שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ביטל אתמול (שישי) את הסדר הטיעון של משרד המשפטים של ארצות הברית עם חאלד שייח מוחמד, מי שנחשב למוח שמאחורי פיגועי 11 בספטמבר 2001, לאחר ביקורת חריפה מצד קרובי נרצחי מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה.
5 צפייה בגלריה
חאלד שייח מוחמד עם מעצרו ב-2003. "עונש מוות יהיה ראוי לו"
חאלד שייח מוחמד עם מעצרו ב-2003. "עונש מוות יהיה ראוי לו"
חאלד שייח מוחמד עם מעצרו ב-2003. "עונש מוות יהיה ראוי לו"
(צילום: EPA)
5 צפייה בגלריה
אסון התאומים
אסון התאומים
פגיעת המטוס השני במרכז הסחר העולמי ב-11 בספטמבר 2001. "רצחו כמעט 3,000 אנשים"
(צילום: AP)
בתזכיר שפרסם אתמול, אוסטין ציין שהוא מבטל גם את סמכותו של הקצין המפקח על בית המשפט הצבאי, שחתם על ההסכם ביום רביעי האחרון, שבו נכללים גם שותפיו של מוחמד - ווליד אל-עטש ומוסטפה אל-חווסאווי. הסדר הטיעון היה אמור להציל את השלושה מעונש מוות ולשלוח אותם למאסר עולם בלבד.
בנוסף, אוסטין מנה בנוסף אליהם שני נאשמים נוספים - רמזי בן אל-שיב ועלי עבדול עזיז עלי, שכולם מוחזקים במפרץ גואנטנמו בקובה. "האחריות להחלטה כזו צריכה להיות עליי כרשות העליונה", כתב מר אוסטין לקצין שחתם על ההחלטה. "אני חוזר בזאת מסמכותך. מתוקף סמכותי, אני חוזר בו בזאת משלושת הסכמי קדם המשפט".
הצעד של אוסטין זכה לתמיכה, גם מצד מחוקקים רפובליקנים. יו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון, אמר ש"ממשל ביידן-האריס עשה צעד נכון בהיפוך המסלול", וכי "ההחלטה תספק את הצדק המיוחל למשפחות ה-11 בספטמבר". הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם אמר כי ההחלטה משקפת "הפעלת שיקול דעת פיקודי טוב". לדבריו, "הסדר הטיעון הקודם היה שולח איתות שגוי לחלוטין לטרוריסטים ברחבי העולם".
מלבד מוחמד הסכימו כאמור להסדר טיעון שני שותפיו עטש וחווסאווי. עטש, סעודי ממוצא תימני, מואשם כי אימן שניים מהחוטפים שביצעו את המתקפה של 11 בספטמבר, ולפי החוקרים הוא הודה גם שקנה חומרי נפץ וגייס את המחבלים שביצעו בשנת 2000 את הפיגוע הרצחני בתימן נגד המשחתת האמריקנית "קול", שבו נרצחו 17 מלחים אמריקנים. אחרי שארה"ב פלשה לאפגניסטן הוא נמלט לפקיסטן, ושם הסתתר עד שנתפס ב-2003. לאחר מכן הוחזק גם הוא בכמה בתי כלא סודיים של ה-CIA. חווסאווי מצדו נחשד בניהול המימון של פיגועי 11 בספטמבר. גם הוא נעצר בפקיסטן ב-2003, וגם הוא הוחזק בהמשך במרתפי ה-CIA.
בקרב בני משפחותיהם של נרצחי 11 בספטמבר היו שהזדעזעו לשמוע ביום רביעי על הסדר הטיעון. טרי סטרדה, העומדת בראש ארגון המאגד חלק ממשפחות הנרצחים, סיפרה שרבים מהקרובים רק רצו לראות את המחבלים עומדים בבית המשפט ומודים באשמה: "גזלו ממני את הצדק שציפיתי לו, כלומר משפט ועונש", אמרה. סטרדה ביקשה הלילה לזכור את קרובי המשפחה הרבים שהלכו לעולמם בעודם ממתינים למיצוי הדין עם המחבלים, ואמרה על הרוצחים: "הם היו פחדנים כשהם תכננו את המתקפה, והם פחדנים גם היום".
5 צפייה בגלריה
 לויד אוסטין
 לויד אוסטין
זכה למחמאות גם מהרפובליקנים. אוסטין
(צילום: EPA /JIM LO SCALZO)
היום היא בירכה על ההחלטה של אוסטין, ואמרה כי היא "מרוצה מאוד" מההחלטה לבטל את הסדר הטיעון ולהחזיר את עונש המוות לשולחן. היא הוסיפה שעונש מוות יהיה ראוי עבורם: "לא בגלל שאני אכזרית, או אדם נורא. זה בגלל זה מתאים לפשע הזה. הם רצחו כמעט 3,000 אמריקנים על אדמת ארה"ב. חייהם של אנשים פשוט השתנו לצמיתות באותו יום".
