הלוויתו של השייח חסן חלבי, שמת מסיבוכי קורונה, התקיימה היום (שבת) בהשתתפות אלפי בני אדם ממג'דל שמס והסביבה - חרף הסגר המקומי שהוטל על הכפר והוארך לאחרונה. אתמול, נזכיר, פרצו כמאה תושבים מכפר כסרא שבגליל לחדר המתים של בית החולים זיו בצפת ולקחו משם בכוח את גופת השייח, חרף נוכחות שוטרים במקום.
גופתו של השייח חלבי הוצבה במגרש הספורט העירוני בלב הכפר, ומאות אנשים ישבו בו בכיסאות ונפרדו בתורם מארון הקבורה. אנשים רבים נוספים צפו בהלוויה מחוץ לגדר ומגגות הבניינים שמקיפים את המגרש.
בניגוד לתמונות שנראו במהלך הלילה, אז נראו מאות גברים מצטופפים סביב ארון הקבורה שהגיע למג'דל שמס, ההלוויה התקיימה תחת פיקוח של המשטרה ופיקוד העורף - וניכר שהיו מאמצים לשמור במידה מסוימת על הנחיות משרד הבריאות. עם זאת, קיום הלוויות בהשתתפות מאות אנשים אינו תואם כמובן את התקנות, במיוחד כשמדובר ביישוב אדום שנמצא תחת הגבלות חמורות.
מג'דל שמס, נזכיר, מוגדר כיישוב אדום לאור שיעורי התחלואה הגבוהים בו, והוא נמצא תחת סגר מקומי. לאור זאת, רק תושבי הגולן הורשו להיכנס להלוויה. טקס הקבורה הסתיים לאחר השעה 11:00, ורוב האנשים התפזרו מהמקום. המשפחה אמרה שתקבל מנחמים בין השעות 17:00 עד 19:00, אבל עדיין לא החליטה אם מהיום או ממחר.
השייח חלבי נחשב למוכר מאוד בעדה הדרוזית, ורם דרג בהיבט הדתי. תושבי הכפר כסרא כעסו על בית החולים, שרצה לטענתם להוציא את גופתו ב"נוהל קורונה" - כלומר עטוף בניילון - ולכן עשו את מה שעשו.
המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל, השייח מוואפק טריף, הגיב לאירועים: "הנהגת העדה קראה מיד, עם קבלת הבשורה הקשה על פטירתו של השייח חסן חלבי, לשמור על הנחיות משרד הבריאות בשל התפשטות מגפת הקורונה והעלייה בתחלואה במג'דל שמס. משכך, בהודעת האבל המשותפת שפרסמו הנהגת העדה עם משפחת המנוח, קראנו לא להגיע למג'דל שמס לטקס האשכבה".
לדבריו, "האירוע שהתרחש בבית החולים זיו בצפת איננו על דעת הנהגת העדה ובני משפחת המנוח, שהיה בעל מעמד דתי בכיר בקרב בני העדה וראוי לכל כבוד. ההלוויה מלכתחילה תוכננה להיערך הבוקר". השייח טריף קרא לקיים את ההלוויה בהתאם להנחיות משרד הבריאות, "מתוך מתן כבוד למנוח ושמירה על בריאות הציבור".
חברת הכנסת ע'דיר כמאל מריח, בת העדה הדרוזית, גינתה הלילה בפייסבוק את האירוע בבית החולים - וספגה תגובות זועמות רבות. אחת המגיבות, למשל, כתבה: "אני מכבדת אותך ואת עשייתך, אבל הפעם טעית בשיקול הדעת. את זו שמצביעה תמיד מה לא בסדר במדינה ובממשלה, ועל חוסר השוויון והניהול. הגינוי שלך היום מראה בדיוק ההפך. אף אחד לא עשה כלום כשפתחו את כל חופי המדינה ואלפי אנשים הגיעו, כשהתירו לקיים הפגנות, כששדות התעופה נפתחו וכשכלב עבר התעללות וחצי מדינה עמדה ליד דלת ביתו. המדינה בעצמה לא יודעת מה החוק. לשייח מגיע הרבה כבוד, וצריך לתת לו את הכבוד המגיע לו. לגנות זה דבר שלא מתאים - אכזבת".
אדם אחר כתב: "אלוהים יודע כמה שילמו לך להגיד את המילים האלה", ומישהו נוסף תקף: "אף אחד לא ביקש את דעתכם. תתביישו לכם. זה משהו שאתם לא מבינים. שאלוהים יקלל את כל הפוליטיקאים שימכרו את עצמם". גולשים רבים נוספים הגיבו בזעם לדבריה של חברת הכנסת, שטענה כי הפריצה לבית החולים "אינה מייצגת אותנו ולא הולמת את מעמדו הרם של השייח הנכבד המנוח".
השייח פונה לבית החולים שבצפון אתמול בצהריים, במצב קשה מאוד. הוא מת כשעתיים לאחר מכן, שבמהלכן בוצעו בו פעולות החייאה.
במשטרה התייחסו היום לאירוע בבית החולים זיו, ואמרו כי בית החולים סיכם מראש עם משפחת הנפטר וההנהגה המקומית במג'דל שמס כי גופת השייח תוצא מבית החולים ביום שבת בבוקר - ותובא לקבורה במהלך השבת. לפי המשטרה, "בניגוד לסיכום עם המשפחה והמנהיגים, בשעות הערב ביום שישי הגיעו כמה עשרות תושבים דרוזים מיישובים אחרים אל בית החולים בדרישה לקבל את הגופה, וכוח משטרה הוזעק אל המקום".
"הגופה נמסרה לאנשי העדה על ידי צוות בית החולים, שהעבירו אותה לבית העם במג'דל אל-שמס", הוסיפו. "מפקד מחוז צפון הורה לבדוק את נסיבות מסירת הגופה שלא במועד שנקבע, ועל קיום חקירה מקיפה למצוי הדין עם המתפרצים לבית החולים".
מבית החולים זיו נמסר: "המרכז הרפואי זיו משתתף בצער המשפחה והעדה הדרוזית עם פטירתו של השייח אבו זינאלדין חסן חלבי. אנחנו מברכים על החלטת משטרת ישראל לתחקר את אירוע לקיחת הגופה על ידי ההמון, למרות תגבור המרכז הרפואי בכוחות שיטור ויס"מ. נשתף פעולה לשם הפקת לקחים כנדרש".