חברות להקת הרוק הכבד האינדונזית VOB כבר ביססו לעצמן קהל מעריצים, כולל כמה מהכוכבים הגדולים ביותר במוזיקת הרוק בעולם. אבל את המאבק הקשה באמת הן ניהלו דווקא מול הוריהן.
שלוש חברות Voice of Baceprot (קול רועש), כולן חובשות חיג'אב, השקיעו שנים בטיפוח כישוריהן בפסטיבלי מוזיקה ברחבי המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר בעולם, מאז שהקימו את הלהקה כשהיו נערות צעירות ב-2014. הן עשו דרך ארוכה מהכפר השמרן במחוז מערב ג'אווה שבו גדלו, כאשר הן מתעלמות מהתגובות העוינות מצד שכנים ובני משפחה במרדף אחר החלום.
"בזכות מוזיקת המטאל יש לי אומץ לומר את דעתי וביטחון להיות שונה", אומרת הבסיסטית בת ה-19 ווידי רחמוואטי. "כשאני על הבמה, אני יכולה לבטא את עצמי בלי לדאוג לנורמות שאנשים מצפים ממני לעמוד בהן".
ציות לנורמות הללו היה מחייב את שלוש הנשים להתחתן מיד לאחר התיכון. "ההורים שלי אמרו לי שקריאה היא חסרת תועלת, שלא לדבר על מוזיקה", אמרה הזמרת והגיטריסטית הממושקפת של הלהקה, פרידה מרסייה קורניה בת ה-20. "הם אמרו שברגע שאתחתן, בעלי לעתיד לא יגיד לי לקרוא ספרים, אלא לבשל או לנקות את הבית".
הנחישות העיקשת של השלישייה ניצחה בסופו של דבר את ההורים הספקנים ובשנה שעברה הן עברו לבירה ג'קרטה כדי לשפר את כישוריהן. "מוזיקה היא עבורנו מקום להיות מאושרות ולחלוק את זה עם אנשים אחרים", אמרה קורניה. "אנחנו אסירות תודה אם הקהל מקבל משהו, מסר, מהמוזיקה שלנו".
המעבר לעיר הגדולה הגיע לאחר שב-2018 הוציאו את הסינגל הפופולרי "מהפכת בית הספר", אשר כוון נגד מערכת החינוך המחמירה באינדונזיה. חלק ניכר מהשירים שלהן כיום מתמקד בתפקידן של נשים ובנושאים סביבתיים.
יוקה נרנדרה, מומחה למוזיקה, אומר כי הביקורת של הלהקה על ערכים חברתיים שמרניים מהדהדת מעבר לגבולות המדינה ועשויה לזכות אותן בקהל בינלאומי גדול יותר. "חברות הלהקה הן השתקפות של נערות מוסלמיות רגילות באינדונזיה", הוא אומר.
הלהקה קיבלה תשומת לב בינלאומית לראשונה כאשר הבנות פרסמו ברשת סרטונים שלהן מנגנות קאברים. הן משכו את עיניהם של הבסיסט של "נירוונה" קריסט נובוסליץ', הבסיסט של "רד הוט צ'ילי פפרז" פלי והגיטריסט של "רייג' אגיינסט דה משין" טום מורלו. "מעולם לא ציפינו לתשומת לב מהסוג הזה", אומרת קורניה. "זה הרגיש כמו חלום".
הלהקה ניגנה בכמה קונצרטים מקוונים מאז שפרצה מגפת הקורונה, כולל פסטיבל WOW בבריטניה ו"Global Just Recovery Gathering". הבנות מקוות שהמוזיקה שלהן תזכה אותן ביום מן הימים במקום בפסטיבל המוסיקה האמריקני קואצ'לה, ובסיכוי לשתף פעולה עם האלילים שלהן System of a Down.
בינתיים, חברות ה-VOB אומרות שהן ימשיכו לשאוב השראה מהנשים בעיר מגוריהן, שם רבות עובדות בפרך בחקלאות. "מתייחסים לנשים שם כמו לאזרחיות סוג ב'", אומרת המתופפת עואיס סיטי עיישה, "אבל יש הרבה נשים קשוחות בכפר שלנו".