גלעד ארדן, השגריר הישראלי באו"ם ובארצות הברית, סיפר הבוקר (ד') בריאיון לאולפן ynet על יחסיו עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, שהגיע אתמול לביקור ראשון בארץ על רקע מבצע "שומר החומות" ומגעים להבנות בין הצדדים: "חסמנו יחד שלוש פעמים יוזמות נגד ישראל". הוא ציין כי "הבהרנו לאמריקנים שגם אם ייחתם הסכם עם איראן בווינה - אנחנו שומרים על חופש הפעולה".
עוד טען כי "המחויבות הביטחונית של ארה"ב אלינו היא מעל הכול", ציין את המחלוקות בין הממשלים אך את "המטרה המשותפת", והדגיש: "חמאס הוא אויב מוחלט שלא ניתן לקיים איתו דיאלוג, האמריקנים מבינים זאת. כל עוד ברשות ממשיכים בצעדים שליליים נגדנו, כמו תשלום למחבלים או פניות נגדנו בבית הדין בהאג, לא יהיה דיאלוג מדיני עם הפלסטינים".
- בלינקן הגיע לארץ, חשבנו שישראל לא תהיה בראש מעיינו של הממשל האמריקני אבל זה קורה - ולא בטוח שלטובתנו.
"אני חושב שזה לטובתנו כי בסופו של דבר עדיף שארצות הברית מעורבת כאן באזור מאשר שהיא לא נוכחת. בסך הכול אנחנו ממשיכים לקבל את הגיבוי החזק של הממשל, לזכות שלנו להגן על עצמנו. אני זכיתי לעבוד עם מזכיר המדינה ועם הצוות שלו כדי לחסום שלוש פעמים יוזמות במועצת הביטחון נגדנו. ארה"ב עמדה לבד מול 15 חברות במועצת הביטחון כדי לתת את מרווח הנשימה לצה"ל להכות בחמאס. נכון, לא תמיד מסכימים עם כל העמדות, ואיפה תהיה נציגות לפלסטינים או איך למנוע מאיראן להגיע לפצצת גרעין, אבל הערכים המשותפים והמחויבות הביטחונית שלהם אלינו היא מעל הכול".
- בלינקן מדגיש בביקור שהממשל מעוניין לחזק את הרשות הפלסטינית. זה משהו שישראל עשתה די הפוך, לא?
"לא. עם כל הדברים השליליים שהרשות מעורבת בהם, כמו תשלום למחבלים או פניות נגדנו בבית הדין בהאג, עדיין חמאס הוא אויב מוחלט שלא יכול להתקיים איתו שום דיאלוג. רק לפעול ולפגוע בו. האמריקנים מבינים זאת, אבל הבהרנו להם שכל עוד שהרשות ממשיכה - והיום יש דיון במועצת זכויות האדם בג'נבה והפלסטינים מנסים להקים ועדת חקירה קבועה נגד ישראל במבצע 'שומר החומות' - כל עוד המגעים האלה נמשכים לא יהיה דיאלוג מדיני עם הפלסטינים. זה נכון שהאמריקנים רוצים לפעול לחיזוק הכלכלה הפלסטינית ולכך אין לנו התנגדות".
נזכיר כי ביום חמישי שעבר התכנסה העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק לדיון במלחמה בין ישראל לבין ארגוני הטרור ברצועת עזה, ביומו ה-11 של מבצע "שומר החומות", קודם להפסקת האש שנכנסה לתוקף באותו לילה (בין חמישי לשישי). במהלך נאומו של שר החוץ של הרשות הפלסטינית ריאד אל-מאלכי, שהאשים את ישראל ב"טבח מכוון בילדים בשנתם" ובפשעי מלחמה ברצועת עזה - ארדן עזב במחאה את הדיון.
- אתה אומר שאם לא הולכים לשיחות עם הפלסטינים, משאירים את המצב כמו שהוא כרגע. כל כמה זמן מלחמה וזה מה יש.
"אנחנו לא בחרנו את השכנים שלנו ולא גרמנו למצב שבו הרשות מפוצלת ולא מייצגת את הפלסטינים כי חמאס שולט בעזה. ישראל רוצה שלום עם שכנותיה, חתמנו ארבעה הסכמי שלום בשנה האחרונה. כרגע ברור גם לממשל האמריקני שאין פה פרטנר ושאבו מאזן הוא לא אדם שיש יכולת או רצון להידבר איתו ולהגיע לסיום הסכסוך. לכן צריך להמשיך ולבצר את מעמדה של ישראל, למנוע מהמצב להסלים או למנוע הסלמה כמו שקרה. ננסה לחזק את ההתרעה כמו אחרי צוק איתן כדי שהשקט יישאר לתקופה ממושכת יותר, אבל זה המצב כרגע".
- עד כמה האמריקנים מודאגים מהמצב השלטוני בישראל?
