"חוק ההומואים" החדש שחוקקה הונגריה, ושגרר גינויים חריפים ממדינות המערב ואיומים בסנקציות על בודפשט מצד האיחוד האירופי, נועד אמנם למנוע מקטינים להיחשף ל"תכנים הומוסקסואליים", אבל לפי שעה – באדיבותו של עולם הכדורגל – נראה כי הוא משיג בדיוק את המטרה ההפוכה. דווקא בענף הספורט שנודע במשך שנים כמצ'ואיסטי-למדי מתגייסים בימים האחרונים עוד ועוד אוהדים ושחקנים כדי למחות על החוק ההונגרי, ואחרי שבשבוע שעבר הונפו דגלי גאווה בשלל אצטדיונים שבהם נערכים משחקי יורו 2020 – אמש הגיעו הדגלים גם לבירת הונגריה עצמה.
הונגריה היא אחת המדינות שמארחות את אליפות אירופה בכדורגל, ואתמול נערך באצטדיון פושקאש בבודפשט משחק שמינית הגמר בין הולנד לצ'כיה. כבר שעות לפני המשחק, בצעדה שקיימו בבירה ההונגרית, שלפו אוהדים הולנדים דגלי גאווה ופאות בצבעי הקשת כדי להביע תמיכה בקהילה הלהט"בית, ואחר כך הם הניפו אותם גם בתוך האצטדיון. הולנד נחשבת מדינה ידידותית מאוד ללהט"בים, והייתה הראשונה באירופה שאישרה נישואים חד-מיניים. ממשלתה נמנית כעת עם המבקרות החריפות ביותר של החוק ההונגרי, וראש הממשלה ההולנדי מארק רוטה, איש ימין, אף הצהיר בשבוע שעבר כי להונגריה "אין מה לחפש עוד באיחוד האירופי".
המחאה ההולנדית אמש בבודפשט נרשמה אחרי שהתאחדות הכדורגל האירופית (אופ"א), האחראית לקיום המשחקים ביורו, הודיעה להתאחדות הכדורגל ההונגרית כי עליה לאפשר לאוהדים להכניס לאצטדיון סמלים בצבעי הקשת, משום שאלה סמלים שאינם פוליטיים ומשום שהם עולים בקנה אחד עם קמפיין #EqualGame ("משחק שווה") שמנהלת אופ"א. המחנה ההולנדי לא הסתפק במחאת האוהדים: קפטן הנבחרת, ג'ורג'יניו ויינלדום, עלה בעצמו למגרש כשסביב זרועו כרוך סרט עם הכיתוב "אהבה אחת" וסימן צבעוני של לב.
גם הגרמנים התגייסו: אצטדיונים בצבעי הקשת
הונגריה, נזכיר, ניהלה בעשור האחרון שורה של עימותים פוליטיים מתוקשרים עם מוסדות האיחוד האירופי בבריסל. מנהיגי האיחוד טוענים כי תחת שלטונו של ראש הממשלה ויקטור אורבן, איש ימין שמרני, נעשה השלטון בהונגריה אוטוריטרי, והם מביעים תרעומת על דיכוי חופש הביטוי והעיתונות בהונגריה, הכרסום במעמדה של מערכת המשפט שם והפגיעה ההונגרית בזכויות אדם, בכלל זה של להט"בים. העימות הפוליטי הנוכחי בין הונגריה לאיחוד פרץ אחרי שהפרלמנט ההונגרי אישר חוק האוסר להציג תכנים הנוגעים להומוסקסואליות או לתהליכי התאמה מגדרית לבני פחות מ-18, בין השאר מסגרת תוכנית חינוך מיני בבתי הספר, תוכניות טלוויזיה או פרסומות. מבקרי החוק אומרים כי פירוש הדבר הוא, למשל, שסרטים וסדרות הכוללים דמויות להט"ביות יוכלו להיות משודרים רק החל משעת ערב מאוחרת, ויהיו חייבים להיות מסומנים כמיועדים לבני 18 ומעלה.
