בית משפט בבריטניה דחה היום (ב') את בקשתה של ארה"ב להסגיר לידיה את ג'וליאן אסאנג', מייסד אתר ההדלפות וויקיליקס שהיה אחראי לפני כעשור לפרסום של מאות אלפי מסמכים צבאיים מסווגים.
השופטת בבית המשפט הפלילי בלונדון, ונסה ברייטסר, קבעה כי אינה יכולה לאשר את הסגרתו של אסאנג' לארה"ב, כיוון שלדבריה הוא סובל לעתים מדיכאון חמור, וכי אם יוסגר הוא עלול לשים קץ לחייו בתנאים של הכלא האמריקני.
לדבריה אסאנג' הוא אדם "מדוכא ולעתים מיואש", ויש לו את "האינטלקט והנחישות" לעקוף כל אמצעי הגנה שינקטו הרשויות האמריקניות על מנת למנוע ממנו להתאבד. היא אף ציינה בהחלטתה כי בתאו של אסאנג' אותר במאי 2019 סכין גילוח שבור, ושהוא סיפר לצוות הרפואי שטיפל בו על מחשבותיו האובדניות.
התביעה בארה"ב צפויה לערער על פסק הדין של השופטת, אך הדבר לא מנע מתומכיו של אסאנג' שהתאספו מחוץ לבית המשפט לחגוג ולהניף שלטים שעליהם נכתב "חופשי". אסאנג' מואשם בארה"ב ב-17 עבירות ריגול שונות בעקבות אותו פרסום המוני של מסמכים מסווגים, שעורר מבוכה רבה בארה"ב לפני כעשור. אם יוסגר בסופו של דבר ויורשע, הוא עשוי להישלח לעונש של עד 175 שנים בכלא.
עורכי דינו של האוסטרלי בן ה-49 טענו להגנתו כי אין להסגירו לא רק בגלל מצבו הנפשי, אלא כיוון שההאשמות הן פוליטיות בעיקרן, וכי מי שעומד מאחוריהן הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הם טענו גם כי אסאנג' פעל כעיתונאי כשהדליף את המסמכים – ולכן הוא מוגן תחת התיקון הראשון לחוקה האמריקנית, שמקבע את חופש הביטוי. הסגרתו, הם טענו, תפגע קשות בחופש העיתונות. השופטת דחתה את הטענה הזו, ואמרה כי אם ההאשמות נגד אסאנג' אכן נכונות, התנהלותו אינה חוסה תחת ההגנה של חופש הביטוי.
את הטענה לפגיעה בחופש העיתונות השמיעו לא רק עורכי דינו של אסאנג', אלא עיתונאים אחרים בעולם ופעילי זכויות אדם. "עצם העובדה שהתיק הזה הצליח להגיע לבית המשפט, שלא לדבר על שלב כה מתקדם, מהווה מתקפה היסטורית ורחבת היקף על חופש הביטוי", מסרה דוברת וויקיליקס קריסטין הראפנסון. "זהו קרב שמשפיע על זכותו של כל אדם ואדם לדעת".
צרותיו המשפטיות של אסאנג' החלו ב-2010, אז נעצר בלונדון בעקבות דרישתה של שבדיה לחקור אותו על טענות לאונס ותקיפה מינית של שתי נשים. ב-2012, כדי להימנע מהסגרה לשבדיה, אסאנג' מצא מקלט בשגרירות של אקוודור בלונדון.
תנאיו שם היו כמו של אסיר, ועם הזמן יחסיו עם מארחיו החמיצו. באפריל 2019 אקוודור ביטלה את המקלט המדיני שהעניקה לו. מיד לאחר שסולק מהשגרירות נעצר על ידי המשטרה הבריטית, וריצה עונש מאסר על שהפר את תנאי שחרורו ב-2012. שבדיה סגרה את חקירת האונס נגדו, אולם הוא נותר במעצר בעקבות בקשת ההסגרה האמריקנית.