"מצד אחד הם בהחלט מבינים את הבעייתיות של המצב, ומנסים לשאול מה לדעתנו יהיה, אבל לצערי גם נביאים בתקופת התנ"ך היו מתקשים לנבא. העדות לחוסנה של הדמוקרטיה הישראלית היא העובדה שהממשלה והמדינה ממשיכות לתפקד גם במצב הזה. האמריקנים עובדים מולנו גם אם הממשלה עדיין לא הוקמה".
-יש בשורה מהביקור של בלינקן, אולי לגבי איראן?
"לצערי בנושא של איראן, למרות שחולקים אותה מטרה, הדרך שלהם ושלנו עדיין שונה. אני לא יכול לטשטש את המחלוקת, אבל מה שהיה חשוב לנו הוא להבהיר שגם אם יהיה הסכם בווינה - ישראל שומרת את חופש הפעולה ותמשיך לעשות כל מה שניתן, ואתם מבינים למה אני מתכוון, כדי למנוע מהאיראנים להתקרב ליכולת גרעיניות. הבשורה היא אולי שהם ממשיכם לחזק את ביטחוננו, ממשיכים לחזק את כיפת ברזל, ויחד עם המצרים והאו"ם - כל סיוע שיגיע לרצועת עזה לא יגיע לזרועות הטרור של חמאס. זהו הביקור ראשון של בלינקן בישראל, אני מניח שאחריו יהיו עוד הרבה ואולי תהיה בשורה. הוא העביר הזמנה רשמית מהנשיא ביידן לנשיא ריבלין לבקר אצלו עוד לפני סיום כהונתו של ריבלין, ואני צריך עכשיו לארגן את זה".
- נראה שקיבלת החלטה לא רעה כשנמלטת לארצות הברית.
"לא נמלטתי. בחרתי בחירה מודעת, אחרי שנים רבות כשר בממשלה וחבר כנסת, לפעול בזירה הבינלאומית. אני מרוצה מהבחירה כי היא מאפשרת לי להילחם על הצדק שלנו בעולם ולרתום את ניסיוני בתחום הזה. רק במבצע האחרון בלמנו יוזמות נגד ישראל. עם זאת, אני גם מתגעגע לזירה הפוליטית ואני מתכוון לחזור להנהגת הליכוד ברגע שאסיים את תפקידי בזירה הבינלאומית. שאף אחד לא יטעה בכוונות שלי בהמשך".
אתמול, לצד שר החוץ גבי אשכנזי, ארדן קיבל אתמול את פניו של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, שנחת אתמול בישראל לביקור ראשון מאז שנכנס לתפקידו בתחילת השנה. בלינקן הגיע במטרה לבסס את הפסקת האש עם חמאס כדי להפחית את הסיכוי לעימות נוסף בחודשים הקרובים, שיקום של רצועת עזה אחרי מבצע "שומר החומות" ולהביע את מחויבותה של ארצות הברית לפתרון שתי המדינות עם הפלסטינים. מזכיר המדינה יבקר גם ברמאללה, קהיר ועמאן.
בלינקן נפגש גם עם נשיא המדינה ריבלין, שאמר בפגישה: "לא ייתכן שחמאס לא מוגדר בפה מלא בפי העולם כולו כפושע מלחמה, וחשוב כל כך להוביל הגדרה שכזו. בימים שבהם חיילי צה״ל, הילדים של כולנו, נדרשים לדין וחשבון בפני בית הדין הפלילי בהאג, על העולם להבין שפושעי המלחמה האמיתיים מסתתרים בעזה, מאחורי אוכלוסייה אזרחית".
ריבלין ציין את דאגתו מהעלייה באנטישמיות בעולם, לרבות בארצות הברית, והודה לממשל האמריקני על מאבקו בנושא. נשיא המדינה גם הדגיש כי "אין לישראל בת ברית חשובה יותר מארצות הברית וכי היחסים ביו המדינות חוצי-מפלגות".
בלינקן מצדו אמר כי הגיע "להביע סולידריות מלאה עם מדינת ישראל", והוסיף: "הנשיא ביידן ביקש ממני להגיע לישראל כדי להביע את מחויבותנו למערכת היחסים בין המדינות, ולדון במה שעלינו לעשות מול האתגרים הקיימים. זהו כבוד עבורי להיות כאן איתך היום. המנהיגות יוצאת הדופן שלך באה לידי ביטוי בחיבור בין קהילות, כקול רב-עוצמה המזהיר מפני הסכנות שבאנטישמיות ומספר את סיפורה של ישראל ברחבי העולם. אנחנו עדים להתפרצות באנטישמיות, כפי שראינו בתקריות שאירעו גם בארצי רק בשבוע שעבר, מקרים שהנשיא ביידן גינה באופן ברור כתועבה".
על מאמצי הפיוס והשלום המיוחלים אמר מזכיר ההגנה: "יש עבודה רבה לעשות כאן כדי לקדם את הנושאים הללו, גם בעולם". כפי שסיפר השגריר ארדן, בלינקן ביקש למסור לנשיא את הזמנת הנשיא ביידן לביקורו בארה"ב בטרם יסיים את כהונתו. הנשיא נענה להזמנה, וביקש מבלינקן למסור לנשיא ביידן כי "יגיע לביקור בתום כהונתו בחפץ לב".