פסימיות בישראל לאחר תשובת חמאס להצעה לעסקת חטופים, שהוגדרה כ"אחת הקיצוניות ביותר שהיה יכול להציג". במהלך החג ניתחו בישראל לעומק את תשובת חמאס והגיעו למסקנה שהסיכויים לעסקה בתנאים האלה הם אפסיים.
בישראל אמרו כי התשובה להצעה שהציג נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן היא למעשה "נון סטארטר", ומתחו ביקורת גם על האמריקנים. אמש (רביעי) קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו הערכת מצב בטלפון עם הצמרת הביטחונית, בעקבות תשובת חמאס.
בכירים בישראל אמרו כי חמאס הגיע למסקנה שמצבה של ישראל קשה, ושהוא יכול להציב תנאים בלתי אפשריים. כך למשל, חמאס מתנגד למתן זכות וטו לישראל על זהות האסירים "הכבדים" שישוחררו בתמורה להחזרת החיילות החטופות, אף שישראל הסכימה להתפשר על וטו למחצית מ-200 האסירים "הכבדים", כלומר על 100 בלבד.
בנוסף, חמאס דורש שביטול המסדרון ההומניטרי יוקדם מסוף שלב א' לתחילת שלב א' ומתעקש שלא יהיה דד-ליין שבו תחודש האש אם לא מגיעים להסכמות על שלב ב'. חמאס מסרב בתוקף לדרישה הישראלית לגירוש מחבלים – גם לא לרצועת עזה – ומתעקש על שחרורם למקום מוצאם, כולל יהודה ושומרון. ארגון הטרור מתעקש לא רק על ערבות אמריקנית לסיום הלחימה, כפי שנחשף אתמול - אלא גם על ערבויות מסין, רוסיה וטורקיה – דבר שהוא יודע שהוא בלתי מתקבל על הדעת מבחינת ישראל.
בכירים בישראל אמרו כי מהתשובה עולה שמנהיג חמאס יחיא סינוואר לא סומך על ישראל, ומשוכנע שהיא תפוצץ את ההסכם על כל דבר קטן ולכן מתעקש לסגור את הכול עוד לפני השלב הראשון - כך שישראל תיכנס לשלב ההומניטרי כשהיא יודעת שהמלחמה הסתיימה ואין לה איך לצאת מזה.
לדברי הבכירים, בניגוד לעבר - אז הכדור היה אצל ישראל או חמאס - עכשיו הכדור נמצא במגרש של האמריקנים. גם בארה"ב אומרים שאי-אפשר לקבל את הדרישות של חמאס, אבל בישראל סבורים כי האמריקנים לא מסוגלים להפעיל מנופי לחץ על קטאר, שעד עכשיו לא נקטה שום סנקציה נגד חמאס: לא גירוש פעילים ולא סגירת חשבונות בנק. השורה התחתונה היא פסימיות גדולה שמביעים בישראל: "קשה לראות איך תהיה עסקה. מבחינת הצד הישראלי תשובת חמאס היא דחיית ההסכם".
הלילה חמאס מסר בהודעה רשמית כי הארגון הפגין "חיוביות מלאה" במאמצים להגיע להסכם, וקרא לארה"ב ללחוץ על ישראל לקבלו. לטענת ארגון הטרור, בעוד בכירים אמריקנים אמרו כי ישראל הסכימה להצעה שהציג הנשיא ג'ו ביידן בסוף החודש שעבר - "לא שמענו אף גורם ישראלי מאשר את ההסכמה הזאת".
"הפגנו את החיוביות ההכרחית הדרושה בכל שלבי המשא ומתן כדי להגיע להסכם מקיף ומקובל שמבוסס על הדרישות הצודקות של עמנו. דרישותינו כוללות הפסקת אש קבועה, נסיגה מוחלטת מעזה, החזרת העקורים, שיקום ועסקה רצינית לחילופי שבויים", מסר ארגון הטרור. "בזמן שאנחנו הבענו את עמדתנו החיובית באשר למה שנכלל בנאומו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ב-31 במאי, ממשלתו של בנימין נתניהו המשיכה לאשר את מחויבותה למלחמת רצח העם, ותוקפת את ההצעה שהציג הנשיא - וזו סתירה לטענה שישראל הסכימה למה שהיה בנאומו".
עוד מסר חמאס: "בעוד מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ממשיך לדבר על הסכמתה של ישראל להצעה האחרונה, לא שמענו אף גורם ישראלי מדבר על ההסכם הזה. אנו קוראים לבלינקן ולממשל ביידן להפעיל לחץ על ממשלת ישראל שנחושה בדעתה להשלים את משימתה תוך הפרה בוטה של כל החוקים והאמנות הבינלאומיות. אנו דוחים את הצהרותיו של בלינקן שמנסות לפטור את ישראל מפשעיה נגד ילדים, נשים וזקנים חפים מפשע - הדבר עולה בקנה אחד עם המדיניות האמריקנית המשותפת למלחמה האכזרית נגד עמנו הפלסטיני, המאפשרת לכיבוש להמשיך בפשעיו תחת מעטפת פוליטית וצבאית אמריקנית מלאה".
אתמול מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר מפורשות כי ישראל הסכימה לעסקה, בניגוד לחמאס. במסיבת עיתונאים בקטאר אמר בלינקן כי חמאס הכניס שינויים לעסקה: "על כמה מהם ניתן לדון, אך על אחרים לא". אף שלא סתם את הגולל על עסקה, גם הוא נשמע פסימי והבהיר: "אסור לתת לחמאס להחליט על עתיד האזור".
ממטה משפחות החטופים נמסר בעקבות הודעת חמאס: "היא חלק בלתי נפרד מתהליך המשא ומתן. מדובר בעוד שלב בדרך להעברת עסקת נתניהו, שהיא היוזמה הישראלית הראשונה שהונחה על השולחן. מטה המשפחות מחזק את דבריו של בלינקן שאמר כי אפשר לגשר על הפערים. על כל הצדדים להמשיך מיד ובאופן אינטנסיבי במשא ומתן על מנת לגשר על הפערים שעוד נותרו".
פורסם לראשונה: 22:14, 12.06.24