אחרי שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס חתמו על הצו שמכריז על 19 ביוני כחג לאומי, האמריקנים חגגו היום (שבת) לראשונה את יום השחרור מעבדות כיום חג לאומי.
שנה לאחר רצח ג'ורג' פלויד, שהצית מחאות המוניות נגד האלימות המשטרתית כלפי שחורים, ארה"ב חוגגת באופן רשמי את ה-Juneteenth (הלחם של המילים יוני ותשע עשרה), לציון היום שבו נודע לאחרוני העבדים, בטקסס, כי הם שוחררו, בעקבות הודעתו של הנשיא אברהם לינקולן על ביטול העבדות שנתיים קודם לכן.
"למרות שאנחנו חוגגים, אנחנו חייבים לזכור שעדיין יש לנו על מה להילחם", אמר ריצ'רד רוז, יו"ר הארגון NAACP בעיר אטלנטה. "אנחנו צריכים להילחם על הזכויות שלנו בקלפי ובבתי הספר, בכל הערים וברחבי ארצות הברית". באטלנטה עצמה, שיותר ממחצית תושביה הם שחורים, נערכו היום חגיגות ומצעדים ברחבי העיר, והן החלו בכנסייתו של מרטין לותר קינג האב שקרא לשחורים להילחם על שוויון זכויות.
"אם אנחנו חוגגים את יום העצמאות, איך נוכל להתעלם מהיום שבו אנשים יצאו מעבדות לחירות?", שאלה אשלי מנסון, שארגנה את המצעד לכבוד 19 ביוני בשיקגו. לדבריה, למרות ההתקדמות שנרשמה עד כה, התקריות עם המשטרה עדיין נמשכות והעבודה עוד מרובה. בצד השני של ארה"ב, בקולורדו, ארגנו הפעילים מטס לזכרה של בסי קולמן, האישה השחורה הראשונה שקיבלה רישיון טיס בארצות הברית - בשנת 1921.
קביעתו של היום כחג לאומי נעשתה בשעה שהדמוקרטים נתונים ללחץ מצד תומכיהם להגיב על שורה של הצעות חוק של רפובליקנים במדינות ארה"ב השונות, שנועדו לדברי הדמוקרטים לפגוע באפשרות של בני מיעוטים, ובראשם שחורים, להצביע במערכות בחירות. כמה פוליטיקאים רפובליקנים אף מקדמים הצעות חוק המבקשות להניא מורים להיסטוריה מלמקד את תשומת הלב של תלמידיהם בנושאים כמו העבדות והגזענות בתולדות ארה"ב.
"זהו יום בעל משקל כבד ובעל כוח עצום, והוא נועד להזכיר את הכתם המוסרי והמחיר הנורא שגבתה העבדות מהמדינה", אמר שלשום ביידן בבית הלבן, ושיבח את "היכולת יוצאת הדופן", כלשונו, של ארה"ב להירפא ולחלץ עצמה מאותן תקופות כואבות. "כל האמריקנים יכולים לחוש את כוחו של היום הזה, ללמוד מההיסטוריה שלנו, לחגוג את ההתקדמות ולהיווכח בדרך הארוכה שעשינו – אבל גם בדרך הארוכה שעוד יש לנו לעשות", אמר ביידן לפעילים ופוליטיקאים שנכחו במעמד החתימה. "מדינות גדולות אינן מתעלמות מרגעים כואבים בעברן, אלא מאמצות אותם לחיקן".