תומכיו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התכנסו הערב (שבת) מול בית המשפט העליון בבירה וושינגטון כדי למחות על מה שהם מכנים "גניבת הבחירות". מלבד ההפגנה הזו עורכים תומכי טראמפ הפגנה נוספת בעיר, בניסיון חסר סיכוי לבטל את ניצחונו של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן. הם נושאים שלטים שעליהם נכתב בין השאר "לעצור את הגניבה".
ההפגנות הערב בוושינגטון נערכות שעות אחרי שנסתם הגולל על האפשרות – הקלושה ממילא – שטראמפ יצליח לבטל את ניצחון ביידן באמצעות עתירות לבתי המשפט. אחרי ששורה של שופטים ברחבי ארה"ב, בהם שופטים שמרנים ביותר, דחו בשבועות האחרונים את טענותיו חסרות הבסיס של טראמפ לזיופים והונאה, הלילה דחה העליון את העתירה שהגישה מדינת טקסס בדרישה לבטל את ניצחונו של ביידן בארבע מדינות מפתח: וויסקונסין, מישיגן, ג'ורג'יה ופנסילבניה. טראמפ קיווה לנצל את הרוב המוצק בבית המשפט העליון – 6 שופטים שמרנים, ש-3 מהם הוא מינה בעצמו, מול 3 שופטים ליברלים בלבד – אבל ברגע האמת גם בהרכב הזה לא נמצא בעליון רוב שיסכים לצדד בעתירתו ולהטיל ספק בניצחון ביידן.
מי שעדיין אינו בטוח במאת האחוזים שביידן יושבע לנשיא ב-20 בינואר נושא כעת את עיניו ליום שני הקרוב: זה היום שבו תיערך ההצבעה בחבר האלקטורים, הגוף שבידיו מופקדת באופן רשמי הסמכות לבחור את נשיא ארה"ב כפי שהורו לו האזרחים האמריקנים בהצבעתם בקלפי. מכיוון שבגוף זה חברים 538 "אלקטורים" (נציגי העם), המועמד שזוכה ל-270 אלקטורים, כלומר יותר מחצי, הוא המנצח. ביידן הבטיח לעצמו בבחירות ב-3 בנובמבר 306 אלקטורים, ואילו טראמפ זכה רק ב-232.
אף שההצבעה בחבר האלקטורים היא הליך סמלי בעיקרו, והאלקטורים פשוט נותנים בו את קולם למועמד שבו בחרו רוב תושבי המדינה שאותה הם מייצגים, הפעם ההליך מעורר עניין רב יותר, משום שבצל הטענות של טראמפ לזיופים וסירובו להכיר בתוצאות, ניצחון של ביידן בהצבעה הזו יקדם אותו עוד שלב בדרך להשלמת התהליך הרשמי של הִתמנוּת לנשיא. טראמפ עצמו הצהיר לאחרונה כי אם חבר האלקטורים יבחר בביידן לנשיא, הוא – טראמפ – יפנה את כיסאו כפי שמחייבת אותו החוקה.
לצורך ההצבעה הרשמית מחרתיים לא יתכנס חבר האלקטורים במקום אחד, אלא האלקטורים של כל מדינה יקיימו כינוס משלהם. הם יצביעו באמצעות דף נייר ואחרי הספירה יחתמו על התוצאות וישלחו אותן לנשיא הסנאט.
חלק מהאלקטורים יכולים לכאורה להצביע למועמד שאינו זה שבו בחרו תושבי מדינתם, אבל בפועל מקרים כאלה די נדירים, וב-32 ממדינות ארה"ב החוק אף מחייב מפורשות את האלקטור להצביע למועמד שבו בחרו תושבי מדינתו. כך או כך, מעולם לא קרה שמספר "האלקטורים הבוגדניים" שהצביעו בניגוד לרצון מדינתם היה גדול מספיק כדי להפוך את תוצאות הבחירות. גם הפעם לא צפוי מהפך כזה, משום שביידן זכה ב-74 אלקטורים יותר מטראמפ, וכדי לקזז את הפער הזה צריכים 37 אלקטורים – מספר עצום – להחליף צד.
אחרי שתושלם ההצבעה בחבר האלקטורים, השלב הבא בהליך הארוך של מינוי הנשיא הוא שליחת התוצאות לקונגרס. שני בתי הקונגרס יתכנסו ב-6 בינואר, ושם ייספרו הקולות ויאושרו. שבועיים בדיוק אחר כך אמורה להתקיים השבעתו של ביידן.