ממשלת הונגריה טוענת כי החוק הוא דרכה להגן על ילדים ולהותיר בידי הוריהם את ההחלטה איזה חינוך מיני לתת להם, אבל מבקרי החוק מדגישים כי בפועל הוא ימנע מבני נוער המתוודעים לנטייתם המינית את האפשרות לזכות בתמיכה ובהבנה, ויותיר אותם לבדם. יתרה מכך – המבקרים מדגישים כי העלמת הנושא מהתוכניות לחינוך מיני והעובדה שהחוק החדש נכרך על-ידי הממשלה בחוק האוסר פדופיליה יגבירו את הדעות הקדומות נגד להט"בים ויחריפו את סכנת האלימות הנשקפת להם. מבקרי החוק ההונגרי טוענים גם כי באמצעות הגברת הפעילות שלו נגד להט"בים מבקש אורבן להדגיש את היותו "מגן המסורת והערכים הנוצריים", וכך לקושש עוד קולות של מצביעים שמרנים לקראת הבחירות הקשות שצפויות לו בשנה הבאה.
רבים מהמבקרים השוו את החוק ההונגרי ל"חוק התעמולה ההומוסקסואלית" הידוע לשמצה שחוקקה בעשור שעבר רוסיה של ולדימיר פוטין. החוק ההוא נועד להשתיק את הקהילה הגאה באמצעות עונשים כבדים.
החוק ההונגרי נחקק דווקא בשעה שבעולם מצוין חודש הגאווה, ובימים האחרונים במחאה על החוק נקטו שורה של מדינות וערים באירופה מעשים סמליים כדי להביע הזדהות עם הלהט"בים בהונגריה. מעשי ההזדהות הגיעו עד מהרה גם למשחקי יורו 2020: בגרמניה ביקשו מנהלי אצטדיון ה"אליאנץ ארנה" של מינכן אישור מאופ"א להאיר את האצטדיון בצבעי הגאווה במהלך משחק היורו שנערך שם ביום רביעי בין גרמניה להונגריה, אבל אופ"א אסרה על הגרמנים לעשות זאת בשל ההקשר הפוליטי – העובדה שמדובר בהצהרה שמכוונת ישירות נגד החלטת הפרלמנט ההונגרי. במחאה חלופית הוארו שלל אצטדיונים אחרים בגרמניה בצבעי הגאווה; דגלי גאווה קישטו את רחובות מינכן; ולצופים שהגיעו ל"אליאנץ ארנה" ביום רביעי חולקו אלפי דגלי גאווה כדי שינופפו בהם מול מצלמות הטלוויזיה, ששידרו את המשחק גם להונגריה.
רה"מ ההומו התקומם: "החיים לא עובדים ככה"
ראש הממשלה ההונגרי אורבן טען מצדו כי החוק לא נועד לפגוע בלהט"בים, וכי למעשה הוא עצמו – לא פחות ולא יותר – לוחם למענם: "אני לוחם למען זכויותיהם", אמר ביום חמישי בבואו לפסגת מנהיגי האיחוד האירופי, "הייתי לוחם חופש במשטר הקומוניסטי. הענישו על הומוסקסואליות ולחמתי עבור החופש שלהם ועבור זכויותיהם. כך שאני מגן על זכויות ההומואים". בבריסל, מנגד, הביעו זעם גדול עליו: מנהיגי 17 ממדינות האיחוד חתמו על מכתב שבו גינו את החוק, נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הגדירה את החוק "מביש", וראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה קרו כינה את החוק "פרימיטיבי".
ראש ממשלת לוקסמבורג קסבייה בטל, בעצמו הומו, סיפר בבואו לפסגת המנהיגים ביום חמישי כמה התקשה בצעירותו להתמודד עם זהותו המינית, והדגיש שלהט"בים צעירים מועדים יותר להתאבדויות אם הם אינם מקבלים את עצמם ויוצאים מהארון. "לא קמתי בוקר אחד אחרי שראיתי בטלוויזיה פרסומת של מותג כלשהו ואמרתי לעצמי 'אני הומו'", אמר בטל על רקע העובדה שהחוק ההונגרי נוגע גם לפרסומות. "החיים לא עובדים ככה. זה בתוכי, לא בחרתי בזה. ולקבל את עצמך זה דבר קשה מספיק. שידביקו לך סטיגמה – זה כבר יותר מדי".
