודים מכראג' נראית קבוצה של מפגינים שקוראת: "אנחנו אומה מפוארת, נשתלט בחזרה על איראן". נהגים שחלפו בסמוך נשמעים צופרים להם כאות תמיכה. סוכנות הידיעות רויטרס הדגישה כי אינה יכולה לאמת את אמינות הסרטון שהופץ.
הפגנות נערכו היום כאמור בשורה של מוקדים בעולם, מפריז ועד טורונטו, תחת הסיסמה "אימרו את שמה!". רבים מהמפגינים חזרו בהפגנות על הסיסמה שהפכה למזוהה יותר מכל עם מחאת החיג'אב: "נשים, חיים, חירות".
אמש, בערב יום השנה למות אמיני, הודיעו ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי על סנקציות חדשות נגד המשטר, בכלל זאת על גורמים איראניים שהיו מעורבים בדיכוי המחאה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שדווקא מקדם כעת עסקת שבויים מול איראן שתשחרר לידיה שישה מיליארד דולר שהוקפאו בגלל הסנקציות, הביע אמש סולידריות עם מתנגדי המשטר. "רק האיראנים יכריעו את גורל ארצם, אבל ארה"ב נותרת מחויבת לעמוד לצדם", מסר.
משרד החוץ האיראני מתח ביקורת על הסנקציות החדשות וטען שהן "לא חוקיות ולא דיפלומטיות", ובמסר של התרסה נועד היום הנשיא האיראני איברהים ראיסי עם בני משפחותיהם של פעילים במיליציית הבסיג' שלקחו חלק בדיכוי המחאה ונהרגו בעימותים אשתקד. גם אתמול ושלשום נועד ראיסי עם קרוביהם של אנשי כוחות הביטחון שנהרגו, ואחרי המפגש עמם ביום חמישי, בעיר משהד, הוא בירך על "הכישלון המביך של האויב לערער את היציבות באיראן".