קרב בג'ורג'יה: המטרה - 50:50
הנשיא הנבחר, בינתיים, ממשיך להיערך לכניסתו לבית הלבן. בסוף השבוע גבר החשש בקרב אנשי הצוות שלו שהסנאט יקשה עליו לאשר את מינוים של אישים שונים לבעלי תפקידים בממשלו החדש, בצל ההודעה שמשרד המשפטים חידש את חקירת המס נגד בנו, האנטר ביידן. דאגה גדולה במיוחד קיימת מהאפשרות שהסנאט, שבו יהיה נכון לעכשיו רוב רפובליקני, יקשה מאוד את אישורו של שר המשפטים החדש – מי שיעמוד בראש הגוף החוקר את ענייניו של האנטר ביידן. הרפובליקנים היו צפויים מלכתחילה להקשות על ביידן לקדם בסנאט חוקים המשרתים את האג'נדה שלו או מינוי של בעלי תפקידים חדשים, וחידוש החקירה נגד בנו צפוי רק לגרום להם להקשיח את עמדותיהם.
כמועמדים המובילים לתפקיד שר המשפטים של ביידן הוזכרו בימים האחרונים הסנאטור מאלבמה דאג ג'ונס והשופט הפדרלי מריק גרלנד, אבל כעת עשויים הדברים להישקל מחדש, משום שבצוות של ביידן ישאפו למנות שר שלא ייתפס כבעל נאמנות גדולה מדי לנשיא החדש, כזו העלולה להשפיע על שיקול דעתו בעניין האנטר ביידן. גרלנד וג'ונס נחשבים שניהם לבעלי קשרים ארוכי שנים עם ג'ו ביידן.
כדי להפחית מעט את הדאגה מהקושי לאשר מינויים וחוקים בסנאט מקווים בקמפיין ביידן שהמועמדים הדמוקרטים ינצחו בשני המרוצים האחרונים שנותרו פתוחים בבחירות לסאנט האמריקני – שניהם בג'ורג'יה. אם השניים, הצעיר היהודי ג'ון אוסוף והכומר רפאל וורנוק, ינצחו שם בסיבוב המכריע את יריביהם הרפובליקנים, דייוויד פרדו וקלי לופלר, ייווצר בסנאט שוויון 50-50 בין הדמוקרטים לרפובליקנים, ומכיוון שבמקרה של שוויון בסנאט הקול המכריע הוא של סגן הנשיא, ובתפקיד זה תכהן כעת הדמוקרטית קמלה האריס, יהיה לדמוקרטים רוב מעשי.
בשבועות האחרונים משקיעות שתי המפלגות מאמצים אדירים בגיוס בוחרים לקראת ההצבעה שתכריע מי ישלוט בסנאט, אבל בקרב הרפובליקנים יש החוששים כי טענות טראמפ שהבחירות נגנבו ממנו, בכלל זה בג'ורג'יה, ירחיקו מהקלפי מצביעים רפובליקנים שמאמינים כי המערכת האלקטורלית מושחתת מיסודה. לפי הסקרים, בשני המרוצים לסנאט מתנהל קרב צמוד ביותר, לכאורה עם יתרון קל ביותר לדמוקרטים. ביום שלישי הקרוב יגיע ביידן בעצמו לג'ורג'יה, וישתתף בעצרת למען וורנוק ואוסוף שתיערך באטלנטה.
אנשי ביידן יעבדו מהבית
ההכנות לכניסתו של ביידן לבית הלבן נמשכות גם בהיבטים ארציים יותר: בארה"ב מדווחים כי אחרי שטראמפ יעזוב את מעון הנשיא ב-20 בינואר ולפני שביידן ייכנס אליו ייערך בו חיטוי יסודי, בניסיון למנוע התפשטות של נגיף הקורונה.
טראמפ עורך בבית הלבן לעתים קרובות אירועים שבהם אין שמירה על ריחוק חברתי והמשתתפים אינם עוטים מסכות, והוא ורבים מאנשי ממשלו כבר נדבקו בנגיף. אירוע הדבקה המוני שכזה היה כנראה זה שבו הוכרזה מועמדותה של השופטת איימי קוני בארט לשופטת עליון.
לפי דיווח באתר "פוליטיקו", מבצע החיטוי שיקדם לכניסתו של ביידן לבית הלבן יכלול ניקוי של כל מקום שיד אדם נוגעת בו, כגון רהיטים, ידיות ומפסקים. כמו כן, רוב העובדים בבית הלבן של עידן ביידן יעבדו תחילה מהבית.