בטל קרא לעמיתיו באיחוד האירופי להפעיל נגד הונגריה הליך שטרם נוסה עד כה, ושבמסגרתו נעצרת העברת כספים לחברה באיחוד המפירה את חוקיו. אם לא תבטל את החוק, הונגריה גם צפויה להיתקל באתגרים משפטיים בבית הדין הגבוה של האיחוד האירופי.
ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, ניפק כאמור את ההצהרה החריפה ביותר נגד בודפשט: "אני מתכוון להוריד את הונגריה על ברכיה", אמר בבואו לפסגת המנהיגים בבריסל בשבוע שעבר. "הם חייבים להבין שאו שהם חברים באיחוד האירופי, ולפיכך חברים בקהילה שלנו שיש לה ערכים משותפים, או שייצאו". במשחק אתמול בבירה ההונגרית, אגב, הפסידה הולנד במפתיע 2:0 לצ'כיה והודחה מהיורו.
טענות לפוליטיקה גם בכריעת המחאה
ובכל זאת, לא כל מנהיגי האיחוד שותפים לגינויים. תשע מהמדינות החברות נמנעו מלחתום על מכתב הגינוי להונגריה, ואחת המדינות הללו היא צ'כיה. השבוע, כשהתבקש נשיאה מילוש זמאן להגיב על החוק ההונגרי, הוא אמר שלדעתו טרנסג'נדרים הם דבר מגעיל. זמאן, המרבה להביע עמדות שאינן מייצגות את הזרם המרכזי בארצו, הצהיר בריאיון בטלוויזיה: "אם אתה עובר ניתוח לשינוי מין, למעשה אתה מבצע פשע של פגיעה עצמית. כל ניתוח כרוך בסיכון, והטרנסג'נדרים האלה מגעילים אותי". הוא טען כי הגינוי של מנהיגי האיחוד האירופי לחוק ההונגרי הוא התערבות בענייניה הפנימיים של הונגריה.
בצ'כיה יש לנשיא סמכויות ביצועיות מעטות, אבל זמאן וקודמיו נהנו לאורך השנים מהשפעה גדולה על הדיון הציבורי בארצם. זמאן ידוע גם כמי שנוטה לדבר טובות על רוסיה וסין, יריבותיו הגדולות של המערב, ובעבר דיבר בחריפות על הסכמתה של אירופה לקלוט מהגרים מוסלמים. הוא תומך נלהב של ישראל. "ויקטור אורבן אומר שהוא לא נגד הומוסקסואלים אלא נגד הפעלת מניפולציה על הורים וילדים בחינוך המיני", אמר זמאן בריאיון השבוע. "אני לא רואה סיבה שלא להסכים איתו, כי תנועת Me Too ומצעד הגאווה של פראג מרתיחים אותי".
הפערים האידיאולוגיים העמוקים בין מדינות באירופה, בכלל זה בין חברות האיחוד האירופי עצמו, צפו ועלו על כר הדשא במשחקי היורו כבר בשבוע הראשון של הטורניר, כשנבחרות הכדורגל של שורת מדינות, בעיקר במערב היבשת, החליטו לפתוח את משחקיהן בכריעת המחאה המזוהה עם תנועת Black Lives Matter, הפועלת למיגור הגזענות נגד שחורים ולהשגת שוויון מלא עבורם. בחלק מהאצטדיונים, במיוחד במרכז היבשת ובמזרחה, נתקלו השחקנים הכורעים בקריאות בוז רמות, וראש ממשלת הונגריה אורבן אף האשים שחקנים שכרעו במשחק בבודפשט כי הייתה זו פרובוקציה מצדם. "אם אתה מגיע כאורח למדינה אחרת, עליך להבין את התרבות שלה ולא לקרוא עליה תיגר. לפוליטיקה אין מקום בספורט", הכריז. מבקרי הכריעה טוענים בין השאר כי למעשה מדובר במעשה פוליטי המזוהה עם תנועות שמאל רדיקליות.
המדור "מסביב לכדור" בדסק החוץ של ynet מלווה את משחקי יורו 2020 עם כתבות על הפוליטיקה והחברה של המדינות המשתתפות. רוצים ללמוד עוד? הנה מה שהיה לנו לספר לכם על משתתפות מונדיאל 2018.