מייקל בורק, שאחיו הכבאי בילי נהרג במגדל הצפוני של מרכז הסחר העולמי בניו יורק כשנכנס לשם לחלץ לכודים, מתח ביקורת חריפה על העיכוב בהליכים נגד המחבלים ועל תוצאתם. "כדי לערוך את משפטי נירנברג נדרשו רק כמה חודשים או שנים. מבחינתי זה ביזיון שאחרי 23 שנה האנשים האלה לא הורשעו ונענשו על פשעיהם. מעולם לא הבנתי למה זה לוקח כל כך הרבה זמן. אני חושב שאם היינו חוזרים בזמן ואומרים לאנשים שצפו בדמעות בקריסת מגדלי התאומים 'שומעים? בעוד 23 שנה החבר'ה שאחראים לפשע הזה שהרגע ראיתם יקבלו הסדרי טיעון, כך שהם יחמקו מעונש מוות וייענשו רק במאסר עולם' – הם היו המומים".
גם מנהיג הרפובליקנים בסנאט מיץ' מקונל גינה את הסדרי הטיעון. "הדבר היחיד שהוא גרוע יותר מלנהל משא ומתן עם טרוריסטים הוא לנהל איתם משא ומתן אחרי שהם נתפסו", מסר בהצהרה כתובה, שבה האשים את הנשיא ג'ו ביידן כי הוא "נוהג בפחדנות מול הטרור".
בתיק נוסף הקשור למתקפת הטרור של 11 בספטמבר דחה הלילה משרד המשפטים האמריקני את בקשתו של זקריאס מוסאווי, מי שכונה "החוטף ה-20", לרצות את שארית מאסר העולם שלו בצרפת. מוסאווי, האדם היחיד שהורשע בארה"ב במעורבות בפיגועי 11 בספטמבר, הביע חשש שאם דונלד טראמפ יחזור לנשיאות הוא יוצא להורג, ועל כך ביסס את בקשתו.
5 צפייה בגלריה
הפיגוע במגדלי התאומים
הפיגוע במגדלי התאומים
העשן מיתמר ממגדלי התאומים בספטמבר 2001
(צילום: AP)
5 צפייה בגלריה
ארה"ב חאלד שייח מוחמד ה מוח של פיגועי 11 ב ספטמבר ב מרכז ו עטש מ שמאל איור מ שימוע ב גואנטנמו ב 2008
ארה"ב חאלד שייח מוחמד ה מוח של פיגועי 11 ב ספטמבר ב מרכז ו עטש מ שמאל איור מ שימוע ב גואנטנמו ב 2008
חאלד שייח מוחמד (במרכז) ושותפו עטש (משמאל), באיור שתיעד שימוע שנערך להם בגואנטנמו ב-2008. רק 30 אסירים נשארו שם
(צילום: AP Photo/Janet Hamlin, Pool, File)

המתקפה שהיממה את העולם

במתקפת הטרור של 11 בספטמבר, שהיממה את העולם, חטף ארגון הטרור אל-קאעידה ארבעה מטוסים, וריסק שניים מהם אל מגדלי התאומים בניו יורק ואחד אל מטה הפנטגון בווירג'יניה. נוסעי המטוס הרביעי התעמתו עם המחבלים והצליחו לגרום למטוס להתרסק על מדשאה בפנסילבניה במקום על יעדו – הבית הלבן. בניו יורק גרם ריסוק המטוסים לקריסת מרכז הסחר העולמי על כל יושביו, ובסך הכול נרצחו בפיגועים כמעט 3,000 בני אדם.
המתקפה, שבה השתתפו 19 מחבלים, הובילה את ארה"ב בראשות הנשיא ג'ורג' בוש הבן להכריז על "מלחמה בטרור" ולפלוש לאפגניסטן כדי להפיל את משטר הטליבאן, ששיתף פעולה עם אל-קאעידה. מלחמת אפגניסטן, שהסתיימה רק לפני שלוש שנים, הפכה לארוכה בהיסטוריה האמריקנית. למתקפה היה משקל גם בהחלטתה של ארה"ב לפלוש ב-2003 לעיראק, שם הפילה את משטרו של סדאם חוסיין בשל החשד שהוא מחזיק בנשק להשמדה המונית. שתי המלחמות קרעו את המזרח התיכון, ויש הטוענים שתרמו במידה רבה למהפכות "האביב הערבי" של שנת 2011. את מנהיג אל-קאעידה, אוסמה בן לאדן, ארה"ב תפסה וחיסלה בפקיסטן ב-2011, כמעט עשר שנים אחרי המתקפה.
לפי הרשויות האמריקניות, חאלד שייח מוחמד היה האיש שהגה את הרעיון להשתמש במטוסים כנשק במסגרת מתקפת הטרור של 11 בספטמבר. מוחמד נחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר לבן לאדן, ולפי החוקרים קיבל ממנהיג אל קאעידה עצמו את האישור לתכנן לפרטיו את מבצע חטיפות המטוסים וריסוקם. מוחמד, מהנדס בהכשרתו, שבעצמו למד באוניברסיטה בארה"ב, הודה בחקירותיו כי תכנן את מתקפת הטרור "מ-א' ועד ת'", וכי מלבד זאת גם היה מי שבמו ידיו ערף את ראשו של העיתונאי האמריקני היהודי דניאל פרל שנחטף ונרצח בפקיסטן ב-2002. הוא הודה גם בסיוע לפיגוע הראשון במגדלי התאומים, ב-1993, שמונה שנים לפני המתקפה הגדולה, שבו נרצחו שישה בני אדם.