במערכת הבריאות ביפן חוששים שווריאנטים כלשהם של נגיף הקורונה הם הגורמים לגל הרביעי ההולך ומסתמן כעת במדינה – 109 ימים בלבד לפני פתיחת אולימפיאדת טוקיו. המצב גרוע במיוחד בעיר אוסקה, שם הגיע בשבוע שעבר מספר הנדבקים לשיא חדש, והרשויות באזור נאלצו להטיל סגר ממוקד שיימשך חודש, החל מהיום.
רוב הנדבקים באוסקה כעת הם נשאים של הווראינט הבריטי, זה שהתגלה בסוף השנה שעברה בדרום אנגליה ושהתברר כי הוא מידבק יותר מהזן המקורי של הקורונה וגם מסוכן יותר לצעירים. בבתי החולים באוסקה והסביבה מתמלאות המיטות במהרה, והמתאשפזים בהם סובלים ממקרים חמורים יותר של קורונה משנראו שם קודם לכן, כשרוב הנשאים לא היו נשאים של וריאנטים חדשים.
"הגל הרביעי הולך להיות גדול יותר", אמר היום (ב') קוג'י וואג'ה, יועץ של הממשלה לענייני המגפה. "עלינו להתחיל לדון בשאלה כיצד נוכל לנצל את ההגבלות הממוקדות החדשות גם באזור טוקיו והסביבה", אמר וואדה, פרופסור באוניברסיטה הבינלאומית של טוקיו לבריאות ולרווחה.
בשנה האחרונה הכריזה יפן כבר פעמיים על מצב חירום, ואז הוא חל ברוב המדינה. הפעם האחרונה שבה עשתה זאת הייתה סביב כניסתה של השנה החדשה, כשגל שלישי – והקטלני מכול עד כה – היכה ביפן. כעת מעדיפים הבכירים היפנים לנקוט הגבלות ממוקדות יותר – כאלה שיאפשרו לרשויות המקומיות לקצר את זמן פעילותם של בתי עסק ולהטיל קנסות על מי שאינם מצייתים להוראות.
בעיר אוסקה כבר בוטלו אירועים שתוכננו להיערך במסגרת מסעו של הלפיד האולימפי ברחבי יפן, מסע שבסופו יגיע אל העיר המארחת של האולימפיאדה, טוקיו. אף שסקרים שנערכו בחודשים האחרונים לימדו כי רוב אזרחי יפן תומכים בביטול המשחקים האולימפיים בגלל המגפה, ראש הממשלה יושיהידה סוגה ממשיך להתעקש כי האירוע הענקי יתקיים כמתוכנן.
האולימפיאדה תיפתח ביולי הקרוב, אחרי שבגלל המגפה היא נדחתה מהמועד המקורי שלה, הקיץ שעבר. בחודש שעבר הודיעה יפן כי לא תאפשר לתיירים מחו"ל להגיע למשחקים – אובדן כבד של הכנסה עבורה – והיא טרם הודיעה אם היפנים עצמם יוכלו להגיע לצפות באירועי האולימפיאדה.
אתמול אמר ראש הממשלה סוגה כי ההגבלות שהוטלו על אזור אוסקה עשויות להיות מוטלות בקרוב גם על טוקיו ועל אזורים אחרים אם יהיה בכך צורך. היום דווחו 249 נדבקים חדשים בטוקיו – עדיין מספר נמוך בהרבה ממספר הנדבקים החדשים שהתגלו בשיא המגפה, בינואר, אז נמנו בחלק מהימים יותר מ-2,500 נשאים חדשים. באוסקה התגלו ביממה האחרונה 341 נדבקים חדשים – ירידה משמעותית מהשיא שנקבע בשבת, 666.
שיעורם המדויק של נשאי הווריאנטים בקרב הנדבקים החדשים אינו ברור לגמרי, משום שרק דגימות מעטות מאוד של נדבקים חדשים עוברות את הריצוף הגנומי, הדרוש לאיתור וריאנטים. משרד הבריאות היפני דיווח בשבוע שעבר כי ברחבי יפן התגלו 678 נשאים של שלושת הווריאנטים שהדאיגו בחודשים האחרונים את העולם – הבריטי, הדרום אפריקני והברזילאי – וכי התפרצויות הווריאנטים הגדולות ביותר זוהו בינתיים באוסקה ובמחוז היוגו הסמוך. מכיוון שכאמור רק חלק זעום מהבדיקות עובר ריצוף גנומי, ברור כי בפועל מספר הנשאים של הווריאנטים ביפן גבוה בהרבה מ-678.
החיסונים נגד קורונה עדיין אינם נפוצים מאוד ביפן, ונראה כי יידרש לה עוד זמן לא קצר כדי להגיע לרמות חיסון שיפחיתו משמעותית את התחלואה.