הודו דיווחה היום (א') על שיא חדש במספר המתים היומי שלה מקורונה – 3,689 בני אדם שמתו מהנגיף ביממה האחרונה. מספר הנדבקים היומי ירד מעט אבל עדיין מבהיל: 392,488 מאומתים חדשים אובחנו בתוך 24 שעות. בכך הגיע מספר הנדבקים הרשמי בהודו מאז תחילת המגפה ל-19.56 מיליון ומספר המתים ל-215,542, אולם המומחים מעריכים כי מדובר בנתונים חלקיים בלבד וכי בפועל מספר הנדבקים והמתים גבוה יותר.
זהו היום ה-11 ברציפות שבו הודו מדווחת על יותר מ-300 אלף נדבקים חדשים, וכבר שבועיים שהיא מתמודדת עם עומס אדיר על מערכת הבריאות שלה: בבתי החולים אוזל שוב ושוב המקום, כך שחולים נאלצים להמתין כשהם שוכבים על מיטות במדרכות ובכבישים בסמוך למוסדות הרפואיים, ולצוותי הרפואה יש מחסור גדול בחמצן, עד שבחלק מבתי החולים נאלצו להורות למבקשי-טיפול שלא להגיע אליהם אם אין באפשרותם להביא איתם מכל מלא בחמצן מהבית. כמו לאורך כל השבוע שעבר, מהודו ממשיכות להגיע תמונות של שריפת גופות במתקני שריפה מאולתרים שהוקמו, בין השאר בפארקים ובמגרשי חניה, אחרי שבמשרפות המסורתיות שבהן נפרדים מהמתים אזל המקום.
למרות המצב החמור, הממשלה הפדרלית של הודו בראשות נרנדרה מודי מנסה להימנע מהטלת סגר ארצי. במקום זה, 10 ממדינות המחוז והטריטוריות שמהן מורכבת הודו מקיימות כעת הגבלות קורונה כלשהן שהן הטילו בעצמן – חמש שהכריזו על סגר, בהן דלהי, וחמש שמקיימות עוצר לילי או סגר בסופי שבוע.
העיתון Indian Express דיווח היום כי צוות הקורונה המנהל את הטיפול של הודו במגפה יעץ לממשלה הפדרלית להטיל סגר ארצי, ולא להסתפק בהגבלות המקומיות. גם ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הראשי של הממשל האמריקני למחלות זיהומיות, אמר בסוף השבוע שלדעתו כל הודו צריכה להיכנס לסגר כדי לעצור את התפשטות הנגיף. ראש הממשלה מודי הצהיר בחודש שעבר שיש לעשות כל מאמץ להימנע מסגר כזה, וממשלתו חוששת שלצעד דרמטי כל כך תהיה השפעה הרסנית על הכלכלה.
רכבת אווירית: מכונות הנשמה מצרפת וגרמניה
בהודו הולכת וגוברת בימים האחרונים הביקורת על מודי ועל מנהיגיה האחרים של המדינה, בשל העובדה שבמשך שבועות הם אפשרו לקיים פסטיבלים המוניים, טקסים דתיים רבי-משתתפים ועצרות פוליטיות גדולות, שבהן השתתפו אפילו הם עצמם, למרות שברקע כבר ניכר כי מספר הנדבקים בנגיף הולך וגדל. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בסוף השבוע כי צוות מדענים-מייעצים שהוקם על-ידי ממשלת מודי הזהיר את מנהיגי המדינה כבר בתחילת מרץ שזן חדש ומידבק בהרבה של קורונה הולך ומתפשט במדינה, אותו זן שכעת מוכר בעולם בשם "הווריאנט ההודי".
את המידע חשפו לסוכנות חמישה מדענים שהיו חלק מהצוות, ולדבריהם למרות האזהרות הממשלה הפדרלית לא נאותה להטיל הגבלות חריפות כדי לעצור את התפשטות הנגיף, ובמקום זה אפשרה למיליונים להשתתף באירועי הענק. רוב המשתתפים לא עטו בהם מסכות. אסון הקורונה שפוקד כעת את הודו הוא המשבר הקשה ביותר שאיתו התמודד מודי מאז עלייתו לשלטון ב-2014, ובעולם ממתינים לראות איזו השפעה תהיה לכך על עתידו הפוליטי.
בצל המחסור החמור בחמצן בבתי החולים של הודו הזהיר היום בית משפט בניו דלהי כי יתחיל להעניש בכירי ממשל ופקידים אם לא ידאגו להעביר לבתי החולים את הציוד מציל החיים הדרוש להם. הרשויות אמנם מנסות להניע ציוד כזה לבתי החולים ברכבות, במטוסים ובאוניות, אבל המוסדות הרפואיים ממשיכים לדווח על מצוקה אדירה ועל חולים שמתים בשל היעדר אספקת חמצן. רק אתמול מתו בבית חולים בניו דלהי 12 מטופלים אחרי שהחמצן בבית החולים אזל ל-80 דקות.
בהודו דיווחו ביממה האחרונה על עוד שלושה אירועים דומים שבהם מתו 22 בני אדם, בפרברי דלהי ובמדינת אנדרה פרדש. מכיוון שהממשלה אינה מצליחה לספק הזרמה עקבית ורציפה של חמצן, כמה בתי חולים פנו לבית המשפט בדלהי בבקשה שיתערב.
היום המשיך להגיע להודו סיוע ממדינות בעולם, כשמטוס מצרפת נחת ובו שמונה מחוללי חמצן ו-28 מכונות הנשמה. אתמול הגיעו 120 מכונות הנשמה מגרמניה.
מבצע החיסונים מתרחב, מחכים לעוד מנות
גם היום נרשמו תורים ארוכים במרכזי החיסון בהודו. רשמית פתחה אתמול הודו את מבצע החיסונים שלה לכל מי שמלאו לו 18, אם כי בפועל יש לה מחסור גדול בחיסונים, ורבים מתושביה – אלה שאינם יכולים להרשות לעצמם להתחסן במרפאות פרטיות יקרות – ייאלצו להמתין.
כמה ממדינות המחוז שמהן מורכבת הודו כבר הודיעו כי אין להן די מנות חיסון לחסן אפילו את אוכלוסיית בני ה-45 ומעלה, שהייתה זכאית לחיסון עד כה, ואם כן – ודאי שלא יוכלו לחסן את 600 מיליון ההודים שגילם 44-18.
המתכונת שבה מתנהל מבצע החיסונים של הודו צפויה להבליט את חוסר השוויון האדיר בין תושביה: מוסדות הבריאות הממשלתיים מתחרים עם מוסדות פרטיים על חיסונים באותו השוק, ומכיוון שהמוסדות הממשלתיים משלמים פחות על מנות – ליצרניות התרופות משתלם יותר למכור חיסונים למגזר הפרטי, שבו מטופלים רק אזרחים אמידים יחסית.
עד כה הצליחה הודו לחסן במנה אחת רק 10% מאוכלוסייתה, ורק כ-1.5% קיבלו את שתי המנות הנדרשות להגנה מרבית. הודו דיווחה אתמול כי קיבלה מרוסיה 150 אלף מנות של החיסון הרוסי לקורונה "ספוטניק V" וכי מוסקבה תספק להודו עוד מיליוני חיסונים כאלה.